Idoldyrkan och positiva förebilder 2014


Vi lever i en tid då många kanske upplever sig vara utsatta. Jag tänker kanske på gängkriminalitet, rasism, nazism, kommunism, motorcykelklubbar med kriminella förtecken.  Man kan tycka och tänka precis exakta vad man vill om dessa företeelser. Men en sak som definitivt saknas när allt detta kommer på tal, och det är vett och etikett. Respekt för individens unika särart.

Kanske är det så att orsaken till att alla dessa avarter tillåtits se dagens ljus, bara för att vissa människor inte haft de rätta förebilderna. Jag tänker mig följande; för mig finns ingen större förebild än Magdalena Ribbing. Jag vill stäcka mig så långt som att det handlar om idoldyrkan. Jag kan inte för min inre syn framställa en mera fullfjädrad människa än just denna Magdalena Ribbing. I mina ögon är hon precis allt man kan tänka sig och definitivt allt man behöver för att som människa lära sig att vara just människa, och som sådana tillåtas växa utifrån sina unika förmågor och egenskaper.

Jag tänker mig att motpolen till nazism, rasism och kommunism är liberalism och humanism.  Man kanske även kan göra ett tillägg på denna punkt. Jag ser även Magdalena Ribbing och allt det hon står för som en direkt motpol till gängkriminalitet, rasism, nazism och kommunism etc.

Det sägs att det är våra tankar som styr våra handlingar. Jag menar, om man lär en ung nazist att funderar över när man skall bära smoking, eller vilka skyldigheter man har som bordskavaljer, då är kanske steget längre bort att ta på sig skinnstövlar, raka huvudet, bära hakors och gå ur på gator och torg och göra Hitler-hälsningar. Man behöver inte ha mycket fantasi för att tänka sig vad som händer när man byter förbilden Adolf Hitler mot Magdalena Ribbing eller för den delen Karl Marx mot Magdalena Ribbing.

Vi står nu inför ett nytt år. Ett helt oskrivet 2014 står för dörren. Vill man verkligen göra en förändring så är det i sina återkommande tankebanor man måste börja. För mig är ett bra nyårslöfte för en ung (Varför inte en gammal?) människa i ett kriminellt motorcykelgäng att släppa in lite tankegångar hämtade från Magdalena Ribbing. Kanske lite dilemman som beskriver de valmöjligheter som drottning Silva ställts inför årligen när hon skall välja diadem till Nobelmiddagen.  Eller kanske vilka skyldigheter man har som Toastmaster vid en 50 årsdagsbjudning. Kanske lite huvudbry hämtade från vilket bestick man skall använda till desserten, istället för att fundera över vilket slagord mot invandringen man skall ropa nedsättande mot invandringen på gator och torg.

Inget är så underskattat som människans förmåga till förändring. Inget är så underskattat som kraften i den goda tanken. På något sätt känns den goda tanken enklare att tänka, men svårare att genomföra och vise versa. Men min teori är att de beror på ett par omständigheter. Den goda tanken är bara god i förhållande till tankar som inte är så goda. Sen är det faktiskt som så att goda tankar bara är goda i fall någon (Helst flera) är beredda att tro på dessa tankar. Men övertygelsen är ändå alltid i behov av en tanke som grundlägger övertygelsen som sedermera övergår i handling.

Det är här jag ser Magdalena Ribbing. För mig är hon alla mänskliga tankars grundmoder, när det kommer till sociala tankebanor som är värda att överföra till handling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: