Krisretoriken är inte vinnande


I nästan att inslag där borgerliga politiker skall försöka sig på att sätt fingret på gärningarna de senaste åren, nämns ordet kris allt för ofta. Det mänskliga örat hör nyckelord och ofta inte hela sammanhang.

Jag har försökt sammanfatta de inlägg som framförts både i tal och skrift, som signalerade av ledande moderater. Det visar sig att nästan 70% av dessa är  en form av tillbaka blickande krisretorik. I ljuset av detta sken är tillståndet i opinionen inte speciellt överraskade.

Det är alltid lättast att vara klok med facit i hand. Men på något sätt har vi borgare lämnat över framtiden till de rödgröna, som hamnar i ett läge där nästa alla ord  från denna gruppering, som behandlar framtiden uppfattas positivt i allmänhetens ögon. Som jag ser det handlar det bara om taktik. Jag tycker mig inte kunna se någon övergripande borgerlig regissör som tar tar sig an dessa utmaningar.

Bara för att man sitter på makten skall man inte tro att det kommande valet kommer att vinnas med tillbakablickande krisretorik. Då skrivande är att betrakta som en självutnämnd fotbollsidiot, så är det ideologisk fotbollstrategi som först kommer upp i mina tankebanor.

Den strategiska ideologi som ligger mig varmast om hjärtat är offensiv/aggressiv defensiv. Förenklat skulle man kunna säga att det handlar om att använda motståndarens svagheter och omvandla det till sin egna matchtaktik. På så sätt lämnar man aldrig över något till motståndaren som den vill ha, utan att denne måste offra lite av sina positioner som den är bra på, för att bristerna i moståndarens lag då blir allt för påtagliga. En taktisk ideologi som med mycket stor framgång praktiserats av det Tyska fotbollslandslaget så länge jag kan minnas.

En ideologi som ställer stora krav på den som analyserar sin motståndare. Här är minsta lilla detalj som beskriver ett fotbollslags styrka respektive svaghet av yttersta vikt.

Skall man omvandla dessa tankar till Svensk politik, så är inte svårt att hitta brister i den socialdemokratiska agendan som mycket lätt skulle radera ut de eventuella förtjänster som tydligen den Svenska opinionen kan se. Som jag ser det har Svenska folket tagit till sig en bild att socialdemokraterna som är mera positiv vad gäller synen på framtiden. Frågorna som man bör ställa sig som moderat valstrategiker:

1, Vad är sanningen bakom allt detta?

2, Vad är de verkliga orsakerna?

3, Vilka beslut har vi moderater tagit för att denna situation kunnat uppstå?

Nu gör jag det som alla smarta människor tycker är fel, nämligen att jag föregår händelserna och säger det jag tror är det som ligger bakom dagens läge i opinionen. Vi har varit rädda att hamna i ett läge där vi Borgare tvingas konstatera att Sverige idag har en ganska så hög arbetslöshet. Väl fångade i detta grepp har vi lurats att göra ett antal felprioriteringar när vi lägger vår agenda för den politiska debatten. Detta har dränerat energin från vår offensiv och de som vi är duktiga på. För att återigen anta fotbollstermer, vi har hamnat i ett läge där vi blir utkontrade från vår egen planhalva. Vi har tvingats bort/släppt initiativet ifrån det vi är bra på (Ekonomi, jobb, valfrihet, frihet och framtidstro) för att lägga energi på att förklara varför vi har den arbetslöshet vi idag har här i Sverige.

Hade jag nu varit Joachim ”Jogi” Löw (Han som för dagen tränar det Tyska fotbollslandslaget), och mitt i en match ser att laget är på väg att tappa energi, där man enligt matchplanen skall vara som bäst, är det hög tid att vidta en rad olika åtgärder.

För det första måste man kunna isolera problemet, och i teorin skapa sig en bilda av vad som händer om man blandar om i spelarmaterialet. Men först måste man känna sig säker på att man har en klar och korrekt bild av läget innan matchen. Kanske är det så att motståndarlaget gjort några taktiska dispositioner som var svåra, oväntade eller omöjliga att förutse (För att prata politik så var kanske valet av Stefan Löfvén snudd när omöjligt att förutse. har vi verkligen en klar och korrekt bild över denna spelare? Han kom in i politiken i ett skede där våra strategier för tillfället spelades oss i händerna av en viss Håkan Juholt. Nu är läget kanske det motsatta. Dvs att hur vi hanterar våra tillkortakommanden, spelar en viss Stefan Löfvén i händerna).

Min analys är att spelarmaterialet är av högsta kvalitet. Vi har dom bästa spelare på i stort sett alla positioner, med en lagledare av högsta tänkbara kaliber. Det är de taktiska dispositionerna som inte riktigt lever upp till samma höga nivå. Vi moderater måste för det första uppgradera samtidsanalysen, få stopp på energitappet och sen på nytt bygga upp en mera kraftfulls strategi som utjämnar energi förhållandena. Idag hanar vi allt för ofta på hälarna, när vi i själva verket bara borde ta bollen och springa rakt över plan och göra mål i öppen kasse…

Ett svar

 1. ”Min analys är att spelarmaterialet är av högsta kvalitet. Vi har dom bästa spelare på i stort sett alla positioner, med en lagledare av högsta tänkbara kaliber.”

  Hoho…trots att julen är över så är du nog den största tomten av dem alla!

  1. Landet har begåvats med en självutnämnd landsfader och stridshingst som vägrar att just ta ansvar, trots att det är ett av hans mest använda ord.

  2. Vi har en finansminister som utsetts till Europas bästa finansminister (som om det har en tyngd överhuvudtaget) som inte haft en enda rätt prognos sedan han tillträdde och som i ungefär 7 års tid tutade i folket att vi var bäst i klassen. Nu på det åttonde året kan vi konstatera att svenskarna är skuldsatta till tänderna och vi har en bostadsbubbla som exploderar när som helst.

  3. Vi har utrikesminister Carl Bildt som gått och blivit folkmordsmiljonär och springer USA:s ärenden samt älskar massövervakning av allt och alla.

  4. Vi har It- och energiminister Anna-Karin Hatt som tycker det är ”förfärligt” att Sveriges alla elkunder blir blåsta av elbolagen med uppemot 1000 procent och ”önskar” att elmarknaden ”frivilligt” kommer överens. (!)

  5. Vi har major Jan Björklund som kört skolan i botten.

  6. Vi har näringsminister Annie Lööf som varken gör sina egna kärnväljare eller någon annan glad och ser mest ut som en Hubot som hakat upp sig.

  7. Vi har Försvarsminister Karin Enström som precis som sin företrädare tomhylsan Tolgfors och Mikael Odenberg slaktar den moderata paradgrenen försvaret.

  8. Vi har justitieminister Beatrice Ask som gärna låter polisen jaga människor med annan hudfärg i tunnelbanan och på gator och torg samt låter SÄPO avlyssna allt och alla. Allt i frihetens tecken.

  9. Vi har miljöminister Lena Ek som lämnar klimatmöte efter klimatmöte utan att överhuvudtaget åstadkomma någonting utan tillber, precis som alla andra politiker, tillväxtguden. Mer konsumtion. Mindre miljö.

  10. Vi har överlöparen och den påstådda frihetsälskande Birgitta Ohlsson som lät sig övertalas att rösta för FRA-lagen i utbyte mot en ministerpost. Idag är hon EU-minister.

  11. Vi har Finansmarknadsminister Peter Norman som i dagarna bildat Stabilitetsrådet för att övervaka finansmarknaden och bostadsbubblan etc trots att Norman själv sagt att ingen fara på taket råder.

  12. Vi har Landsbygdsminister Eskil Erlandsson som har sett till att Sverige knappt har några bönder kvar i det här landet och som varenda gång det avslöjas att djur transporteras på ett otillbörligt sätt höjer han pekfingret och that’s it.

  13. Vi har Ewa Björling som mer än gärna gör affärer med skumma figurer som Khaddafi och Saudiarabiska kungar och bygger vapenfabriker i diktaturländer.

  14. Vi har Tobias Billström som ägnat sig åt insideraffärer där regeringen och landsfader Reinfeldt sedan hemligstämplat hans förehavanden.

  15. Vi har Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson som sparkar på de som redan ligger och ser till att sjuka blir sjukare och får det ännu svårare.

  16. Vi har Socialminister Göran Hägglund som lät avreglera Apoteket och efter det så har ingenting blivit bättre, tvärtom det har blivit dyrare och svårare att få ut sin medicin.

  Lägg till detta ett antal ministrar som tvingats avgå efter diverse skandaler.

  Resultatet av sittande regim är alltså en högre arbetslöshet än när de tillträdde. Klyftorna har ökat. Skolan havererat. Sjuktalen ökar. Sjukvården går på knäna. Socialbidragstagarna ökar. Det byggs kåkstäder i Stockholms förorter osv osv

  Det är dessa som du alltså anser vara det bästa laget.

  Det ska bli intressant att läsa din analys till varför sittande regim kommer förlora valet stort! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: