Landsbygden behöver småskalighet


Jobblinjen är en skapelse som är syftad att vara aktiv i stadsmiljö. Landsbygdens jobb finns allt som oftast i enmans eller familjeföretag. Vi kommer ifrån flydda tider där socialdemokratisk företagsfientlig politik och den politik som skapades av miljöpartiet, nästan helt och hållet ställde landsbygden på högkant. Det finns inte speciell många indikationer på att dagens jobbpolitik i någon större utsträckning gynnar landsbygden.

Höga miljöavgifter på drivmedel och låg generell lönsamhet ställer landsbygdens befolkning i en näst intill omöjlig situation. Senaste tidens framgångar för Moderaterna, det parti som ligger mig så varmt om hjärtat, är så klart ett av mina stora glädjeämnen i livet. Men på en punkt är jag inte nöjd, och det är Moderaternas kannibalistiska inverka på Centern.

Moderaternas stora framgånger de senaste åren bygger på att man via jobblinjen vunnit väljare i landets storstäder. Min tro är att tesen ”Framgång föder framgång” dragit med sig landsbygdens folk att lägga sin röst på Moderaterna. Tro nu inte att jag på något sätt är emot att väljare lämnar Centern till förmån för Moderaterna. Men Centern är landsbygdens parti. Inget annat parti har en mera skräddarsydd politik för att regionerna skall stå sig starka än just Centern. Man står bl. a  för en balanserad miljöpolitik. Många luras säkert av den populistiska ”snobbmiljöpolitik” som framförs av miljöpartiet. Men miljöpartiet är en teoretisk skapelse med socialsistiska förtecken som på inget sätt gynnar vare sig landsbygd eller storstad. Dessutom finns tydliga tecken på att miljöpartiets ideologi är direkta missförstånd som absolut inte är förenigt med bevisad vedertagen vetenskap. Miljöpartiet är en snobbskapelse som är till för att slösaktiga statsbor skall hitta en kanal där de kan döva sitt köp och släng samvete.

Sverige behöver ett starkt Centerparti.  Centern med Annie Lööf i spetsen måste våga gå ut till folk att prata om verkligheten. Inte luras med i ”snobbmiljörörelsen”. Sverige skall inte behöva ha en landsbygd som är beroende av EU-bidrag för att överleva. Centern är partiet som måste sätta ner foten och visa vägen för ur vi alla skall kunna bidraga till en levande modern miljövänlig landsbygd.

Många luras kanske idag att tro att Centern är ett parti som bara handlar om bönder. Men i dagens moderna landsbygd handlar det om hela kedjan från jord till bord. 1900 talets vänstervridning har byggde upp en jordbrukspolitik i Sverige som lika väl kunde varit skapad i Nordkorea. Det handlade då om jordbrukssubventioner och planekonomi under 1900 talet. Stora enheter skulle producera livsmedel, till den som det då kallades, stora grå massan invånare i Sverige. Då var inte smak och kvalité så värst viktigt. Bara den stor gråa massans folk fick sin dagliga utfodring, så kunde det där med smak och utformning vara en senare fråga. För den delen var Centern på 1900 talets senare del bara förknippad med en enda fråga, och den handlade om kärnkraftens vara eller inte vara. Man hade på den tiden att hantera en enda fråga och den frågan visade det sig att man valt fel sida utav. Vilket fick till följd att man tappade initiativet som var tänkt att lyfta landsbygdens folk in i framtiden. En resa som istället fick skötas av kommunister, socialister och verklighets frånvända miljöpartister.

Då vi som har för vana att lära av historien, vet vad som normalt brukar hända när kommunister och socialister är i farten, är det inte ett dyft förvånade att landsbygden idag står inför enormt stora utmaningar. Jämför man med likvärdiga länder ute i Europa ligger Sverige 30-40 år efter i utvecklingen, när det kommer till småskalig livsmedelsproduktion. Mycket talar för att minst två förädlingsled mellan jod och bord helt och hållet saknas i Sverige. Betänker man den mängd arbetstillfällen en dito samhällsförändring skulle innebära, behövs inte mycket fantasi för att förstå att det handlar om 10 000 tals nya arbetstillfällen bara om man ser på kort sikt.

Jag ser gärna att Centerpariet går först i ledet och kommer med förslag till en regionalpolitik som visar sina muskler, när det kommer till småskalig livsmedelsproduktion. Väljer man att inte använda sig av jobbperspektivet kan man mycket väl köra med miljöditot. Betänk den miljöpåverkan det skulle få med minskade livsmedelstransporter, om vi i landet satsade på en ordentlig utbyggnad av den småskaliga livsmedelsproduktionen. För att inte säga den direkta påverkan av själva livsmedlet i sig. Det skulle då te x inte längre vara nödvändigt att använda konserveringsmedel som tillsats i livsmedel i den enorma omfattning som idag.

Det är nu tid för Centern att ta klivet ut ur dunklet. Vi vill nu alla se en kraftfull rallarsving från landets rikaste parti. Vi vill se att rikedomen inte bara består av pengar, utan även i form av idéer som kan lyfta Sveriges alla regioner till nya och oanade höjder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: