Politikens ytterligheter växer


Efter år av centrering av det politiska landskapet ser vi nu en motreaktion. Faktorer som missnöje med de rådande omständigheterna, social och ekonomisk otrygghet i omvärlden och en stor medial focus på migration och invandring, är säkert faktorer som underlättar för de extrema politiska strömningarna att få fäste.

Man måste ha i minne att tendenserna baseras på undersökningar utförda av dv olika undersökningsinstitut och företag. Det som mycket väl kan styra utfallet, är frågeställningens förhållning till uppdragsgivarens önskemål. Sen kan det faktiskt bli som så att tidigare utförda undersökningar kan föda de resultat som de efterföljande undersökningarna påvisar.

Börjar man med att fråga hur en person förhåller sig till t.ex. vinster i välfärden alt hur man förhåller sig till landets invandring, ligger det kanske nära till hands att man tror sig kunna lägga sin röst på t.ex. Vänsterpartiet alt Sverigedemokraterna.  Men det är ju något helt annat än det som var tänkt att behandla i detta inlägg. Tanken var att belysa det faktum att ytterligheterna i Svensk politik är på frammarsch.

Att framångar för Vänsterpartet skulle bero på att människor i större grad idag är nyfikna på kommunismen/marxismen eller att man känner sig dragna åt nazism, fascism och rasism hålls för att vara osannolikt.  Nej, så ligger det sannolikt inte till. Här är det säkert helt andra faktorer som är aktiva.

Sverige har de senaste 8 åren genom fört två huvudsakliga förändringar. Vi har infört valfrihet i den offentliga sektorn och vi har också att hantera en invandring och effekterna av tidigare invandringsmönster. Vi ser också följaktligen att det är dessa två områden som bär fram två partier på ytterkanten av var sin sida av höger-vänsterskalan.

Alltså, två extrema partier med partiskt taget döda ideologiska grunder, har lyckats fånga upp var sin fråga och vinner på så sätt politisk mark. Snacka om att bygga politik i luften. Dessutom är det så att bakom dessa två frågor har både dessa partiet tagit avstånd från sina grundläggande ideologiska värderingar. Kan man tänka sig ett mera bräckligt förhållande till sin position än så. Två ideoliska luftskepp som svävar där upp i det blå och bara väntar på att bli nedskjutna. Den som sveper i väg det första skottet lär med största säkerhet skjuta ner minst en av dessa i luften skapade konstruktioner.

Ett svar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: