Välj nu rätt väg, Barack Obama


Vill man vinna opinion för att starta krig måste man hitta starka argument. Barack Obama är en Demokrat, vilket gör att han inte kan använda sig av frihetsargumentet med samma trovärdighet som en Republikan. Det är förståeligt att en person som kämpar för en offentlig sjukvårdsreform, inte kan stå på barrikaderna och starta krig i Världen på ett trovärdit sätt. För en Demokrats egentliga gärning är inte frihet, utan den direkta motsatsen. Ideologiskt är det skådespel mycket intressant, som nu utspelar sig kring Barack Obama och dennes vilja att kriga i Syrien.

Allt handlar i grund och botten om den Värld man vill skapa med sin politiska gärning. I fallet med Barack Obama blir därför den politiska vinkeln än mer spännande.  Hade vi te x haft en Republikan vid rodret i Vita Huset hade scud-missilerna redan regnat över Syrien. För en Republikan är frihet, valfrihet och människors rätt att själva styra och ställa över sina liv en självklar politisk kamp. För en Republikan skall alla former av mänsklig ofrihet bekämpas med alla tänkbara medel. Republikaner och Demokrater är varandras ideologiska motpoler.

Vad är då rätt och vad är då fel i denna historia. Som Konservativ och Liberal står man kanske någonstans mitt emellan. Så som vi Svenskar alltid brukar ställas oss när svåra beslut måste fattas. Men följer jag djupet av min ideologiska övertygelse, så är kampen mot ofriheten den strakaste drivkraften i min politiska gärning. Oavsett om förtrycket kommer från socialism, kommunism, religiösa fanatiker, diktatorer typ Assad eller andra exempel på frihetens motståndare, så är det friheten som kommer i första rummet, i den ideologi som ligger bakom min politiska kamp.

Jag finner filosofisk och moralisk balans i åtgärder som ligger till grund för att frihet och demokrati skall kunna skapas. Åtgärderna må handla om scud-missiler eller en kamp där man mot man strider i frihetens namn.

Barack Obama sitter fast i en ideologisk rävsax. Han kan inte sätta ord till den typ av retorik som hade varit mycket effektiv i denna viktiga stund för Syriens befolkning, i deras kamp för frihet och demokrati.  För en Republikan hade det varit lika naturligt som att dricka vatten när man är törstig.

2 svar

 1. Fullständigt obegripligt inlägg. Kanske ett av ditt sämsta någonsin.

  Enligt dig så är det bättre (?) med en republikan vid rodret i Vita Huset som kan starta krig lika lätt och naturligt som det är att dricka vatten när man är törstig. Jaha.

  Sen får du gärna utveckla ditt resonemang om att: ” För en Demokrats egentliga gärning är inte frihet, utan den direkta motsatsen”. Vad menar du med det?

  • Hej Peter!
   Det där med frihet är ett missbrukat ämne. Låter man all politisk ideologi söka sig till sin källa, handlar det om hur man i grunden ser på frihet och hur frihet skapas. När man enklast förkarar skillnaderna, är när man tittar närmare på skillnaderna mellan republikaner och demokrater. För den delen så är Sverige på god väg att utvecklas åt samma håll. Man har i stort sett bara två stora ideologiska block att ta ställning till. Kraftigt förenklat blir innebörden att när en Demokrat pratar om frihet, så handlar det om att man skall bygga upp en samhällsapparat, som alla invånare tvingas betala in skatter till, som därefter sköter om invånarna så att de kan känna sig fria.
   När en Republikan pratar om frihet så handlar det om individens rätt till att själv bestämma över sitt liv. Vill en invånare ha tillgång till offentlig vård, skola och omsorg, så väjer invånaren att betala pengar till ett system som ger honom eller henne denna förmån. En Republikan vill att individen skall ha den fullständiga bestämmande rätten över sitt liv. I med och i motgång så är det individen som både tar och åtnjuter fördeler. Precis som när det går mindre bra för en individ så är det alltid individen som tar konsekvenserna utifrån sin unika position i samhället.
   I båda fallen kan man prata om frihet. Men det ser såklart lite annorlunda ut när det kommer till hur allt sen i praktiken fungerar.

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: