Olympiska höjder


Hård träning, rätt diet och en bra tränings fysiolog är inte allt. Du underliggande tankarna är kanske minst lika viktiga. Det är nog så att vi Svenska är bra på allt som  handlar om hård träning, rätt diet och en bra tränings fysiolog. På detta sätt blir det sällan eller aldrig riktigt fel. Men så kommer det ibland idrottsmän och kvinnor tar hjälp av tankens kraft.  Då händer också det där oväntade. Det där som ingen på förhand kunde tro hända. Låt vara att det som händer kanske inte alltid blir något bra. Men något eller någon satte det trygga och invanda på högkant. Helt plötsligt efter denna händelse öppnar sig nya och oväntade möjligheter som ingen enda människa tidigare, vare sig hade förmågan eller kunskapen att inse.

Det jag pratar om är mentala och sociala trygghetszoner. Vi människor strävar efter att kunna uppleva och känna oss trygga, varma, älskade och mätta. Mycket av våra drivkrafter i livet står att finna just här. Man kan göra det enkelt för sig och se det som en grundförutsättning i livet och det är kanske så att många ser det som allt i livet. Men i en grundförutsättning finns det inte några dynamiska drivkrafter.

Dynamik är speciellt, för att inte säga svårbegripligt.  Tar man hjälp av ordboken så kan man säga att dynamik betyder krafter som sätter kroppar i rörelse. Ska man så försöka dra detta resonemang vidare kan man kanske säga att dynamik och trygghetszoner är varandras ytterligheter. I folkmun säger man kanske lite förlåtande om en otrygg människa att den är dynamisk. En människa som är trygg säger man kanske som något positivt att han/hon står med både fötterna på jorden, men upplevs vara lite tråkig för att inte säga odynamisk.

Man kan kanske vända på kuttingen och säga så här, för att en person verkligen skall vara dynamisk krävs kanske vissa mått av att en person har en grundtrygghet i sig själv. Det får kanske vara hur det vill med den saken. Min tanke var att hitta det som lyfter en människa eller verksamhet till olympiska höjder. För det är faktiskt som så att i stort sett alla kan genomgå en sådan resa. Den första utmaningen ligger i ett göra sig medeveten om var man har sina trygghetszoner. Men kanske viktigas av allt är att man verkligen vill lämna dessa zoner. Väldigt måna är säkert mycket nöjda med att befinna si i en trygghetszon. Men för eller senare infinner sig tristess. Jag tror mig nog faktiskt prata för väldigt många människor. Trygghet som övergår i tristess är kanske en av de vanligaste orsakerna till skillsmässor och dv olika komplikationer som kan uppstå i relationer människor emellan. Precis på samma sätt som för mycket otrygghet kan ha exakt samma inverkan. Men då är det kanske mera uppenbart.

Vad är det då för saker som dynamiken har för sig, som sätter kroppar i rörelse. Listan kan göras lång. Men talar vi om relationer människor i mellan så är det kärlek, ömhet, uppmuntan, omtanke, givmildhet och närhet som lyfter de dynamiska krafterna. Men inte på det där trygga invanda sättet. Gnistan står att finna i den ny tanken. Nya sätt att ta sig an utmaningen med att visa kärlek, uppmuntran etc.

eller kanske en idrottman hamnar vi på den sidan av dynmiken som handlar om tankens kraft. Jag tror att här finns det en energi spiral som göds av precis samma krafter som behövs för att tex upprätthålla ett förhållande mellan tex en man och en kvinna. Tryggheten behövs för att vi skall kunna existera. kärlek, ömhet, uppmuntan, omtanke, givmildhet och närhet måste finnas med. Men sen behövs den där udda och ovanliga tanken som släpper lös dynamiken. Man kan kanske likna det vid att bygga en drake. Vi behöver en ide om utformning, tyg, band, klister, sax, såg etc. Men sen den vind som skall lyfta draken kan vi liksom inte beställa. Den får man liksom invänta. Man kan självklart försöka sig på att lära sig allt om vindar. Men när den väl är rätt flyger draken oavsett vilken kunskap man besittet. Inte allt för ofta flyger den på ett sätt som ingen enda människa kan förutse.

Man kan säga att dynamik uppstår när man vågar utmana sig själv och den bild man har av sig själv. Våga tappa ansiktet inför den sociala omgivning man är vand vid och känner sig trygg med. Det handlar inte om att riskera sina sociala relationer. Det handlar om att hitta nya vägar i livet. Det behöver inte betyda att man måste riva upp allt med rötterna o.d.  Nej, det handlar om det som livet har att erbjuda utanför trygghetszonerna. Det ligger mycket outnyttjad livsenergi där och väntar på den som vågar, vill och kan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: