En bubbla som ingen vill se, finns väl inte…?


4,5 miljoner Svenska kronor för ett nybyggt normalstort hus på landsbygden är idag absolut inget ovanligt.  Vem som än tittar på detta belopp i förhållande till vad man får, känner nog inom sig en viss tveksamhet. Men ingen vågar prata öppet om sin oro. Så länge bankerna står redo med sedelbuntarna och håller kreditkistan öppen för nya låntagare hålls bostadsbubblan intakt.

Att köra huvudet i sanden är ibland en bra strategi när man vill undvika sådant som är obehagligt. Men någon gång måste man förr eller senare lyfta blicken och dra in ny luft. En hyfsat stor andel av Sveriges befolkning sitter i ett nybyggt hus med mångmiljonskulder. Med normala löner är de ekonomiska marginalerna för dessa människor små.

Jag tänker mig ett scenario där te x de skattehöjningar för vanligt folk som planeras av landets rödgröna partier. Jag tänker mig de miljöskatter som te x är planerade av miljöpartiet. Sen även de skattehöjningar som planeras av socialdemokraterna kan få många s.a.s. vanliga människor på landsbygden att få behöva se om sitt hus.

Det Svenska samhället som idag befinner sig i en liberaliseringsprocess, är så gott som försatt i ett oåterkalleligt tillstånd. Många säger kanske att allt gå att förändra. Det är visserligen en sanning. Men förändringar som innebär en reträtt eller stando i denna process kan få kraftfulla samhällsfarliga effekter. Samhäller bygger idag på en tilltagande frihet och valfrihet.

Det som igår utspelade sig i riksdagen är ett exempel på en sådan handling. Ett förslag till nya skattesänkningar som röstas ner av de rödgröna och Sverigedemokraterna. Båda dessa krafter är hämtade ur ideologier som har ofrihet och slutenhet som grundläggande tankar.

Att vi idag har en stor rörlighet i det politiska landskapet, beror på att den ideologiska debatten har lämnat sina rötter för att vara överlämnade till populismens vindar. Jag har mycket svårt att tänka mig att ett Nazistiskt-Rasistiskt parti skulle vinna framgång, om vi idag förde en ideologisk debatt ibland allmänheten och i Sveriges riksdag.

Tiden är nog slagen för att så sakta börjar belysa de effekter som kan drabba samhället om vi i allt för stor utsträckning börjar laborera med olika politiska ideologier. Vi kommer från ett läge med låga räntor och konstanta reallöneökningar som kraftigt gynnat stora befolkningsgrupper. Det behövs inte mycket fantasi för att förstå vad som händer med de människor som befinner sig på marginalen, om det nu börjar infinna sig en förändring i liberaliseringsprocessen. För mig är det först och främst ett scenario där helt plötsligt skattehöjningar och uteblivna skattesänkningar börjar få befolkningsskikt att inte längre ha råd att bo kvar i sina hus. Visst låter det lite patetiskt att varna för något sådant. Allt verkar ju vara så bra i Sverige. Men faktum är att marginalerna är inte på något sätt så stora att det nu går att slappna av. Det behövs kanske bara en utebliven skattesänkning och bubblan börjar brista. Rädslokaruseller sätts igång. Banker som säger upp lån. Människor som inte kan teckna nya lån etc.

Vill man vara en ansvarsfull väljer bör man kanske se bortom populismen. Egentligen räcker det att skrapa lite på ytan i ett parti som te x Sverigedemokraterna. Här ser man tydligt att det är Rasismen och Nazismen som bär upp partiets grundläggande ideologi. Vi ser också att det är Marxismen/kommunismen grundlägger vänsterpartiet och socialdemokraternas grundläggande drivkrafter.  Här har vi alltså Liberalismens motpoler. Två mycket tydliga samhällsskick visar här sina grundläggande strukturer.

Ett svar

  1. Noterar att du är sist på bollen angående bostadsbubblan, som jag försökt få dig att begripa att den har varit här rätt länge nu. När jag påtalat detta har du hela tiden kallat mig dysterkvist, socialist och allt det andra tramset du brukar komma med. Nu har du dock vaknat litegrann och det är ju välkommet. Ju fler som vaknar desto större chans till förändring!

    Vad gäller gårdagens politiska skådespel i kammaren är det väl bra att de politiska partierna röstade nej till att låna pengar till skattesänkningar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: