Information i rädslans tjänst


På gränsen till krig sjunker gradvis tillit och förtroende. Allt förtroende och tillit har en nedre gräns. Det jag pratar om är relationer människor emellan, som precis lika gärna kunde vara nationer emellan. Tillit och viljan att känna förtroende är egenskaper med stort överlevnadsvärde för oss människor.

Ganska så färska undersökningar gällande barn mellan 5 månader upp till ett och ett och ett halvt år, visar på vikten av att ha en och samma anknytningsperson i livet. Forskningsrön som ligger till grund för hur vi idag te x inskolar unga barn i förskolan.

Det där med tillit och förtroenden är högvilt även när det kommer till storpolitik. Braskande avslöjanden som säger att stora nationer (USA) regelbundet avlyssnar sitt egna folk och även människor och politiska ledare från andra länder.

På mycket goda grunder kan man så här med facit i hand, tillskriva de senaste årens terror attantant viss framgång med sina syften. Jämför man med ett fullskaligt krig med fotsoldater, har relativt få fått släppa till sina liv i detta krig. Detta krig är ett krig som handlar rädslor och otrygghet. Materiella ting som te x  broar, stridsvagnar och städer kan byggas upp på nytt ganska så fort. Men saknas tillit och förtroende människor emellan blir det materiella bara som en chimär. Något man bara skapat utan verklig mening och uppsåt. Lite tillspetsat kan man kanske säga att nine-eleven attentaten, tog det som verkligen är viktigt när man skall bygga en nation, och det är människors tillit och förtroende dem emellan.

Vi ser nu alltså den tidigare så suveräna staten USA vackla under stora utmaningar.  Man har visserligen ett skenande budget-underskott, men utmaningen när det gäller att skapa trygghet är av en helt annan dimension. Kanske är t.o.m. så att det har med vart annat att göra.

Kanske är det som så att Usama-bin-Ladin verkligen visste exakt vad han gjorde när han i scensatte 11 september. Han visste att militärt finns det inget land i Världen som kan utmana USA.  Men ingen makt är oslagbar om krigarna inte känner sig trygga. Vad värre är om man lyckas få krigarna att tappa tron på den kamp de är satta att utföra. Få krigarna att börja misstro varandra, kanske t.o.m. börja skylla på varandra och på så sätt skapa interna strider. Helt plötsligt är det kanske inte så svårt att vinna över en sådan krigsapparat. Det vi alla nu ser utspela sig, USA som fastnat med fingrarna i kakburken med sina avlyssningar. Nationer och befolkningar som börjar misstro varandra, är kanske precis det som får Usama-bin-Ladin att sitta och le hos Sankte Per, eller vad nu motsvarigheten kallas inom Islam.

Jag har sagt det tidigare och säger det gärna en gång till. Under sådan här tider är det förödande att ha en demokrat som president i Vita huset. Vad USA och Väst Världen behöver är andlig kraft. Så länge anden famlar i mörker är köttet svagt. Det som nu behövs är en Republikan som ställer sig upp och verkligen vågar ta striden, för det som verkligen betyder något, nämligen människors självklara rätt till frihet.

Den människa som inte känner frihet, tillit och förtroende är en försvagad människa. Den människa som inte kan anknyta är ett lätt villebråd för djävulen att sätta sina klor i. Alla skall veta att djävulen har satt sina klor i Väst Världen.

Precis på samma sätt som när Hitler var på väg att sätta sina klor i Väst Världen, ser vi nu om än på ett annat sätt Väst Världen vackla. På den tiden klev en otippad lätt alkoholiserad figur fram och stöpte mod i de allierade styrkorna, i form av Winston Churchill. Precis som det står i bibeln, så har herren Gud mystiska vägar för sitt agerande.

3 svar

 1. Åh, jag inser nu efter alla dessa år och kommentarer jag lagt här att du är bortom all räddning. Du beskriver dig själv väldig bra i detta blogginlägg: ”Den människa som inte känner tillit och förtroende är en svag människa. Den människa som inte kan anknyta är ett lätt villebråd för djävulen att sätta sina klor i.”

  • Hej Peter
   Hade varit spännande om du hanterat något som behandlar inläggets verkliga innebörd. Är verkligen nyfiken på dina synpunkter.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 2. Det kan jag väl.

  Korkad som du är kopplar du samman att det vore gudfruktigare om det satt en republikansk president i Vita Huset. Hej å hå.

  För det första spelar det ingen roll om det är en demokrat eller republikan som sitter i Vita Huset. Statsskulden skenar oavsett. Det började skena ordentligt när Ronald Reagan (republikan) blev president 1980 och i ett slag avreglerades finans och banksektorn. 1980 hade USA en statsskuld om ca 1 triljon dollar. När Reagan klev av var den uppe i 3 triljoner dollar. Sen kom George Bush den äldre (Republikan) och efter de fyra år han satt i Vita Huset skenade statsskulden till 5 triljoner dollar. 1992 blev Clinton president (Demokrat) och efter 8 år blev nu statsskulden 6,5 triljoner dollar. Sen kom George Bush (Republikan) och då började statsskulden skena ordentligt och efter 8 år av vansinnigt Bushstyre hamnade den på hisnande 12,5 triljoner dollar. En fördubbling av statsskulden således. Nu sitter lögnhalsen Obama i Vita Huset och statsskulden är på väg att spräcka 17 triljonerdollasrvallen. Nästa president som tar vid, demokrat eller republikan kan komma att ta över en statsskuld om 20 triljoner dollar!

  Som sagt, det spelar ingen roll om det är en republikan eller demokrat som sitter i Vita Huset. Det blir lika dåligt ändå vilket föranleder frågan vem det egentligen är som styr i USA…och i övriga världen. Är det politiker eller är det dem som har makten över pengarna?

  Det märks att du är moderat ut i fingerspetsarna då du anammat De Nya Moderaternas märkliga historiebeskrivning! Du nämner Hitler som var på väg att sätta klorna i västvärlden. Om du läst på ordentligt kan du få reda på att George Bushs farfar Prescott Bush, som var republikansk senator, hade affärer med Nazityskland och hjälpte Hitler att komma till makten och bygga upp sin militära styrka. Jag håller alltså inte med dig om att det blir så gudomligt mycket bättre med republikanska politiker vid makten och det är därför som jag gång på gång ställer frågan till dig varför du är så ideologiskt blind när du så väl vet vad ideologiskt blindhet kan göra för ont.

  http://www.theguardian.com/world/2004/sep/25/usa.secondworldwar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: