Det som ingen förstod när det utspelade sig.


Det som sker i samtiden är morgondagens dåtid. Vi säger att samhället är till för alla.  Därför tänker jag lyfta fram några kanske annorlunda aspekter. Det är kanske lätta dra slutsatser med facit i hand . Men med facit i hand kan man även utifrån dragna slutsatser påverka samtiden.

Då tänker jag mig i första hand det som utspelade sig i Sverige på 1900 talats sista del. Sanningen är den att vi alla i Sverige då levde våra liv i en enda stor lögn. Så som:

Vi trodde att samhället var till för alla och att alla levde som vandras jämlikar. Men sanningen var den 25% av invånarna levde som utslagna. En yrkeskategori på den tiden som inte hade ett speciellt trevligt arbetsliv var antagligen landets läkare. Man kan mycket väl tänka sig att stora delar av arbetsdagen bestod av att skriva sjukintyg till människor som inget högre önskade sig än att bli sjukpensionärer. Man kan se framför sig alla hjälte drömmar som driver människor att utbilda sig till läkare gå upp i rök och ersättas av en panisk känsla av hopplöshet. I samma andetag kommer jag och tänka på alla landets lärare. För det första jobbade de på en arbetsplats där personligkompetens och yrkesskicklighet vara nästintill ointressant. När det var som värst hade nästan 30% outbildade som arbetade med pedagogiska sysslor i skolans värld på 1990 talet. Som om inte det var tillräckligt genomförs de kanske största nedskärningar i skolan som någonsin genomförts både materiellt och kunskapsmässigt.

Allt detta samtidigt som de styrande socialdemokriska politikerna pratade om solidaritet, broderskap och rättvisa. Kanske var det så att landet Sverige aldrig förr eller senare varit just orättvisare. Dessutom som lök på laxen gjorde man allt för att skönmåla samhällsbilden utifrån alla tänkbara vinklar och skickligt skylla allt som gick fel i samhället, på den enligt dem farliga kapitalismen och den då undertryckta Liberalismen.

I mina ögon handlar allt detta i grund och botten om individen och dennes relation till sina medmänniskor och synen på den egna förmågan. Att det är den mänskliga förmågan som skapar samhället borde inte vara en nyhet. Vänstersamhället klarar inte av att motivera den mänskliga förmågan. Vänstersamhället lär människor vad som är den lägsta tänkbara nivån för existens som samhället tillåter. Med tiden så höjs denna nivån succesivt. Det som händer då är att individens förmåga tenderar att minska i värde i samhället ögon. Vi får då en så kallad devalvering av den mänskliga förmågan.  Människor övergår att bli en opersonlig kugge i ett samhällsmaskineri, där individens unika initiativ nästan uppfattas som samhällsfientligt. Det infinner sig då en form av nollsummespel som kan liknas vid en form av hopplöshet.  Lägger man sen till en hög beskattningsnivå så får man ett samhälle där det nästintill inte finns några skillnader mellan att jobba för sin försörjning och att vara buren av samhällets omvårdande armar. Vips, så har det skapats Jantelagar som föder fram en människostandard typ medelsvensson etc.

Motkraften till detta heter Liberalismen. Man frigör då de människliga drivkrafterna som slumrarar i armarna på Jantelagarna. Detta är den enda vägen till ett långsiktigt hållbart jämlikt, solidariskt och rättvist samhälle. Endast en fri, fritänkande individ kan utvecklas så att han/hon själv känner vad som krävs av livet för att förmågan succesivt ständigt skall ligga i paritiet med samhällets samlade syn på vad som är en solidarisk unison positiv utveckling ur alla perspektiv. Samhällets utmaning skall inte ligga i att hitta en lägsta nivå för existens. Utmaningen för ett liberalt samhälle ligger i att kunna erbjuda en hälsosamt balanserad nivå av kontroll i förhållande till individens framväxande frihet.

8 svar

 1. Så, var är den liberalism du talar om? Vilken politiker eller parti för fram dessa idéer i dessa dagar som jag antar att du kallar sanningen?

  • Hej Peter
   Jag utgår i från att du vet vad Liberalism är. Det du idag ser att vi alla åtnjuter är en ökad sysselsättning, minskat utanförskap, en kunskapsinriktad skola, höjd status för landets lärare, individens unika ställning i samhället i focus, större valfrihet, minskad centralisering, bredare yrkesutbud, fler som bidrar till välfärdsbygget, goda statsfinanser, mer i plånboken efter skatt, årliga reallöneökningar, bättre kontroll som skyddar en ökad frihet via FRA etc. Är alla uttryck som är en direkt följd av en fortgående Liberaliseringsprocess i Sverige. Fakta som du inte borde ha missat. Vilka partier som ligger bakom detta borde du inte heller ha missat…

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Vilken sten sover du under Roger? Du är lika hjärntvättad som en stackars NordKorean. På riktigt.

    Om vi tar jobben så är arbetslösheten högre än någonsin i detta land. Fail således.

    Tar vi utanförskapet ökar klyftorna mer än i något att annat land. Socialbidragstagarna blir fler och sjukskrivningstalen ökar. Fail igen.

    Uppenbarligen har du missat hela skoldebatten som rasat senaste tiden. Den svenska ”kunskapsskolan” som du kallar det sjunker som en sten och det är Jan Björklund som är den högst ansvarige. Fail återigen.

    Och så FRA. Sverige är nu ett Stasiland på steroider. Jag antar att du inte var den som stod i hyllningskören när Erich Honecker härjade som mest men hur kan du överhuvudtaget påstå att FRA ger oss frihet. Inte ens Reinfeldt eller försvarsminister vet vad FRA, tillsammans med NSA sysslar med. Därmed borde du veta ännu mindre. Fail fail fail.

    Om du kallar detta liberalism är du mer svagbegåvad än jag trodde. Du är hjärntvättad Roger och jag tycker nästan lite synd om dig…faktiskt.

    God Jul.

   • Hej Peter
    Det är kanske du som intagit en tidig julslummer beroende på måhända lite väl mycket intag av Julglögg. Enligt arbetsförmedlingen minskar arbetslösheten och sysselsättningen ökar. Tittar man på de nationella proven gällande Svenska elevernas kunskaper, så ser vi nu att införandet av kunskapsskolan ger förväntat resultat. Ta gärna och besök Skolverket kontra Arbetsförmedlingens respektive hemsidor. Reallönerna ökar för 6 året i rad. Utanförskapet fortsätter att minska (Googla ”utanförskap”). Vill du göra ytterligare uppgraderingar till nutid vad gäller dina nutidskunskaper, så titta då gärna på progonser för arbetslösheten de kommande åren.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Hoho…till skillnad mot dig dricker jag bara saftglögg!

  Jag vet att du inte tar in detta men väljarboskapet flyr faktiskt nu alliansen i horder och springer över till den andra sidan av det politiska hägnet.

  Du talar om liberalism men du vet inte vad det är för något för det som nu utspelar sig i det här landet är inte liberalism. Nånstans. Sorry.

  Men jag ska ge dig rätt på en punkt. När nästa gäng kommer vid makten kommer inte göra det bättre. Mindre dåligt men inte bättre.

 3. Seriöst Roger, att du ens nämner ordet liberal i samma mening som FRA/NSA visar bara på vilken monumentalt förvirrad icke-liberal du är.

  • Hej Peter
   Det är kanske som så att det är du som inte riktigt förstå dig på det där med liberalism. Du är en ett exempel på traditionell vänstermänniska som inte riktigt förmår att se sammanhangen, så som de verkligen utspelar sig. Du har ett sk ”kortare-än-näsan perspektiv”. Du förmår att se de uppenbara, men missar allt som oftast den verkliga grunden till det som sker.
   Till att börja med skall jag väcka dig ur din vänstersömn, genom att påstå att allt som sker här på jordens yta är skapat av levande organismer. Det är vi människor som utför avlyssning. Ingen stor övermäktig osynlig kraft. Det handlar alltså om människor som avlyssnar andra människor. Fria eller ej kan såklart alltid diskuteras. Graden av kontroll ligger alltid i paritet med den upplevad friheten hos oss människor. Frihet är något som vi alltid tycks stäva efter. Men frihetens pris kommer sällan eller aldrig högt upp på agendan sett ur allmänhetens perspektiv.
   Vi människor är lite konstiga när det kommer till frihet. Vi vill vara fria. Men när det kommer till de variabler som skapar frihet vänder vi dem ryggen. Många tror kanske att FRA är något som gör oss ofria. Sanningen är den att FRA är en av de verkliga aktiva faktorer som gör oss fria. Sanningen är den att monterar vi ner FRA-avlyssningen blir vi i omvärldens ögon lite mer ofria. Vi blir i än större grad ett hot mot den globala friheten i omvärldens ögon. Länder som inte har någon säkerhetsapprat är också länder med mycket liten eller obefintlig frihet. Frihet är något vi alla gemensamt skapar och många är till och med beredda att offra sitt liv för denna frihet. Men att aktivt skapa sig ett begrepp om vad frihet egentligen i verkligheten innebär, är tydligen omöjligt för den stora breda allmänheten. Där du är ett blåbär i hopen…
   Det som verkligen är intressant med avlyssning, och det debatten verkligen borde handla om är vad man använder den insamlade informationen till. Här har du skillnaden mellan tex STASI och svenska FRA. STASI använde informationen till att begränsa människors frihet(Grundbulten som är nödvändig för att kommunism skall kunna gå att praktisera). FRA använder informationen till att skapa frihet. Varför inte debatten landar här, tolkar jag bara som att liberalism är något som människor i allmänhet inte förstår sig på..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Goddag yxskaft.

    Om mindre än ett år är det val. Reinfeldt lär ryka all världens väg. Vem som kommer istället kan vi spekulera om. Tänk ett jävligt dåligt scenario att Jimmie Åkesson blir Sveriges nästa statsminister med ensam majoritet i riksdagen (märkligare saker har hänt genom historien) och med hela avlyssningsapparaten framrullad behöver man inte vara raketforskare för att förstå vad som kan hända.

    I avdelningen tänka kortare än näsan räcker verkar dina tankesynapser överhuvudtaget inte finnas till.

    Du snackar om frihet och liberalism men du begriper inte att vad du säger och talar dig varm för är precis det motsatta. Och du begriper det inte ens själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: