Högrisklandet Sverige


Öppenheten har ett pris. Ett mycket högt pris. På ca 200 år har en statschef. en statsminister och en utrikesminister kallblodigt mördats på mer eller mindre öppen gata.

1792 mördas Gustav 111 under en teaterföreställning. 1986 mördas Olof Palme på öppen gata. 2003 mördas utrikesminseter Anna Lindh under en shopping runda.

Paradoxen är ett av mitt största intressen. Ett land som Sverige där fred, frihet och öppenhet är vägledande rubriker som varit gångbara i så gått som alla strävanden, när det modena samhället vuxit fram. Man har i sina strävanden kanske inte varit naiv. Men mycket talar för att alltid när fred och frihet skapas, uppstår på andra sidan en otrygghet som kräver sitt utlopp. Det handlar inte allt för sällan om människor som har en avvikande relation till sin personlighet. Man har svårt att förhålla sig till den frihet som samhället skapar.

Av någon orsak har alla öppna samhällen sina kanaler där dessa avvikande personligheter hittar vägar att få utlopp för sina behov. Jag säger absolut inte att det fria öppna samhället föder personer som gärna mördar högt uppsatta ledare och politiker. Det är snarare så att i det öppna fria samhället finns möjligheten på ett helt annat sätt tillgänglig.

Det som verkligen är intressant står att hitta i hur dessa kanaler hittar sina ventiler. I USA sker processen genom att en galning går in i en skola och börjar skjuta. I Sverige går en person med liknande symptom fram och mördar en hög politiker eller en statsminister. Samma orsak, samma motiv och antagligen ungefär samma person ur ett psykologiskt perspektiv.

Man kan säkert prata om tillfälligheter.  Med slumpen kan man i stort sett påvisa vad som helst.  Men tveklöst är det så att det öppna samhället kräver sina offer.

Anders Bering Breivik är intressant ur många perspektiv. Men framför allt ur en vinkel är han avvikande. Han verkar vara en blandning mellan Mijailo Mijailovic, Christer Pettersson och en av de i USA som utför skolskjutningar. Han har ett tydligt politiskt motiv. Den typen av mördare brukar bara vilja ge sig på ett offer. En hög politiker eller samhällsledare. Men Anders Bering Breivik utvidgar sitt mördande till att både utföra massmord och samtidigt ha en hög politiker som måltavla.

Men i och med Anders Bering Breivik och det hemska som hände på Utöya i Norge 2012, känns det som om en cirkel blir sluten. Mönstret blir bara allt tydligare. Det är på något sätt det öppna samhällets förbannelse att frihet bara kan kombineras med risker att hemska saker kan inträffa. Att det är företrädarna för denna öppenhet som provocerar den något skadade själen, är precis på samma sätt uppenbart. Frihet är för många ett underbart ord. Men för den som har svårt att hantera denna frihet, kanske inte ser friheten som en tillfällighet att känna sig fri, utan kanske på något sätt känner friheten som ett fängelse. Men känner sig vare sig sedd eller hörd för den man verkligen är. Då är friheten inte en frihet. I dessa lägen är friheten kanske som det mest hårdbevakade bunkerfängelse man kan tänka sig.

Nu är det tack och väl så att så gått som 100% av te x Sveriges befolkning tycker att det öppna samhället inte har några praktiska alternativ. Utmaningen för det öppna samhället står istället att finna i hur vi alla lär känna varandra. Här har te x skolan en stor uppgift. Här gäller det att hitta den unge Anders Bering Breivik och verkligen lära sig förstå hur han fungerar. Lyssna och lära utav vad han har att säga. Låta honom tömma ut sin missförstådda själ. Hur tilltrasslad den än må vara. Jag skulle tro att det inte behövs speciellt mycket med facit i hand för att kunna urskilja te x  Mijailo Mijailovic, Christer Pettersson och Anders Bering Breivik från övriga studenter, om man fick chansen att spola tillbaka tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: