Vem var det egentligen som gjorde Maria gravid?


Vem är det egentligen idag som köper Marias förklaring? Gud eller den Heliga anden som fader till en utomäktenskaplig graviditet. Som lök på laxen, så påstår hon på fullt allvar att hon inte hade en aning om graviditeten fram tills dessa att hon fick höra nyheten av Ängeln Gabriel. Visst kan man tycka att Josef var blåögd.

Som om inte de var nog, så dyker det helt plötsligt upp tre män från ingenstans när barnet skall födas. Som om lögnerna inte stannade där. När dessa tre män kommer och bevittnar barnets födsel, påstår de sig vara Kungar från Syrien som följde en stjärna på himmelen. Säkert…! Sådana uppgifter finns ju ingen orsak att ifrågasätta. Speciellt för 2000 år sedan då kommunikationerna inte direkt går att mäta med dagens.

Jag säger bara stackars Josef. En mera bedragen och grundlurad man får man faktiskt leta efter. Sannolikt var det ingen stjärna på himmelen som drev De tre vise männen (Vad visheten bestod av lär väl förbli en väl borgad hemlighet) att besöka det nyfödda Jesusbarnet. Sannolikt var det dåligt samvete som var dessa tre mäns ledstjärna. Eller åtminstone en av dem, borde känna extra mycket lycka/oro.

Vem det var av Caspar, Melchior eller Balthazar som verkligen gjorde Maria gravid lär vi aldrig få veta. Men skulle man gå på namnens olika betydelse, faller nog mitt val på Caspar. Caspar betyder rik man. Melker som betyder ljusets man och Balthazar som betyder beskyddare, får nog finnas sig i att komma på en delad andra plats.

Maria är lite av ett mysterium. Men mycket talar för att hon levde ett dubbelliv. Hennes släkt härstammar från den kända Aron-släkten. Hennes mycket nära släkting Elisabet(Finns mycket som talar för att hon var Marias syster, man av dv olika okända anledningar så framställs hon som en släkting till Maria i historieböckerna)var gift med prästen Sakarias. Mycket pekar på att Maria var av en annan samhällsklass än den klass som Josef tillhörde. Att sträcka sig så lång som att påstå att hon helt enkelt var en glädjeflicka är väl att förhäva sig.

Kanske var hon bannad av sin lite högre stående familj. Kanske var hon lite glad i att ha flera olika manliga kontakter. Vilket inte är onormalt på något sätt. En annan tänkbar lösning är att hon vägrade att gifta sig med den man som familjen föreslog henne.

Allt är bara spekulationer som aldrig kommer att hitta sitt riktiga svar. Men visst är det fantastisk vad man kan göra av ett ganska så klassiskt familjedrama med en kvinna i centrum. Som dessutom ägde rum för med än 2000 år sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: