5:2 diet och Apartheid


Liberalismen är den lära som ligger mig varmt om hjärtat.  Frihetskampen är den kamp som alla på något sätt har att utkämpa. Det finns precis hur många orsaker som helst att ständigt vara sin egen Nelson Mandela. En frihetskamp som skall vara rikta mot allt som gör oss människor ofria.

Känner man sig ofri beroende på att man är överviktig, består kanske frihetskampen av att ansluta sig till en 5:2 diet. Tar man te x Nelson Mandela, så är det i princip samma sak att känna sig ofri beroende på att man är svart i ett land där det råder Apartheid.

För att ta Sverige som exempel så har vi mycket att kämpa med för att ta nya steg i Liberaliseringsprocessen. Jag tänker mig i först hand det där som kallas arbetarrörelsen och socialdemokraterna. Man säger sig vara ett parti och folkrörelse, som är till för de som har det svårt i samhället och lever med små marginaler. Men i samma andetag berövar man det från dessa mäniskor som verkligen har något värde för dem, nämligen deras frihet. Man ser till att beskära sina kollektivt anslutna medlemmar från allt som verkligen har med deras frihet att göra. Man ser till att beskära sina medlemmar från att själva förhandla om sin lön, sina sociala villkor, sin pension, sin arbetstid, sina arbetsuppgifter, sin arbetsmiljö, sin arbetslöshetsersättning, sin sjukvård etc. Som om detta inte var nog så såg man till att beskatta dessa människor så hårt att de endast fick behålla knappt 50% av sin ersättning från sina dv olika arbeten. Dessutom bygger man upp ett skolsystem som berövar dessa arbetares barns möjligheter till att inta kunskaper, genom att ta bort lärarkompetens, ekonomiskaresurser och kunskapskrav.

Går man 10 år tillbaka i tiden kunde Sverige mycket väl kunnat varit en Arbetarapartheid regim. Landets arbetare hade då samma och i många falla sämre villkor än de Svarta i Sydafrika under tiden då det fanns Apartheidlagar i landet.

Jag ser det lite som om Sverige nu under Alliansens ledning är i början av en Liberaliseringsprocess, där vi sakta men säkert är på väg att lära alla i landet vad verklig frihet är. Liberalismen vill att människan skall vara fri att själv göra alla sina livsval. Det skall inte vara så att man skall bygga ett samhälle som är till för att lära människor att sköta om sina liv. Däremot skall samhället verkar för att höja landets konkurrenskraft. Vi skall inte förstöra för oss själva genom att straffbesatta landets invånare, förhindra invånarnas barn att inta kunskaper.  Vi skall inte lägga pengar på sådana insatser. Pengar och resurser skall läggas på att skapa möjligheter för människor att växa och vara sina egna herrar över sina liv i sin sociala omgivning.

Det är verkligen så att Liberaliseringsprocessen i Sverige bara är i sin linda. Jämför man med den tid Liberaliseringsprocessen hade att ta bort Apartheidregimen i Sydarika är vi bara under början av början här i Sverige. Vi har så förfärligt mycket mer att göra. Kanske är det så att den stora frihetsresan trots allt ligger i att ta bort den gamla invanda kommunist-medelsvensson-folksjälen här i Sverige.

Ett svar

 1. ”ta bort den gamla invanda kommunist-medelsvensson-folksjälen här i Sverige.”

  Det är en utmärkt programförklaring för ett moderatlett uppror.

  Min Punkt 1 blir att landet skall ha en demokratisk författning. Bland Nelson Mandelas första uppgifter var att organisera en omfattande undervisningskampanj i Sydafrika – nämligen att tala om för folket/väljarna innebörden och betydelsen av en författning.

  Sverige har en författning med innebörden att statschefens uppgifter blivit partipolitiska och överlämnats till statsministerns kontroll. Det är det typiska för den s.k. öststatsdemokratin.

  Vår författning tillkom under tiden 1954 till 1973 och det vara den tiden som Birgitta Almgren tydligt visat att DDR genom STASI starkt påverkade reglerna för vår skola. Kan det vara möjligt att DDR och STASI inspirerat grundlagutredningen som verkade under samma tid.

  Kritik mot Sveriges författning brukar försvaras med hänvisning till 2Torekovkompromissen”. Från den finns inga protokoll om dess innehåll. Hur kan ett sant demokratiskt och liberalt parti som Nya Moderaterna acceptera att vår författning bygger på en kompromiss träffade mellan politruker (av ett politiskt parti utsedda företrädare utan ansvar för fattade beslut).

  Så låt Nelson Mandela blir vår förebild för en ödmjuk och rättrådig kamp för en demokratisk författning. Det gick i Apartheidens Sydafrika. Det kan kanske gå i Sverige som anser sig vara ha demokratiska värderingar.

  Hälsningar
  Per Kjellén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: