Vad är det med Fascism, Rasism och Nazism?


Det i opinionen växande parti i Sverige med Fascism, Nazism och Rasism som ledstjärna kallat Sverigedemokraterna, är ofta förekommande underlag till skrivandes funderingar. För det första är det märkligt att detta parti i undersökningar är dubbelt så stort som landets Liberala dito Folkpartiet. Min tro är att här finns något substantiellts som förbigår svenskens analytiska radar. Min tro är att vi Svenskar generellt inte lägger stor vikt vid det där med politisk ideologi. Det är ofta skrivet och uttryckt på ett sätt som gör att bara textens sammansättning och utformning, gör att man inte ens tittar under rubriksättningens efterföljande brödtext.

Men skall man försöka sig på att förenkla, kan man säga att ca 10% av de röstberättigade i Sverige är beredda att lägga sin röst på Rasistiskt och Fascistiskt politiskt parti med inslag av ny Nazism.

Vi ser nu dv olika försök från dessa falanger att vinna ett bredare stöd i den Svenska valmanskåren. Vi har sett tårtattacker och nedtonande utspel. Allt i syfte att få dessa krafter att framstå som oskyldiga, sinnesfriska och samhällsofarliga. Alla som sett och hört dessa krafters verkliga ansikte vet att sanningen är den precis motsatta.

Men i en demokrati skall det vara självklart alla får tycka, tänka och uttrycka sig fritt och öppet. Mina funderingar vilar på den oro jag känner inför den växande opinionen till dessa krafters favör.

Min tro är att det handlar om hur vi idag förhåller oss till frihet. Alla som är bevandrade i politisk ideologi vet att förhållandet frihet och kontroll är två parametrar som har med varandra att göra. Dessa två parametrar är varandras motpoler och samtidigt varandras symbiotiska partners. Har vi för mycket frihet tappar vi kontrollen. Har vi för mycket kontroll förlorar vi friheten. Jag tycker mig känna igen mönstret från tidigare. Egentligen är det mycket mera enkelt än man kan tycka. Så här ligger det till:

I tider där man känner oro söker man sig till krafter och ideologier som uppfattas företräda kontroll på frihet/kontroll-skalan. Precis på samma sätt växer Liberalismen när ett samhälle under en viss tid styrts av frihetens motpoler, typ på vänstersidan kommunismen och på högersidan Fascism, Rasism och Nazism. Att man gjorde som man gjorde i Tyskland efter förlusten i första Världskriget och släppte fram Fascism, Rasism och Nazism ända till maktposition, är kanske ur detta perspektiv inte obegripligt. Men att samma sak är på väg att hända i moderna tider anno 2013, är kanske lite svårare att ta till sig. Men jag är övertygad om att det sker av av precis samma orsaker som det skedde i Tyskland anno 1938.

Jag är övertygad om att partier som te x Sverigedemokraterna bekämpas i den inre världen hos alla människor. Trygghet och på andra sidan känslor av att känna sig hotad är egentligen inte politik. Dessa känslor är något man lär sig hantera med kunskap och att våga stå upp för humanismens grundläggande värden. Jag ser det som att varje människa som söker tryggheten i Fascism, Rasism och Nazism har liksom inte lyckats ta till sig det som krävs för att vara en fritänkare unik människa. Man har helt enkelt inte det som krävs för att ta kampen för det fria öppna samhället. Då söker man sig till kontroll på den politisk skalan. Varje själ som faller över på den sidan, är att betrakta som ett misslyckande av oss som kämpar för Liberalismens grundläggande  samhällsvärderingar. Den sanna frihetskampen är inte att bedriva när kontrollen är som störst, utan när friheten upplevs vara som störst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: