Måttfulla Moderater


Synonym till ordet moderat är måttfull. Ordet måttfull skulle kanske kunna sammanfatta den politiska drivkraft utöver frihetstankarna, som en gång i tiden fick mig att bli moderat. Det som är lite spännande med att vara måttfull, är att man behöver förstå sig på sin omgivning för att kunna vara just måttfull. Förståelse och förmåga till att verkligen sätta sig in i sammanhang, som verkligen påverkar vårat allas väl och ve, är allt som oftast en bristvara när det kommer till Marxismen och vänsterpolitik. Vänsterpolitik är en form av påtvingad rörelse som säger till människor uppifrån vad som är rätt och vad som är fel att göra. Det föder en känsla av att aldrig få vara måttfull utifrån sitt eget perspektiv. Man kan bara bli måttfull utifrån den norm som Marxismen säger är rätt. Det är faktiskt samma typ av problematik som allt som oftast utspela sig i religionens värld.

Vänsterpolitiken med marxismen i spetsen löser detta med att införa en medelväg. D.v.s. man hittar en norm för vad som kan tänkas vara normalt och samtidigt passar in i vänsterideologin. Man får väl ändå säga att 1900 talets vänstervåg lyckades hyggligt med att sälja in idén om att det fanns något som heter medelsvensson.

Man kan hitta det där med måttfullhet i många sammanhang. Jag nämnde tidigare religionen och där heter samma sak den smala vägen.

Det finns verkligen orsak att predika måttfullhet i dagens samhälle. Det finns det för övrigt alltid en orsak att göra. Vi kan även föra över måttfullhetsdebatten till landet på andra sidan Atlanten. Där finns två politiska block som utkämpar en strid som handlar om frihet och måttfullhet.  En blå/höger måttfull sida som säger att vi måste sansa oss, vandra den smala vägen och vara måttfulla och en röd/vänster sida som säger att det är bara att köra på som vanligt och låna till välstånd för alla.

Faktum är att det är precis samma debatt, men utförd med andra ord som utspelar sig i Sverige. Det finns inget som säger att vi borgare på något sätt är mot välfärd och vi kan till och med tänka oss att låna till välfärd. Med den lilla skillnaden att vi ställer krav på att det måste finnas en grundläggande idé, som beskriver hur välfärden skall finansieras.

Jobblinjen är svaret på denna fråga. Här finns kanske början till en väg, som mycket väl kan bli en långsiktig finansiering av den välfärd vi idag alla tar för given. En human konstandseffektiv lösning, som har idén om att det verkligen måste löna sig att jobba, som sin grundläggande drivkraft. Ett effektiv motpol till den bidragskarusell som snurrar ut människor ur samhället, som alltid blir effekten av vänsterpolitik och Marxism. Vänsterpolitik är inte långsiktig. Vänsterpolitik kan inte ta ansvar. Det är kanske inte på något sätt vänsterpolitikens fel. Det bygger på det faktum att vänsterpolitikens retorik inte kan tala om ansvar, då man hela tiden måste utlova nya kostsamma reformer för att vinna förtroende. Det är liksom där vi har vänsterpolitikens förbannelse. Vänsterpolitik är inte logisk, den är i grunden populistisk. Man säger det som människor vill höra och på sätt vinner man sina sympatier. Det man som väljare då inte tänker på, är att man lämnar bort sin frihet, valfrihet och sitt personliga initiativ till någon annan att sköta, när man lägger en vänsterröst i valurnan. Det man får i utbyte är välfärd på kredit, en hög skenande statsskuld och mindre kvar i plånboken för det jobb man dagligen utför.

Ett svar

 1. Att vara ideologiskt blind är nog bland det farligaste man kan vara…

  Om vi tar det här med frihetsperspektivet som du tycks tro att moderaterna uppfunnit. Precis som du och även jag själv ansåg att Östtysklands med Stasi med sin massiva och totala övervakning av sina medborgare var en av vår tids värsta medborgerliga övergrepp så är det ju fullkomligt makalöst märkligt att du stödjer sittande alliansregim som tillsammans med USA och Storbritannien grundlade FRA. Du tycker det alltså är helt okej att hundratals miljoner e-mail, sms, mobilsamtal, telefonsamtal blir registrerade och avlyssnade på?!

  På vilket sätt är det frihet?

  Och vad gäller jobblinjen så har den ju de facto havererat men jag orkar inte dra det en gång till…

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-samarbetade-med-usa-om-fra-lagen/

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/nsa-samlar-in-miljoner-anvandares-kontakter/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: