Inget får stå i vägen för frihet


Många tycker kanske att det går bra att kasta tårtor på folkvalda politiker. Handlingen må vara harmlös. Men allas rät till frihet är något som borde komma högt upp på den politiskiska dagordningen. För mig är en tårta kastad i ansiktet på Jimmie Åkesson inte något som har med honom eller den i mitt tycke uppåt väggarna stolliga politik han förträder. Nej, tårtan är kastad rakt i ansiktet på allas rätt till frihet att tycka och tänka precis som man vill, när som helst, och var som helst så önskas. I mina ögon var det den Liberala paradoxen som inte fungerade.

Helt plötsligt växer då en tårta kastad i ansiktet på höger extremist i Sverige, till att bli en global utmaning som handlar om att skydda och bevara friheten. Hur mycket kontroll behövs för att friheten skall kunna fortleva? Frågan som borde blivit allmänpolitisk på ett helt annat sätt innan beslut fattades i te x FRA frågan.

Jag vet inte vart jag hört begreppet någonstans i från, men den Liberala paradoxen är i högsta grad en fråga som vi idag har att behandla. Exemplet med tårtan i ansiktet på Jimmie Åkesson är talande, om vad som händer med friheten när kontrollen är bristfällig eller får dåligt tilltagen.  Kanske är det så att man får ta hjälp av matematiken för att lösa denna gåta.  Om frihet är lika med x på en önskad nivå och kontrollen är y. Hur ser då värdet ut för y på en högsta och lägsta nivå för att friheten skall bestå på en önskad nivå. Lite grundläggande DERIVATA. För mig är det förvånade att man inte här mer tar hjälp av matematiken. Det skulle dessutom lösa många rent pedagogiska knutar, när man debatterar te x frågor som rör avlyssning och FRA-lagen.

Ett svar

  1. Tårtattacken var intressant. Den visar med all tydlighet att den självutnämnde landsfadern Reinfeldt överhuvudtaget inte bryr sig om demokrati som ännu inte har tagit ordentligt avstånd från attacken som ju, oavsett vad man tycker om Åkesson och den politik SD företräder, var en direkt attack mot demokratin.

    Reinfeldt kallar till presskonferens när Djurgårdens fotbollstränare blir attackerad och menar att ”en gräns har passerat” men när demokratisk folkvalda politiker, dessutom en partiledare, blir attackerad är landsfader Reinfeldt tyst som den lilla mus han är. Vämjeligt och beklämmande.

    Och nej, jag sympatiserar inte med Åkesson men han är trots allt demokratisk vald och då bör även vi som anser oss vara demokrater agera därefter. Reinfeldt är uppenbarligen inte demokrat…

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/reinfeldt-haller-presskonferens-om-hoten_8125810.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: