Gammal god Svensk tradition


Att inte kunna sin historia, är att inte förstå sin samtid. Romer som felaktigt hamnar i olagliga register, är inget nytt av Svenska mått mätt. Det Svenska säkerhetstänket är uppbyggt på gamla tankegångar, baserade på tider då vi hade i utbredd bondekultur i landet. Polisväsendet är ett exempel på ett sådant inslag i det Svenska samhället.

Gamla ränder försvinner inte för att de bleknar. Traditionens makt är stark. Andan inom polisen är som mossa på en sten i skogen.  Det kvittar hur mycket man skrapar bort, så tycks det alltid finnas mossa på stenar i skogen.

Sannolikt finns det fler inofficiella register hos polisen som innefattar dv registrering, som kan användas på andra folkgrupper och grupperingar i det Svenska samhället.

Lagens långa arm har inte alltid den djupaste respekt för lagen eller ens grundlagen. Man tycker sig ha rätt till att överstiga sina befogenheter i det goda tänkets namn. Man tar sig rätt över rätten i det högre samhällsintressets perspektiv. Men det handlar om urgamla samhällsutmaningar, när man aningslöst trodde sig kunna lösa djupa samhällsproblem med polisärt arbete. Nu vet vi bättre. Hur många listor än Polisen tror sig behöva upprätta så kan det ändå inte låsa de utmaningar som måste lösas för att t ex Romerna skall känna sig som en jämlik del av det Svenska samhället.

Det finns bara en väg framåt och det är att suga tag i det sociala arbete som krävs för att alla Svenskar verkligen skall kunna känna sig som Svenskar, oavsett vilken ursprunglig etnisitet man bär med sig som människa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: