Det Gudomliga med tiden


Nu är de med största säkerhet en tillfällighet och en vilja att faktiskt vilja visa tiden, men så gott som alla kyrkor har klockor som visar tiden som en utsmyckning i klocktornen. Eller kan det vara så att kristendomen/religionen alltid känt till det gudomliga med tiden?

Jag kan inte låta bli att imponeras och förundras av tiden. Jag har länge funderat på hur man skall göra för att kunna utforma ett experiment, där man påtagligt kan se tidens inverkan på det materiella rummet.

Mitt axiom bygger på det faktum att allt är svart energi i avsaknad av tid. Utan den magiska tiden står allt stilla. Jag kan tänka mig att om man kunde stänga av tiden på en begränsad yta på Jorden, skulle också allt fast material upphöra att existera och övergå till att bli svart energi. Tiden är kanske en magnetisk kraft som på något sätt profiterar på och samtidigt sätter fart på de stillastående processer som förvandlar svart energi till att bli fast materia och på så sätt skapa rummet.

Det verkar var i stort sett omöjligt att ens reducera tidens inverkan har på Jorden. Tiden tycks verkligen vara den allsmäktiga kraft som vi människor inte på något sätt kan närma oss. Vi verkar vara helt och hållet underställda denna naturkraft. Att tiden är det samma som i bibeln beskrivs som Gud, tycks för mig bara vara mer och mer uppenbart.

Vi har nog mer att hämta i bibeln ur detta perspektiv än vad man tidigare trott. I skapelseberättelsen finns många häpnadsväckande fakta. Det där med att Gud vilade på den 7:e dagen kan så klart vara en historia som står på fictionens konto. Men det där med viljan att kunna mäta tiden har alltid varit av intresse. Men det är också allt vi kan göra med tiden.

Utmaningen idag står vid att försöka hitta gåtan bakom tiden. Skrivande är övertygad om att det bakom tiden vilar en eller flera naturlagar. Tiden likt te x gravitationen är en relativ naturlag. Att tiden är någon form av magnetisk kraft som förmår dra ting till sig tycks vara en möjlighet. Men här pratar vi om något som ligger utanför det som vi idag anser vara vedertaget.  Att  ens försöka sig på att genomföra ett experiment där man på något sätt kan påvisa tidens krafter är idag en otänkbarhet. Här får man bara försöka sig på att tänka sig vad det kan handla om och angripa utmaningen utifrån filosofiska utgångspunkter.

Vi vet idag att det finns en nutid, en dåtid och en framtid. Det borde vara bevis nog för att tiden i reell mening verkligen existerar. Hade tiden bara varit något vi människor hittat på så kunde det inte lagras minnen i våra sinnen. Vi skulle antagligen inte heller kunnat uppleva förändringar i rummet. Mycket talar för att det är det utrymme tiden kallat framtiden som möjliggör våra handlingar. Hade inte detta utrymme funnits skulle vi antagligen bara stått stilla. Jag vill mena att vi idag har ett mått som faktiskt mäter det vi kommer att göra i framtiden och det är hastighet. Sätter vi oss i en bil och kör i exakt 100 km i timman. Då vet vi att vi att, om en timma så har vi färdats exakt 10 mil. Det är ingen spådom utan en exakt vetenskap. Detta faktum får mig att tro att tid och hastighet har med vartannat att göra. För att komma vidare behöver vi återigen träda in i filosofins värld. På något sätt känns det återingen som om tiden är gudomlig, på något sätt öppnar tiden en port in i framtiden, så att en relativ hastighet blir möjlig. Tiden är snäll och förstående så länge som det handlar om hastigheten av att föra en mugg kaffe till munnen för att dricka eller att köra en bil i 100 km i timman. Men när hastigheten handlar om den fart som ljuset färdas med, händer det något. Då klarar inte längre tiden av att hålla ordning på rummet, så som vi känner till det i den form rummet idag befinner sig i. Rummet börjar då att kröka sig. Uppträda på ett sätt där vi inte på något sätt kan förstå vad som är på väg att hända. Min tro är att då befinner vi oss i gränslandet mellan tid och rum. Där mörk energi har en möjlighet att förvandlas till det vi idag kallar rummet eller kanske ”alltet” så som vi upplever berg, hus och sjöar för att nämna något.

Ska man nu försöka sig på att överföra detta till någon form av verklighet, så tror jag att det finns tre grundläggande beståndsdelar i universum.  Tid, hastighet och mörk energi. Jag kan inte låta bli att överföra detta till en liknelse i Religionens värld. Där har vi faktiskt en sak i trosbekännelsen som är förvillande likt detta resonemang. Fadern, sonen och den heliga anden. Tiden är fadern, sonen är hastigheten och den mörka energin är den heliga anden.

Här har vi ett ämne som kommer att återkomma i mina inlägg. Skrivande kommer inte att ge upp kampen att försöka komma med en rimlig förklaring till vad tiden egentligen är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: