Kontant arbetsmarknadsstöd


3500 kr per månad. Pengar man fick om man var på väg mot ett utanförskap. När man inte befann sig vara berättigad till A-kassa. Så här var det tänkt att de som inte hunnit fått fäste på arbetsmarkanden skulle hitta sin väg in i samhället. Nu pratar jag om Socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik. Hur många som hamnade i utanförskap på grund av denna reform kommer vi kanske aldrig att få veta.

Men mitt perspektiv är att här hitta en tydlig ideologisk skillnad mellan höger och vänsterpolitik. Dagens jobb och -utvecklingsgaranti i förhållande till kontant arbetsmarknadsstöd visar på en fundamental skillnad. Människosynen är den springande punkten. Vänsterpolitiken säger, här har du lite pengar som du i bästa fall kan överleva på, sen får du vackert klara dig själv. Men du skall veta att vi verkligen tycker synd om och soliderar oss med dig din sate till arbetslös. Men mer än så har vi inte råd med. Du vet att statsfinanserna är körda i botten så vi kan tyvärr inte hjälpa dig. Sanningen är den att det verkligen finns mening eller medel. Vänsterpolitiken är en kallhamrad historia som lämnar mycket lite över till medmänsklighet.

Högersidan av det politiska landskapet påstås ofta vara individualistisk. Men det är bara frågan om smutskastning från vänstersidan när deras politik som alltid faller samman, för eller senare blir det alltid så. Men det ligger ändå korn av sanning i anklagelserna. Vi högeranhängare tror på det mänskliga. Vi tror på förmågan som är inneboende i den fria människan. Vi tror på individen och vad den kan åstadkomma när den är fri. Vi ser samhället som en stöttepelare  på vägen mot frihet. Vårt mål är den fria individen i full färd med att skapa sitt liv helt utan inblandning från samhället. Samhället skall bara vara där under tider då individens frihet av dv olika orsaker begränsats. Arbetslöshet, utbildning eller sjukdom, företeelser som hindrar den fria individen från att verka fullt ut. Ingen fri fritänkande individ vill ha kontant arbetsmarknadsstöd. Det är min fulla övertygelse. Man vill se en möjlighet att så snart som möjligt återuppta sin frihet.

Återigen står vi där på skiljelinjen mellan höger och vänster, med den vida skillnaden i människosyn och rätten till frihet på den ideologiska agendan.

Att välja mellan höger och vänster är att välja mellan kontant arbetsmarknadsstöd och en väg till sysselsättning i en finansierad reform som te x jobb och utvecklingsgarantins och de olika faserna som där finns till hjälp för den som vill återgå som aktiv samhällsbyggare.

Enligt min smak ser dessa frågor dagens ljus allt för sällan. Jag tycker verkligen att de rödgröna skall pressas hårdare på det ideologiska planet. Tvinga fram att de måste visa sina verkliga avsikter. Tvinga in dem i hörnan och där avslöja deras skeva människosyn. Skrapa bort flosklerna som skyddar dem i retoriken (Broderskap, jämliket och solidaritet od). Tvinga fram vänsterspöket ur sin garderob, locka fram lite mera Håkan Juholt anda.

Ett svar

  1. Skillnaden mellan kontantstöd och workfare som Aktivitetsgarantin eller Jobb och utvecklingsgarantin är att inom den senare typen av åtgärder tvingas den arbetslöse för att få sin försörjning att utföra nyttigt arbete åt annan utan kollektivavtal om arbetsvillkor och ersättning. Något som inom arbetsrätten – ILO-konventionerna tex. – kallas obligatoriskt eller tvångsarbete och är förbjudet.
    Workfare är enligt de undersökningar som gjorts synnerligen effektivt när det gäller att få arbetslösa att acceptera jobb med löner och andra villkor långt under kollektivavtalens, bara för att komma undan tvångsarbetet. Den så kallade arbetslinjen är därmed främst ämnad att sänka lönekvoten och ge de förmögna ökade arbetsfria inkomster. Arbetsrätten och vad Sverige förbundit sig till enligt internationella konventioner är numera – liksom det tidigare varit – irrelevant för den svenska högern.
    Skillnaden mot förr är att de nu avskaffar sådana rättigheter för arbetarklassen som de förut, under 1800-talet, försökte hindra att de infördes.
    En ny höger alltså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: