Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton


Sagor berättar ofta om sånt som upplevs i samtiden eller i dåtiden på ett trevligt och fabulerande sätt. Sagor talar till barnet inom oss alla.  Gemensamt för nästa alla sagor är att en framträdande gestalt gör något som på dv olika sätt upplevs vara bra för mänskligheten.

Gångna tider visar denna hjälte som man, vit och inte allt för sällen visar det sig att denna varmhjärtade hjälte i själva verket är en fostrad i överklassen. Karl-Bertil Jonsson, Robin Hood är två sådana figurer. Likheterna är slående och samtidigt visar en bild av hjälten som är vit, född med en silversked i munnen, har egenskaper utöver det vanliga på något sätt. Men av dv olika omständigheter väljer man att sätta sin samhällsposition på spel, för att hjälpa sådan människor som har det sämre ställt.

Här finns ett djup bortom det uppenbara, som aldrig eller sällan når dagens ljus. I botten av dessa hjältehistorier finns tanken om revolutionen som samhällsförändrande kraft. Den humanistiska människosynen är bara tilldelad den som stöder hjältens verklighetsbild. Den/de som strider mot hjältens ambitioner, är någon man inte bara får rikta sina fördömande emot, det är även helt acceptabelt att både skada och döda den som inte stöder hjältens syn på vad som är rätt och fel. Här har vi ett mycket konkret exempel på vad som händer när man försöker sig på att experimentera med kommunism och marxism.

Mitt Liberala hjärta går inte igång på Robin Hood och Karl-Bertil Jonsson. Min humana syn på mänskligheten tillåter mig inte att hysa speciellt varma känslor för dessa förtryckare. I ett Liberalt samhälle skall ingen förtryckas. Var sig om man är rik, fattig eller något mitt emellan är man lika mycket värd. Robin Hood och Karl-Bertil Jonsson skall bygga upp sina liv utifrån sina bästa tänkbara omständigheter. Det är så dom på bästa tänkbara sätt hjälper de i sin omgivning som kanske inte lever ett lika priviligierat liv.

3 svar

  1. Usch, jag tror jag börjar tycka uppriktigt illa om dig.

    God Jul

  2. Nä, inte alls.

    Däremot hoppas jag att så många som möjligt läser dina inlägg, framförallt dina kommentarer för de avslöjar tydligt vad du är för någon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: