FAS 3, utbildning och vägen till ett jobb


Ett inlägg på denna blogg som gjordes för ett antal år sedan gällande jobb och utvecklingsgarantins fas 3 fick oväntat mycket respons. Inlägget fick ta emot mycket hån, spott och spe. Det ansågs vara förkastligt att erbjuda utanförsatta en väg in i samhället. Man ansåg att vägen in i samhället måste ske via utbildning. Även ledare för landets socialdemokrater och kommunister (Mona Sahlin, Jonas Sjöstedt och Håkan Juholt) tyckte att det var förfärligt att utanförsatta skulle få en möjlighet att komma tillbaka som aktiva samhällsbyggare. Man ansåg även att den ersättning som utlovas i samband med fas 3 var på tok för låg och att jobb och – utvecklingsgarantin inte erbjöd de arbetslösa och utanförsatta någon utbildning. Det var i stort sett bara landets företagare som tjänade pengar på denna reform enligt dessa belackare.

Idag vet vi bättre. Utanförskapet har minskat med ca 200 000 människor på 7 år. Minskar i ökande takt med ca 2000 människor i månaden året runt . Mer än 200 000 människor har på 7 år vandrat via jobb och utvecklingsgarantins olika faser och är idag aktiva samhällsbyggare. Alltså en gång till. Utanförsatta finns idag inne i samhällsapparaten, som tidigare befann sig utanför samhället. I en takt som till och med spränger tidigare prognoser. De budgeterade utbildningspengarna är på väg att ta slut. Pengar till utbildning som utanförsatta enligt Mona Sahlin, Jonas Sjöstedt och Håkan Juholt inte skulle få, är nu alltså på väg att ta slut.

Det är ingen tvekan om vilken politik som verkar för ett solidariskt samhälle. Vi borgare tror på att alla måste vara med och bygga samhället för att långsiktig välfärd skall vara möjlig. Vi har inte råd att likt vänsterpolitiken med socialdemokrater, miljöpartister och kommunister i spetsen, lämna en fjärdedel av samhällets medborgare utanför samhällets gränser. Alla måste vara med och bygga framtidens välfärd. På denna punkt måste man vara tydlig. Det sker genom en soldarisk arbetsmarkandspolitik, med ett stort antal vägar in i samhället. Att ingen får glida långt bort i från arbetsmarknaden eller fastna bakom skattetrösklar. Men framför allt måste alla bli sedda och hörda utifrån den situation man befinner sig i. Individen måste få vara utgångspunkten. Det måste ske som en röd tråd i allt från födseln, skolan till graven. Individen är ändå det som allt handlar om. Individens frihet och självklara rätt till valfrihet är grundbulten i borgerlig politik.

22 svar

 1. ”Idag vet vi bättre. Utanförskapet har minskat med ca 200 000 människor på 7 år”.. Hur mäter man utanförskap? är det i antal hotfulla brev från a-kassan i månaden? Är det ifrån att bli behandlad som att man ägs av samhället, och blir sedd ner på av en fas-3 anordnare som bara är ute efter en gratis anställd (snacka om lönedumpning; Arbetsgivaren får BETALT för att få någon att arbeta för dom)..

  Men om jag utgår ifrån att du tror att det är arbetslösheten som räknas som ”utanförskap”, så… ”200 000” människor; Den som kan räkna vet att man alltid räknar i procent; På sju år har befolkningen ökat med närmare 500000, så om inte arbetslösheten var ~40%+, så har arbetslösheten ökat.

  • Hej Roger
   Utanförskapet är även det räknat i procent. Trots att befolkningen ökar kan vi se ett minskat utanförskap de senaste åren, vilket sannolikt gör att fler än 200 000 har lämnat sitt utanförskap under alliansens period vid makten. Allt har som bekant två sidor. Man kan såklart se det som du gör eller så kan man se det som om en tidigare utanförsatt som får en ny chans i livet.
   Men det som verkligen borde vara intressant, vilken politik som skapar utanförskap och vilken politik som bryter utanförskap. Här ser vi återigen enorma skillnader mellan höger och vänster. Vänsterpolitik som grundlägger enorma samhällsklyftor och klasskillnader, medans högerpolitik verkar för ett mera solidariskt, sammanhållet jämlikt rättvist samhälle. Där man verkligen tydligt visar såväl ideologiskt som i handling och gärning, att alla behövs för att Sverige skall fortsätta att vara en framgångsrik välfärdsnation.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 2. ”Borg påstår att 200 000 nya människor blivit sysselsatta i Sverige. Det märkliga är att arbetslösheten är fortsatt hög. Hur går det ihop? Sysselsättningen handlar om att vi blivit fler i Sverige (och att fler tvingas till timanställning och deltid). Men ska man räkna sysselsättning måste man räkna som andel av de som kan jobba. Och då har ingen förbättring skett.”
  Källa ETC
  Och här har du en länk till att läsa.
  http://www.svt.se/nyheter/sverige/fel-uppgifter-fran-reinfeldt-om-jobben
  Ytterligare en:
  http://www.dagensarena.se/innehall/faktafel-av-engstrom/

  Ungefär TVÅ PROCENT av de som befinner sig i Fas3 eller Sysselsättningsfasen som ni döpte om det till, när riksdagen för snart 2,5 år sedan krävde att ni skulle lägga ner Fas3, lämnar Fasan pga. att de fått ett jobb!! Det är knappast något som förtjänar att man gör vågen. Att tvingas att jobba heltid för en arbetsgivare som förutom att han får gratis arbetskraft, även får 5000 kr/mån för varje Fas3″anställd”, utan semester, utan strejkrätt, utan rättighet att ens läsa högskolekurser via distans på sin fritid, utan pensionspoäng och för ungefär 45 – 50 kr/tim – det är en skam för en demokratisk stat. Sitt inte där och tala om för människor hur bra deras liv är som om de inte ens själva är medvetna om hur förjävligt de har det.

  • Hej Nele
   Jag har varit inne på detta i tidigare inlägg. Kommer faktiskt inte ihåg vilket. Men det som idag sker på den Svenska arbetsmarknaden är en historisk omflyttning av människor. Människor som tidigare inte ansågs ha någon arbetsförmåga, har idag med de nya sättet att bedöma just arbetsförmåga helt plötsligt hamnat i statistiken för både sysselsatta och arbetslösa. Även de människor som tidigare bedömdes vara utanförsatta finns i denna grupp. Det är t.o.m. så att utanförsatta är i majoritet i denna grupp. FAS 3 är just en sådan rörelse som samlar tidigare utanförsatta människor som idag bedöms ha arbetsförmåga. Dessa människor fyller på arbetslöshetsstatistiken på ett sätt som vi tidigare inte sett s.a.s underifrån.
   Ser man politiskt på saken så gå det här en mycket tydlig ideologisk skiljelinje mellan höger och vänster. Vänster vill satsa mer pengar på att ha ett utvidgat utanförskap medans höger tycker att utanförskap är något man måste motverka med alla tillbuds stående medel. Om detta lär den politiska striden stå under det kommande året.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 3. Fas 3 är modernt slaveri och liknar livegenskap som fanns på feodalismens tid, men det klart att det passar in i den borgerliga samhällsmodellen som är modern feodalism.

  • Hej Kjell-Åke
   Jag kan verkligen hålla med dig i många stycken. Nu ser vi vad 50 år av vänsterstyre gjort med landet. När det var som värst var nästan var fjärde arbetsför Svenska försatt i utanförskap. En mera målande beskrivning av detta vänsterstyre än Feodalism kan knappast uppbringas. För nog är det så att man bäst beskriver en utanförsatt som livegen i ordets rätta bemärkelse. Men nu råder det nya tider. Nu med oss borgare får man chans på chans att bryta sig loss från livegenskapen, som ett utanförskap säkert kan kännas som. Vi lovar inte dyra och påkostade reformer som sen inte kan uppfyllas (Bredskapsjobb med ful lön o.d.), vi både står för och genomför det som utlovas, för vi tycker att alla behövs.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 4. Det är ni i alliansen som infört slaveriet där människor i många fall lever på 7000 eller mindre i månaden. Att ni sparar pengar är en ren lögn. Istället ökar socialbidragen ut i kommunerna som en följd av er politik. I en del kommuner får pensionärer och barnfamiljer på till kyrkan får att få matrekvisition. Ni i alliansen borde skämmas.

  • Hej Kjell-Åke
   Betänk då hur mycket en utanförsatt har att leva på i månaden. Ställer man 7000 kr i månaden i relation till 0 kr i månaden, som säkert många av de utanförsatta måste försöka att leva på, är FAS 3 en ganska så kraftfull löneökning.
   Självklart är det så att utbetalningarna av socialbidrag ökar. Det kostar att hjälpa utanförsatta in i samhället. Du skall veta att långt ifrån alla utanförsatta finns i FAS 3. Det är liksom hela idén med vår politik. Vi tror inte på utanförsättning av människor som universallösning på samhällsutmaningar. Dessutom när fler jobbar har vi faktiskt råd att betala ut socialbidrag. Vi vill att alla skall vara med i samhället, för att alla behövs. Vi gör inte som vänsterpolitiken, att människor bara skall kastas ut ur samhället. Kommer det en utanförsatt och knackar på socialförvaltningens dörr, ser vi det som en framgång för vår politik. Då vet vi att han/hon vill vara med och bygga framtidens välfärd. Tillsammans blir vi alla lite starkare..

   Hälsningar
   Roger Södervall

 5. Det ska tilläggas att jag har röstat på er. Det misstaget gör jag inte om.

 6. Nu är Roger Södervall och hans Moderaterna siffertrixare av rang. Om verkligheten vill de inget veta.

  Faktum är att arbetslösheten är högre idag än 2006. Sjukskrivningstalen ökar. Socialbidragen ökar. Klyftorna ökar. osv osv.

  http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/allt-fler-langre-bort-fran-arbetsmarknaden

  Dessutom ser vi hur den ”eniga” alliansen faller ihop som korthus ute i kommunerna. Roger Södervall som bor i Kalmar vet mycket väl att moderaterna har kris i kommunfullmäktige där Linda Blomdahl Petterson med omedelbar verkan lämnar politiken.

  I alliansregimen är det bara moderater som fått sparken eller tvingats avgå därför att de antingen agerat kriminellt eller uppträtt ytterst olämpligt. Senast i raden är Gunnar Axén som uppenbarligen gillar småtjejer och blivit polisanmäld för sexuellt ofredande och Tobias Billström som är under lupp för insiderbrott.

  Politik handlar i slutändan om förtroende och Roger Södervall tycks inte inse att svenska folket har fått nog av regimen Reinfeldts politik, som bevisligen dragit isär det här landet och gjort Sverige till ett mycket tråkigare, mer egoistiskt och fattigare land.

  • Hej Peter
   Det känns om att kommentarer är överflödiga. Vad är då din ”dundermedicin” för att allt skall bli så förfärligt mycket bättre? Jag är av idel öra..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Nej Roger, du är inte av idel öra ty du lyssnar inte på vad jag har att säga. Sanningen är att du lyssnar inte på vad någon annan heller har att säga. Du är rätt ensam här, vilket kommentarerna tydligt visar.

 7. Man tar sig för pannan över hur du bortser från vad jag skriver. När ska ni politiker lära er att svara på frågor och framförallt erkänna är ni har gjort fel. Min fråga är alltså: är det rätt att leva på 5000 eller mindre i månaden?

  Fas 3 har ni infört och det leder inte till jobb,utan är slaveri. Punkt.

  • Hej Kjell-Åke
   Min utgångpunkt i svaret var att man måste betänka vilka alternativ som stå tillbuds. Tjänar man i stort sett ingenting och går upp till en lön 5000kr/månad, pratar man en ganska så kraftfull löneökning. Det är här hela den politiska dynamiten finns. Här finns en möjlighet att hitta tillbaka. Men det ligger som du säkert förstår i sakens natur att man inte kan försörja villa, fru/man och barn på 5000 kr i månaden. Alla kan såklart hamna här och det är djupt beklagligt absolut inte önskvärt, kunde man på något sätt finansiera att alla fick 25 000 kr/månad, vore jag den första att lägga min röst på ett dito parti.
   Det som hände med samma människor under vänsterstyret var att de kastades ut på gatan helt utan lön. Men som utanförsatt med 0 kr i lön och betänker en livssituation med 5000 kr i månaden, så är kanske inte känslan att det är fel med en dito inkomst.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • FAS 3 är ett av regimen Reinfeldts allra största misslyckande. FAS 3 som nu är Sveriges största arbetsgivare skapar inga arbeten. Det är en märkligt snedvriden bidragspolitik (som ju moderater är emot) där 5 000 kr per ”anställd” varje månad av skattebetalarnas pengar går till företag som utnyttjar billig arbetskraft, alternativt målar om stolar som redan blivit målade en gång. Eller virkar luft ( ja det har skett helt på riktigt!)

    Var en man Roger och erkänn FAS3 som ännu ett i raden av misslyckade arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

 8. Kära någon, Roger Södervall! Jag är ledsen och säga det men det var riktigt skrämmande att läsa ditt inlägg. Vilken värld lever du i? Om vi bortser från alla dina felaktigheter om hur NI löst arbetslösheten till en stor del, så undrar jag om du någonsin hört hur otroligt kritiska människor som befinner sig inom Fas 3 är? Hur otroligt många som mår riktigt, riktigt dåligt och känner sig verkligen satta i en skruvstäd. Man har benhårt hållit fast vid en åtgärd som människor klart och tydligt om och om igen, gett budskapet om att det inte fungerar. En åtgärd som dessutom kostat hur mycket pengar som helst med klart minus i avkastning. Det finns inget solidariskt i det och inte heller någon framtida plan om Sveriges välfärd. Det kan till och med ett barn räkna ut.

 9. För övrigt så har även mycket utav de där utbildningspengarna ”kastats i skön = gött oseriösa, dåliga utbildningsanordnare”. Om du tittar på hur många som fått jobb genom att t ex ha gått en ams-utbildning så är siffran inte speciellt glädjande. Hm…vad kan det nu då bero på? Jo, det beror på att man köper in från de anordnarna som lyckats bäst marknadsföra sig själva, eller för all del kanske är kända i branschen och lever på sitt namn fortfarande.Lernia är en sådan aktör på vissa ställen. Med det sagt så finns det bra utbildningsanordnare också men avkastningen även här pekar på något fel och ändå fortsätter man i samma spår…..

 10. Sjön, ska det naturligtvis stå. Ber om ursäkt för stavfelet.

 11. Jag suckar. Min farfar sa att det är fult att ljuga, men när politiker gör det kallas det retorik. Sluta skyll på andra och erkänn att fas 3 är ett fiasko. Det vi nu ser växa fram under alliansen politik är fattigdom som liknar 1800-talet:

  http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/en-tyst-katastrof/

  Men det klart, mot dumheten kämpar även gudarna förgäves.

  • Hej Kjell-Åke
   Vilken tur då att kampen mot utanförskapet inte är förgäves..

   Hälsningar
   Roger Södervall

 12. Du måste vara den mest korkade dåre som finns ta och fråga dem so
  är i slaveriet om dem känner sig utanför.
  Svaret blir ett RUNGANDE ja och nåt hopp om ett riktigt jobb har dem inte heller din idiot.
  Flera av dem som blev utan sjukpenning tog sitt liv p.g.a ett politiskt beslut det gör er till mördare.
  Och resten hamnade på Soc.
  M påminner om Nazi tyskland så heila på du.
  Lyckligtvis har folket vaknat och ni lär inte sitta kvar.
  Hoppas att nya rege4ingen tvingar alla som har applåderat FAS3 att skicka in dem i det själva.
  Frysa alla era tillgångar och låta er leva på 8-9000 i månaden så ni får kännar er UTANFÖR.
  IDIOT

  • Hej Bjarne
   Gör mitt bästa för att följa med i dina tankgångar. Man får nog anta att det är din desperation du ger uttryck för. För mig är det helt ok. Om vi nu skall försöka oss på att hitta till någon form av förståelse i dina synpunkter, skall man kanske börja med att slå fast att 8-9 000 kr i månaden inte är något annat än en överlevnadslön. Ingen människa blir fet på en dito ersättning. FAS 3 är den fas i jobb och -utvecklingsgarantin som är den sista delen av en lång rad av åtgärder. Befinner man sig i denna fas kan man säga att nästa steg är att vara en person som befinner sig i utanförskap. Teoretiskt skulle man kunna erbjuda en person som befinner sig i denna fas en lön på 25 000 kr i månaden. Min känsla är då att många skulle känna sig manade att hamna i FAS 3. Vi har sett liknande försök från socialdemokraternas sida, och då handlade det om 5 månader sedan var pengarna till det som då kallades beredskapsjobb slut. Sen har vi den strikt solidariska perspektivet. Vad känner en person som kanske kämpat med sitt jobb under flera år, och får en arbetskamrat som inte gör samma arbetsuppgifter men ändå får samma lön som den som är ordinarie på arbetsplatsen.
   Utanförskap är det som händer med människor när samhället inte längre har förmåga eller vilja att hjälpa alla. Vi borgare har både vilja och förmåga att hjälpa alla. Vi gör inte som socialdemokraterna/kommunisterna och bara slänger ut människor som man inte längre, vare sig har vilja eller förmåga att hjälpa. Det är faktiskt så att den ekonomiska ideologi som är den bärande (Keynes alt Keynesianism, ta gärna och googla detta begrepp) inom socialdemokratin är att det måste finnas både utanförskap och arbetslöshet för att denna ekonomiska ideologi skall få som den vill. Det vi nu ser i land efter land ute i Europa är att det där med utslagning ur samhället inte är en väg till framgång. I stort sett det enda som skiljer Sverige från te x Grekland, är att vi lyckats bryta människors utanförskap, och fått dem att vara delaktiga i samhällets fortsatta välfärdsbygge. Att kommunismen slog ut människor ur de sk samhällen som denna ideologi var med och skapade på 1900 talet, är väl kända faktum. Då fick man vackert ligga och svälta på gatorna såväl i Moskva som på andra ställen. Man lät den obefintliga tillgången av bröd bli ett sätt att kväsa missnöjesyttringar från befolkningen, som man på den tiden i kommuniststater kallade den stora gråa kuvade massan.

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: