Barnfattigdomen måste bekämpas


Barnfattigdomen är en skamfläck i en välfärdsstat. Att det finns fattiga barn i välfärdsland, är ur ett globalt perspektiv ett välkänt faktum. Men tänker man ett varv till, så är det faktisk så att det är föräldrarna till barnen som gör barnen fattiga.

När det kommer till synen på detta faktum, verkar det som att man kan hitta en mycket tydlig ideologisk skillnad, när det kommer till den politiska höger och vänsterskalan. Visserligen har jag inte hört Stefan Löfvén göra några glasklara uttalanden när det kommer till barnfattigdomen. Däremot är hans förgångare Håkan Juholt mycket mera frispråkig när det kommer till detta ämne. Så sent som hösten 2012 tar denna socialdemokratiska pamp till orda i frågan. Man får anta att han vidarebefordrar partiets hållning i frågan, då ha är partiets fördetta ordförande. I anförandet inledning säger han sig göra allt står i sin makt för att hjälpa Stefan Löfvén att bli statsminister.

Här följer några intressanta uttalanden från denna maktperson i det socialdemokratiska partiet.

1, Han konstaterar att barnfattigdomen nu ökar i landet.

2, En utjämnande politik gör också skillnad för hälsa och medellivslängd.

3, Ojämlikheten minskar möjligheten till ökad sysselsättning.

Jag vill på mycket goda grunder säga att dessa tre uttalanden strider mycket starkt mot sanningen och samtidigt strider mot sossarnas skuggbudget och politika förslag.

Att vi idag ser att barnfattigdomen minskar är en direkt följd av de satsningar som alliansen gjort för att upprätthålla sysselsättningen, trots mycket svåra ekonomiska globala omständigheter.  När det sen kommer till realpolitik så ser vi nu att skattesänkningarna och realöneökningarna de senaste åren är den direkta orsaken till att vi idag ser färre fattiga barn i Sverige. Vi ser alltså att en ökad sysselsättning minskar ojämlikheten i samhället. Vilket då får till följd att vi får färre fattiga barn i Sverige. Vi ser även andra intressant fakta när det kommer till hälsa. Vi ser idag tydligt att den ökade sysselsättningen som har blivit en direkt följd av den borgerliga jobblinjen, även har positiv effekt genom att vi idag kan se minskande ohälsotal  . Vi ser samma sak när man tittar på siffror för det minskande utanförskapet.

Mycket talar för att den linje som presenteras av Håkan Juholt, är en mycket mer ärlig bild av den socialdemokratiska politiken än den förskönade populistiska bild som framförs av Stefan Löfvén. För i sanning är det så att allt det i den borgerliga politiken som inneburit så mycket fördelar, att under denna svåra tid varit Svensk, både är man emot och har varit mot som socialdemokrat. Vi ser rykande heta bilder där man vänder sig emot kommande skattesänkningar. Man är emot jobb och utvecklingsgarantin. Man lägger dessutom en budget som tydligt gör det dyrare för företag att nyanställa.

Mycket talar alltså för att den bild som målas upp av socialdemokraternas före detta ledare Håkan Juholt, är den som utgår ifrån deras samtidsanalys när gäller tillståndet i Sverige. Här ser man ett tydligt glapp mellan verkligheten och det som grundlägger den socialdemokratiska politiken som man tänker gå till val med 2014.

Jag skulle gärna vilja ställa några frågor och höra hur Håkan Juholt tänker sig svaren:

1, Hur skall högre skatter leda till fler jobb?

2, Vilka faktorer är viktigast att jobba med när det kommer till att minska barnfattigdomen?

3, Hur man bygger ett jämlikt samhälle genom att göra det dyrare att nyanställa?

4, Hur man gör för att öka delaktigheten i samhället genom att minska sysselsättningen?

5, Vad finns i den socialdemokratiska politiken som leder till att vanliga löntagare får mer köpkraft i plånboken?

6, Vad är den bästa metoden för att minska utanförskapet?

7, Hur en minskad sysselsättning skall leda till minskande ohälsotal.

8, Hur tycker du man bygger ett solidariskt samhälle där alla är delaktiga i skapandet av välfärden?

Jag kan tänka mig att ta emot svar via alla tänkbara kanaler. Men bästa hade kanske varit att svara direkt här på bloggen via en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: