Bilda opinionsbildningen


Umaningen heter vinna valet 2014. Utgångsläget kunde vara bättre om man som skrivande hittar sympatierna på den högra sidan av politikens landskap. Att vara i underläge i halvtid lämnar i stort set inget annat än hårt jobb till de som jagar. Faktum är att det finns inget fördelaktigt med att vara i underläge. Det är bara något som smarta idrottsledare intalar sina aktiva för att fortsätt kämpa trots att alla vet att slaget redan är förlorat.

Psykologi är något som skrivande verkligen är intresserad av. Jag tänker kanske först på det där med känsla, att ha en vinnande känsla. Jag hörde en intervju med Magdalena Forsberg, där hon berättade om en period i hennes aktiva period där hon helt plötsligt tappade den vinnande känslan när det kom till att skjuta träffar. Hennes tränare som då hette Wolfgang Pichler, som säkert är en man med lite djupare kunskaper i psykologi än de allra flesta, lyckades övertyga Magdalena Forsberg att skjuta på en blank tavla under en träning. Trots att Magdalena inte med ett enda skott träffade de blanka tavlorna, sa Wolfgang att det var alldeles perfekt skjutet och alla skotten satt mitt i alla tavlor hon skjutet på.

Detta blev en vändpunkt i den förövrigt fullfjädrade Magdalena Forsbergs karriär. Hon vann därefter flera tävlingar i suverän stil.

Vill man på något sätt överför detta till vardagligheter eller varför inte tankar om att vinna valsegrar. Min tro är att många rösta på s.a.s. känslan. Man röstar på det som fördagen känns bäst. Man röstar inte på ett alternativ som trots en kris och elände ute i Europa lyckats rädda ett land från ekonomisk ruin. Man röstar inte på ett alternativ som räddat 100 000 tals människor från utanförskap. Man röstar inte på ett alternativ som trots svåra omständigheter oförtrutet satsat 100 tals miljarder på att hålla landet sysselsatt. Man röstar inte på ett alternativ som satsar 10 miljarder på en skola som verkligen ser till att alla får en bra utbildning. Man röstar inte på ett alternativ som ser till att landets lärare får högre status. Man röstar inte på ett alternativ som gör det lönsamt för alla att arbeta och för det får mer i plånboken. Man röstar inte på ett alternativ som under hala sin tid vid makten kunna leverera både låga räntor och kraftiga reallön ökningar. Så enkelt är det.

Man röstar på det som känns bäst. Det känns bättre att lyssna på vänsterns jobbpolitik. Inte för att den är bättre. För det kan ju ingen veta. Det vi vet är att förra gången vi prövade vänsterpolitik här i landet, hamnade 25% av befolkningen i utanförskap. Då både lånade man från uttalandet och tog för från de som hade ett jobb för att betala ett kraftfullt växande utanförskap. Samtidigt som vi fick beskåda en aldrig skådad nedskärning i det offentliga landskapet. Man sparade till den grad att vi än i da får känna på de skadeverkningar som nedskärningarna orsakade.

Nu går man i princip till val på en näst intill exakt 1990 tals politik. Man vill ta från de som jobbar för att bygga upp förutsättningar för en nytillväxt av utanförskapet. Man vill med andra ord sätt fart på den nedåtgående vänsterspiralen. Den spiral som vi vet kommer att slå ut 100 000 tals mäniskor ur samhället.  Vi vet också att de höjda skatterna kommer att sänka den redan låga konkurrenskraft som idag är Sveriges. Det kommer att sluta med att den idag hyfsade Svenska ekonomin kommer att köras i botten. Vilket kommer att leda till att färre företag vill satsa i Sverige och så börjar det försvinna jobb utanför landets gränser. Alltså precis samma nedåtgående spiral vi såg under det förfärliga 1990 talet.

Tittar man på opinionsläget så är det detta som folk i allmänhet vill ha tillbaka. Utslagning, utanförskap, höga skatter och låg sysselsättning och ett minskande företagande. Det finns hur många exempel som helst på den nedåtgående vänsterspiralen om man tittar runt om i Världen.

Här har vi den pedagogiska uppgiften för en valseger 2014. För det vill vi väl??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: