Och så lite Genus..


Skola, jobb och skatter är klart viktigt för allt och alla. Men ämnet som kanske är både större, bredare och mera spännande är Genus. Detta ämne som antagligen styr våra liv mer än vi ens är medvetna om, lämnas gärna utanför debatten.

Vi moderater genomgår nu jobbet med att utforma våra strategier inför valet 2014. Vi har nu chansen att verkligen bredda debatten på ett spännande och innovativt sätt med vänstersidan. Det skulle vara roligt att höra Stefan Löfvén krångla sig in i ämnet Genus.  Faktum är att där finns ett genusperspektiv att lyfta i alla politiska frågor. Så väl vården, omsorgen, skolan, arbetsmarknaden, skatterna har en tät koppling till Genus.

Bara det faktum att vi har så stora löneskillnader mellan man och kvinna i vårt moderna välfärdssamhälle, känns provocerande. Mycket pekar på att det är något som sker från födsel, där man och kvinna börjar livets vandring mot helt olika liv beroende på det kön man av slumpens skördar utrustas med.

Kanske är det så att många samhällsproblem har sin grund i detta ämne kallat Genus. Kunde vi hitta verktyg för att kunna se vad som verkligen utspelar sig, när vanligvis okända samhällskrafter ”grundstöper” vår könsroller.

Men sanningen är den att krafterna inte är okända. Vi vet mycket väl hur Genus fungerar. Problemet uppstår när det kommer till praktisk tillämpning. Tydligen är det extra svårt att ta till sig denne vetenskap. Vi krånglar in oss i dv olika mystiska tolkningar som ibland blandar samman Genus och te x feminism. Genus som är vetenskapen om hur man lär sig hantera manligt och kvinnligt i samma kropp, är tydligen för många en ouppnåelig utopi. Här finns till att börja med hela kopplet av fördommar att brotta ner. Fördomar som säger hur en man respektive en kvinna skall bete sig. Sen ha vi manliga och kvinnliga vanföreställningar om de olika könens funktion och förutsättningar för en eventuell samvaro. Få saker har väls hanterats, stöts och blötts som där där med kvinnor och män som skall försöka sig på att leva ett liv tillsammans. Man har byggt upp förväntningar om evig kärlek o.d.. Alla som provat på det där med te x evig kärlek, vet nog var jag egentligen pratar om. Inte för att jag på något sätt är emot evig kärlek. Det låter fantastiskt när man tar det till sig. Vad kan vara mera rörande än människor som lever sina lv tillsammans med varandra.

Skulle man däremot tidigt i många mäniskor liv lyft in ett Genusperspektiv och släppt lös det manliga och det kvinnliga inom alla människor, skulle det på en handvändning minskat skilsmässostatistiken med 80-90%.

Fram för ett borgerligt samhälle där Genus stå för samhällsutvecklingen och ett fortsatt välfärdsbygge.

5 svar

 1. Mer än dubbelt så många män än kvinnor tar livet av sig.
  Är inte det den viktigaste jämställdhetsfrågan?

  https://mind.se/om-sjalvmord/fakta-om-sjalvmord/

  • Frågan är enormt stor och spänner över hela samhället och innefattar allt. Vi är bara i början på stigen som leder till ett samhälle könen väger lika mycket oavsett vilken kropp de befinner sig i.

   Skickat från min HTC

 2. Ja, fler dårpolitiska kulturvänsterutspel á la Södertöns Högskola är ju verkligen vad moderaterna behöver mer av! Men varför går man inte ”all in”? Tog mig därför friheten att i postmodern anda dekonstruera början av texten …

  ”Skola, jobb och skatter är klart viktigt för allt och alla. Men ämnet som kanske är både större, bredare och mera spännande är klass. Detta ämne som antagligen styr våra liv mer än vi ens är medvetna om, lämnas gärna utanför debatten.

  Vi inom moderaterna genomgår nu jobbet med att utforma våra strategier inför valet 2014. Vi har nu chansen att verkligen bredda debatten på ett spännande och innovativt sätt med vänstersidan. Det skulle vara roligt att höra Stefan Löfvén krångla sig in i ämnet klass. Faktum är att där finns ett klassperspektiv att lyfta i alla politiska frågor. Så väl vården, omsorgen, skolan, arbetsmarknaden, skatterna har en tät koppling till klass.

  Bara det faktum att vi har så stora löneskillnader mellan arbetare och kapitalägare i vårt moderna välfärdssamhälle, känns provocerande. Mycket pekar på att det är något som sker från födsel, där bourgeoisien och proletärer börjar livets vandring mot helt olika liv beroende på den klass man av slumpens skördar födds in i.

  Kanske är det så att många samhällsproblem har sin grund i detta ämne kallat klass. Kunde vi hitta verktyg för att kunna se vad som verkligen utspelar sig, när vanligvis okända samhällskrafter ”grundstöper” vår klasstillhörighet …”

  • Väljer man att bortse från din raljerande ton i en viktig samhällsfråga, så kan det där du kallar klasser vara något som i mycket hög grad har med genus att göra. Vi har kanske en samhällsklass där vi hittar många man-man-man personligheter etc och vice versa. Min tro är att Genus i mycket större utsträckning är en aktiv parameter i samhället än vad vi i vår vildaste fantasi idag kan föreställa oss. Hälsningar Roger Södervall.

   Skickat från min HTC

 3. Reblogga detta på Människovärlden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: