Utanförskapets många ansikten


Att det i landet finns en kultur där brottslighet och motorcykelåkning är en och samma sak är kanske ingen nyhet. Nu säger jag såklart inte att alla som åker motorcykel är kriminella eller ens har minsta lilla koppling till kriminella motorcykelgäng.

Nu är det så att jag egentligen inte är intresserad av vare sig brottslighet eller motorcykelåkning. Men efter att läst en historia om en lokalreporter någonstans i detta avlånga land, som blivit hotad till tystnad av sk MC-gäng, vaknade mitt intresse ur den synvinel som denna blogg är tänkt att verka i från. Humanismens lampa tändes.

Något vaknade i mina tankar som verkar ha lämnat de som valt att viga sitt liv åt just motorcykelåkning i kombination med kriminalitet.

Åtskilliga är de inlägg som producerata av denna blogg, som handlar om utanförskapets alla nyanser.  I de allra flesta fall är de som hamnat i utanförskap, offer av de omständigheter som livet försatt dem i. Man har långa sjukskrivningar, mental ohälsa eller ett missbruk som varit grundläggande faktorer som utlöst utanförskapet. Men i den kriminella Mc-världen verkar utanförskapet i det närmaste vara en merit eller i vissa fall t.o.m. en grundförutsättning. Här bygger man stolt upp sitt utanförskap och inom gruppen verkar det som om själva utanförskapet, på något sätt är kittet som upprätthåller gemenskapen.

Man känner igen mönstret från liknande organisationer typ Italienska maffian etc. Att det är viktigt i dessa kretsar att kunna lita på varandra hör liksom till sakens natur. Om man sen betänker Mc-kriminalitetens grund, hittar vi inte helt överraskande en längtan efter frihet och en vilja att leva ett alternativt liv.  Med andra ord har vi här ett exempel på ett självvalt utanförskap. Man ser sig inte som utanförsatt, utan man ser sig som en del av något annat än det samhälle som är allmänt vedertaget.

Så lång låter allt bra. Men sen kommer frågan om försörjning in i bilden. Personligen tror jag att det är här kriminalitet gör entré i mc-gängen. Har man en önskan om att inte vara en dal av det vedetagna samhället, då kan man följaktligen inte heller försörja sig som om man vore en del av det vedertagna samhället. Då tycker man sig bara kunna se den kriminella banan, som om det vore det enda alternativet.

I min smak känns det andefattigt. Det känns som om en organisationen med så pass smala tankebanor behöver en kurs i management. På rak arm kan jag komma på fler olika områden där en organisation som te x Hells Angels, kunde bli mycket framgångsrik som företagare och entreprenör, utan att ta till minsta lilla kriminalitet.

I min smak var Ralph Hubert ”Sonny” Barger absolut inte en stor visionär. Hans ledarskap var verkligen inte något att hänga i Julgranen. Varför tog han inte chansen att bygga upp en organisation som stod på rätt sida om lagen. Då hade han kunna ge upprättelse åt alla de som inte tyckte om samhället, i den form som de tydligen var så missnöjda med. I stället lyckades han brännmärka hela Hells Angels och hela MC-kulturen, så att den mer eller mindre är fördömd av det vedertagna samhället, vart man än i Världen vänder sig.

Det finns absolut ingen motsättningen mellan att vilja leva ett alternativt liv, att känna frihet och samtidigt befinna sig på rätt sida om lagen, åtminstone i den fria delen av Världen. Branscher där Hells Angels med stor framgångs skulle kunna verka på rätt sida om lagen i samhället är te x bevakning och säkerhet, inkasso (Där är de tydligen redan aktiva), fordonsreparationer, fordonsförsäljning, klädesbranschen, tatuering, design och konst, frisöryrket, musikbranschen, restaurangbranschen, etc.

Det en gåta att Mc-gängen så envist försöker upprätthålla den kriminella stilen. Hade man valt en annan väg kunde faktiskt de idag kriminella gängen, vara en kraftfull samhällsresurs. Jag skulle på detta område tänka mig flera olika typer av samhällsinsatser. Stöd och hjälp till ungdomar som är på väg att komma snett i samhället. Eller kanske, vara en fungera som länk mellan de som idag är utanförsatta i samhället och ett kommande liv för dem som önskar sig ett dito som aktiv samhällsbyggare. Stöd och hjälp åt tidigare straffade medborgare, etc.

Tiden är nog mogen för att ändra stil. Varför inte genomföra ett kraftfullt omtag. Varför inte börja om på nytt och tvätta bort den gamla stämpeln som fördomsfullt säger att alla mc-gäng faktiskt är kriminella. För alla mc-gäng är ju faktiskt inte kriminella.

5 svar

 1. Lysande ide´.

  Gå i bräschen och lämna in dina egna ungar först av alla till ett mc-gäng du anser inte vara kriminellt. Kanske andra föräldrar vågar ta efter…

  • Hej Peter
   Nog anar jag din ironiska ton.. Men vägen framåt i denna fråga är antagligen att någon vågar ta första steget. Sannolikt måste första steget tas från båda sidor. Skulle någon mc-klubb starta en skola, skulle jag inte tveka en sekund att lämna mitt barn där. Att bekämpa den typ av utanförskap som de kriminella mc-klubbarna företräder, krävs civilkorage i många led och från många olika händer, hjärtan och hjärnor. Men först måste någon våga bryta den mark som ligger mellan samhällets välfärds Värld och den verklighet som utspelar sig innanför murarna vid en kriminell mc-klubb.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Mm…nu börjar du låta som en sosse! Någon annan skall alltså ta det första steget.

    Varför initierar du inte själv detta för någon mc-klubb i Kalmar?
    Ta nu kontakt med denna klubb, de kanske nappar på erbjudandet!
    Med regeringens politik kan de ta del av både RUT och ROT. Kanske kan de nyttja KROG också. Med särskilt anställningsstöd kan de anställa människor eller varför inte använda sig av FAS 3??!! 5 000 kr i månaden för varje FAS3:are rakt in i mc-klubbens kassa vore ju jätte bra. Pengar som de sen kan köpa leksaker till barnen för. Möjligheterna är nästintill oändliga.

    http://www.kalmarharleyclub.se/content/

   • Hej Peter
    Ironin fortsätter.. Men jag är tydlig med att jag mycket väl kunde vara den förste att sätta mitt barn i en skola som drivs av te x Hells Angels. Men jag tror personligen att det behövs så förfärligt mycket mer. Kanske en HA-reform där mc-klubbar kan ansluta sig för att därigenom förändra inriktningen av sin verksamhet. Under en begränsad tid, under förutsättning att man underkastar sig Polisens kontroll att ingen verksamhet som klubben bedriver är kriminell, så kan man tidsbegränsat i en övergångsfas få ekonomiskt stöd. Reformen kan sen mycket väl innefatta både RUT, ROT och för den delen alla jobb och utvecklingsgarantins olika faser, man behöver inte nödvändigtvis alltid bara använda te x FAS 3.
    Samhällsekonomisk, mänskligt och brottsförebyggande kan jag mycket väl tänka mig att en dito reform, som verkligen går att implementera skulle vara en enorm succé.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Jag är inte ett dugg ironisk.

  När nu de bättre bemedlade och riskkapitalbolag är de nya bidragstagarna så vore det helt naturligt att även låta kriminella organisationer få ta del av skattemedel. Om vi nu ska sänka det här landet varför inte göra det ordentligt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: