I en tid där sanningar behöver sägas


Kanske är det så att Sverige är ett av de få länder i Världen, som har en aktiv politisk linje som syftar till att långsiktigt kunna finansiera sin välfärd. Jobblinjen är ur ett Globalt perspektiv unik. Vi vet idag att välfärd på kredit inte är en framgångsfaktor. Idag finns bara två sätt att finansiera välfärd och det är via jobb och så är det på kredit. Tar man välfärden på kredit och glömmer de där detaljerna med att skapa nya jobb, har en bra skola och bryter utanförskap, har man för eller senare ett nytt Grekland.

Jag vill se striden som idag utspelar sig i USA som en mycket intressant vattendelare i denna fråga. En röda sida, som med president Barack Obama säger skattefinansierad välfärd till varje pris, och så en blå sida som gör bedömningen att landet vare sig skall ha eller har råd med välfärd på kredit.

Tiden är verkligen mogen för att sanningar skall sägas i denna fråga. Men så griper demokratin in och tar bort obehagliga sanningar från den dagliga debatten. Jag vill säga att det är här hela Europa står och stampar.

Det är nu sanningar behöver se dagens ljus. Vänsterretoriker har lyckats klara sig undan ansvar i denna fråga genom att skylla på skatteflyktingar och girighet. Men de pengar som försvinner ur skattesystemet på detta sätt är som droppar i Stillahavet. Det som verkligen kostar är varje människa i ett samhälle som inte kan bidra i samhällsbygget. Ser man t ex Sveriges utanförskap som en kostnad uppenbarar sig astronomiska värden.

Räknar man om de 800 000 utanförsatta i Sverige i reda pengar så får vi följande: Säg att varje Svensk som jobbar heltid i snitt betala ca 75 000 kr per år till statskassan. Multiplicerar man 800 000 med 75 000 så får vi 60.000.000.000. Alltså 60 miljarder kronor om året kostar utanförskapet, om man bara tittar på uteblivna intäkter till staten. Lägger man sen till dv olika bidrag som säkert kommer vissa utanförsatta till del, kan man säker lägga till ytterligare 10 talet miljarder i denna karusell.

För mig har det alltid varit självklart att ett land som Sverige skall vara ett välfärdsland. Men när vi nu snart har 100 år av välfärdsbygge i backspegeln, känns det inte som om vi någon gång varit fullt ut redo för att bygga välfärd på ett långsiktigt sätt. Först nu de sista åren har vi sakta börjat bygga en politik där man sörjer för att få välfärden finansierad. Jobblinjen är bara ett första steg på vägen. Vi behöver så förfärligt mycket mer.

Det behövs t ex tydligare och effektivare redskap för att  bryta utanförskap. Vi behöver ta tag i alla utmaningar som står mellan arbetsmarknaden och den arbetslöse. Vi måste förfina arbetsmiljöarbetet så att vi får en arbetsmiljö som ligger i fas med samhällsutvecklingen. För på något sätt måste vi se till att minska på statsskulden. Alla stenar som går att vända skall vändas i denna strävan.

Men kanske är det så att det effektivaste sättet att skapa nya intäkter till statskassan och samtidigt minska det mänskliga lidandet, är att hitta nya vägar för utanförsatta att ta sig in i samhället som aktiva samhällsbyggare. Enligt mig är det förödande för Sverige om vi skulle få en återgång till bidragssamhället. Jag skulle kunna säga att vi likt USA helt enkelt inte har råd med högre skatter, minskad konkurrenskraft och ökade statsutgifter i form av utökade bidragssystem.  Välfärd på kredit är en återvändsgränd som idag kan vara likvärdigt med slutet för en nation. Vi är nu inne i en situation där vi måste satsa, vi kan satsa framåt för att vi tidigare sparat. Men långsiktigt måste vi bryta utanförskap, minska statsskulden och förhålla oss restriktiva till välfärd på kredit.  Så som vi borgare alltid varit försiktiga till det där med välfärd, som vi vet att samhället inte har råd med. Gärna välfärd, men då skall det finnas en jobblinje på andra sidan som bryter utanförskap och skapar nya jobb i samma takt parallellt.

6 svar

 1. ja du Roger, men att låna pengar på kredit som regimen nu gör för att sänka skatterna ännu mer verkar ju inte heller så smart.

  Anders Borg bedriver en Pippi Långstrump-ekonomi som långsamt men säkert gör Sverige till ett av de mest skuldtyngda länderna i Europa. Vad är det som är så bra med det?

  Gilla

  • Hej Peter
   Faktum kvarstår. Vi har en gigantisk statskuld som är i behov av att bli amorterad. Tack vare jobblinjen och utförsäljningen av några statliga bolag har alliansen lyckats genomföra ca 100 miljarder i amorteringar av statsskulden.
   Men det är bara början på det som verkligen behöver göras. Skulden har skapats under ca 100 år, så sannolikt tar den kanske samma tid att amortera ner.
   Sverige är ett skuldtyngt land. Alla indikationer säger att vi har gjort mycket den senaste tiden. Men mycket återstår att göra. Jobblinjen upphöjt till 5 är kanske vad som behövs för att kunna balansera inkomster och utgifter i statskassan.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   Gilla

   • ja vad ska man säga. Ekonomi är inte din starka sida.
    Kortsiktigt är det förstås bra att sälja ut våra gemensamma tillgångar för att få snabba cash men det är ju lite som att sälja kon för att få pengar för mjölken. Ingen vettig människa skulle sälja ut det som ger en fast och långsiktigt inkomst men det är ju precis vad sittande regim gör.

    Vad sittande regim nu gör genom att sänka skatter (med lånade pengar) är ju endast för att få fart på konsumtionen som även den handlas på kredit. Bevisligen leder denna politik inte till fler jobb (hur länge ska jag behöva tjata om detta?) då arbetslösheten är långt högre idag än när regimen Reinfeldt fick makten 2006. Detta är ett faktum.

    Sen är det så att skuldbördan hela tiden ökar exponentiellt, vilket betyder att skulderna aldrig kan betalas tillbaka. Dessutom vill bankerna inte att skulderna heller ska betalas tillbaka vilket SEB senast för några dagar sen helt öppet sa när det visade sig att deras kunder inte får betala sina huslån fortare än 30 år!

    Enligt Riksgäldens prognos kommer statskulden öka från nuvarande 1 231 690 kronor till att i slutet av året uppgå till 1 317 000 000 kronor. Det kan förstås bara vara i ditt huvud som det kan vara positivt…

    Till sist, se gärna dokumentären som Dokument Utifrån visade igår kväll. Den handlar om den underbara marknaden som du ser som frälsaren. De globala storföretagen som Apple, Google, Starbucks, Microsoft mfl smiter alla undan bolagsskatten och den samlade skatten uppgår till 32 biljoner dollar. Att inte inse att det är ett monumentalt systemfel vi har är att blunda för verkligheten, vilket du i allra högsta grad gör.

    http://www.svtplay.se/video/1491999/en-rundresa-i-skatteparadisen

    Gilla

   • Hej Peter
    Säg den skuld som inte kan betalas tillbaka.? Får nog säga att du pratar strunt. För varje 100 miljarder vi har i statsskuld betalar Sverige ca 2% ränta om året. Räkna på det, du om är så duktig på ekonomi och pengar. Pengar som kunde användas till vård, skola och omsorg istället för att föda lånemagnater. Detta är ett faktum som låneivrande och skuldsättningsspecialiser i from av socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartiter inte nämner ett ord om i sina sk skuggbudgetar. Är det vad man populärt brukar kalla; Sila mygg och äta elefanter..

    Hälsningar
    Roger Södervall

    Gilla

 2. Du har helt rätt! Varför i hela friden lånar då alliansen ännu mer pengar då och som går till skattesänkningar? Inser du inte själv hur absurt det låter. Om sossar och vänsterpartister hade gjort likadant hade du givetvis gått i taket men nu är det högerregimen som gör det och då lovordar du skuldsättningen. Du är verkligen svår att förstå sig på.

  Gilla

 3. När jag började läsa din text så tänkte jag ”det här låter intressant”.. Men jag orkade inte ens läsa till slutet av din text innan jag började må dåligt av den…

  Jag säger bara FAS 3.
  Indrag av försämringar av arbetslöshets FÖRSÄKRINGEN.
  Kraftigt sänkta bidrag till dem som behöver.
  Kraftigt ökade bidrag till arbetsgivare, företag och andra icke behövande.

  Det är den politik du älskar så mycket och som ska få Sverige att snurra fortare. Å det är den politiken som får mig att må dåligt över människor med en trång människosyn. Människor som endast ser sina medmänniskor som verktyg att skapa pengar.

  Å kan man inte skapa pengar ska man i sann nazi anda ses som en stor börda.

  Tack för mig

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: