Våga vara vanlig människa


I tider där vi har media strategier och politisk korrekthet, verkar det mänskliga vara en bristvara. Politik är inte en strategi eller ens något som är korrekt. Politik är förhoppningsvis något som sker i mänsklighetens tjänst. Omskrivet kunde man kanske säga att en politiker är mänsklighetens tjänare.

Vi säger att man kan vara politiskt korrekt (Förkortas PK). Skulle man då kunna säga att motpolen till detta är vanlig människa (VM). Man får anta att det säkert finns en media strategi som heter vanlig människa. Men om den nu inte finns borde den vara en strategi som skulle vinna stor framgång.

Jag kan verkligen ge exempel på en politiker som praktiserade media strategin VM med stor framgång. Jag tänker mig då Thorbjörn Fälldin. Han var under sin aktiva gärning en framgångsrik politiker samtidigt som han framstod som en vanlig människa.

Här uppstår en mängd spännande frågor. Kan alla offentliga personer vara PK och VM samtidigt. I inledningen beskriver jag dessa två s.k. begrepp som varandras motpoler. Kan man vara en vanlig människa och samtidigt framstå som politiskt korrekt? Min tro är att det alternativet som används suddar ut det andra. Är man för mycket vanlig människa så försvinner det politiskt korrekta och vise versa.

Att vara politiker handlar om att föra fram en politik. Enkelt uttryckt är man en företrädare utvald bland människor att driva en ideologi eller politiskt parti, i riktning mot att vinna så många röster som det bara är möjligt i allmänna demokratiska val. Eller är det så att det finns flera uppgifter en politiker har att utföra. Kanske är det så att den viktigaste uppgiften är att våga vara människa.

Jag vill mena att så som politiken idag utvecklas finns där ett problem. Det finns ett mänskligt underskott. Det är många som påstår att kvinnor röstar på den politiker som vågar vara mera mänsklig. Jag vill mena att alla tenderar att rösta på en politiker som framstår mera mänsklig.

Hur mycket vanlig människa kan man då vara och fortfarande anse sig vara en trovärdig politiker? Hur mycket politiskt korrekt kan vara och fortfarande framstå som en trovärdig politiker? Frågeställningarna är såklart näst intill omöjliga att svara på. Men det kan vara så att frågorna är fel ställda. Det kanske t.o.m. är så att inget av dessa begrepp egentligen existerar.

Min utgångspunkt är som följer: Det finns inget som heter en skicklig politiker. Inom politiken finns det inget hantverk man kan vara skicklig att utföra. Här handlar det bara om att hålla huvudet över vattenytan. Man måste helt enkelt ha en hög lägsta nivå. I stort sett allt inom politiken handlar om att skademinimera och att lämna så lite som möjligt till sina motståndare att bygga sin opposition på. Det finns två sätt att hantera detta på. Vanligtvis och överlägset enklast är att så ofta det bara går, är att som politiker vara PK. Driver man detta spår för långt löper man risken att framstå som en maskin, robot, eller omskrivet omänsklig. Från denna position finns däremot en väg tillbaka, men tappar man bort sig och försöker lösa sina trovärdighetsfrågor med att allt för ofta vara VM, är man såld i det politiska landskapet. Fråga Håkan Juholt, Mona Sahlin etc.

Det jag vill ha sagt med detta inlägg är att man kan vara VM och samtidigt hålla en hög PK profil. Allt är en fråga om timing. Min utgångspunkt är att alla är vi människor i grund och botten. Det mänskliga finns där. Det är bara att låta det sippra ut lite oftare, och då kommer det att ge den politiska debatten ytterligare dimensioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: