Välfärdens vinster


Frihet är ett ord och en företeelse som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Som ism växer frihetsbegreppet till politisk ideologi. Frihet i denna form är förpackat i formen av mänskliga strävanden och mänsklig vilja. Vi människor strävar efter ett gott liv och vi vill vara fria och behandlas på ett rättvist demokratiskt sätt.

Så här långt möter man knappast något större motstånd. När detta uppenbara skall speglas utifrån politisk ideologi uppstår helt plötsligt en höger och vänsterskala. Det vi kallar ett välfärdssamhällen har helt plötsligt olika ingångar, och i grunden helt olika metoder för hur man bygger upp detta s.k. välfärdssamhälle. Förvillande är också att både sidor använder just begreppet frihet.

Skall man då kanske börja med att definiera ordet frihet utifrån den politiska ideologins horisont. Man får börja med att kunna skilja på att frihet i te x Ukraina och frihet här i Sverige i grunden handlar om nästan två helt olika saker. Precis på samma sätt som när en socialdemokrat eller vänsterpolitiker pratar frihet, kan det betyda något helt annorlunda än när en moderat tar ordet frihet i sin mun.

Skall man koka ner denna soppa i lite mera koncentrerad form, kan man säga att frihet i den politiska ideologins Värld handlar om den relation en individ har att förhålla sig till, när det kommer till det samhälle som är skapat runt omkring individen. Vänder man på steken kan man säga att frihet också är den yta där samhället lämnar individen att leva sitt liv utifrån egna tankar, smak och tycke. Valfrihetens grundsten är faktiskt att man har något att välja emellan. I ett samhälle där det inte finns några valmöjligheter i samhällsapparaten (Typ Sverige för 25 år sedan) kan man säga att befolkningen lever i ett land med begränsad frihet. Vi Svenskar är så invanda vid att inte själva välja så är vi idag tycker vi det är helt ok att lämna över ansvar över våra liv på en mängd olika områden till samhället. Vi låter facket förhandla om vår lön, i de allra flesta fall är det andra som hanterar våra sociala egenavgifter etc. Går man tillbaka 25 år i tiden kunde vi inte välja vilka tv och radio kanaler vi ville lyssna på, inte välja äldre omsorg, läkare eller ens tandläkare. Vad menar då en socialdemokrat eller vänsterpartist när han/hon pratar om frihet (För ordet valfrihet har man aldrig hört från detta håll)?

Man kan säga att frihet i en socialdemokrats bemenande är inte frihet. Det de menar med frihet är antagligen det som blir över av dagen när alla sysslor i varden är utförda. Att man skall ha råd med tid för frihet. För hela iden med vänsterpolitik bygger på att begränsa frihet och skapa ett samhälle där alla kollektivt skall ha det ungefär lika risigt. Ingen skall kunna växa och dra med sig andra att förkovran sig. Bäst är om man kan stämpla en människa redan i grundskolan och sen tvinga denna människa att leva sitt liv precis så som det därifrån utveckar sig.

Den liberala friheten (Antagligen kan man inte säga så) är något helt annat. Ett välfärdssamhälle enligt liberalismen är ett samhälle som ständigt kämpar för en framväxande frihet. Under ständig förändring för att på bästa tänkbara sätt understödja den mänskliga frihetskampen. Sverige har under snart 8 år varit försatt under en sådan politik. Många idag förstå kanske inte fullt ut hur viktig denna kamp är. Att vi idag kan välja vård, skola och omsorg har kanske i måna fall reducerats till en diskussion om vi skall tillåta vinster i välfärdens företag. För mig tappar debatten alla sans och balans när detta sker. Att det är verklighetsfrånvända vänsterpartister(Kommunister) som driver denna kampanj är absolut inte förvånande. Man klarar helt enkelt inte av att ta in det som driver människor framåt. Det som i Kommunsitstater kallas korruption är alla människor vilja till ett gott liv. Mycket kan man begränsa och kuva hos människor som kommunist och socialist men vilja att tjäna penar kan man inte radera bort.

Mycket förenklat skulle man kunna säga att valfriheten bygger på att det finns medmänniskor som vill anstränga sig och göra vinst. Tar man bort denna drivkraft återstår bara det som socialism och kommunism vill skapa, nämligen att en befolkning förvandals till en stor grå massa av själsligt kuvade korrupta människor, som lever ett liv i förtvivlan och hopplöshet som tar sig igenom dagen dagdrömmandes om ett liberalt liv i frihet.

8 svar

 1. I SVD läser jag att hälften av alla jobb i USA inom 20 år kan komma att automatiseras av robotar. Utvecklingen går givetvis åt liknande håll även i Sverige. Att då läsa ditt svammel om frihet blir absurt då människor ändå tvingas in i ”arbetslinjen”. Varför tycks du aldrig ställa dig frågan och det kan endast bero på att du inte begriper hur nuvarande samhällsmodell är uppbyggd.

  Mänsklighetens tillvaro bygger på tillväxt som måste vara evig. (Vilket i sig är en omöjlig ekvation). Denna eviga tillväxt kan bara fortleva om skulderna hela tiden ökar. Med ökade skulder måste människor (!) tydligen jobba än mer för att skulderna inte ska skena, vilket de ovillkorligen ändå gör. Här nånstans kolliderar ditt svammel om frihet med det sunda förnuftet. Människan kan icke vara fri om hon är satt i skuld. Idag är ALLA människor satta i skuld från de att hon föds till det att hon tar sitt sista andetag.

  Dagens ekonomiska system är ett stort pyramidspel, ponzi scheme, byggt på ständigt ökande skuldsättning för att betala ränta på tidigare lånta pengar. Det är ohållbart i längden då kostnaden för att betala räntan stiger exponentiellt och överträffar inkomsterna.

  Med dessa gigantiska skulder är världen intecknad för generationer framåt i skuldslaveriet och du babblar om frihet. Ställ dig frågan vilka vi är skyldiga dessa fantasisummor skapade ur tomma intet som sedan behäftas med ränta.

  http://www.svd.se/naringsliv/robotar-kan-ta-over-halften-av-usas-jobb_8996160.svd

  Gilla

  • Hej Peter
   Det känns som om vi pratar om helt skilda saker. Jag partar om den liberala samhällsmodellen där valfrihet och frihet skapas av ett demokratiskt styre. Sen är det såklart inte som så att liberalismen eller någon annan ism heller för den delen automatiskt löser alla utmaningar vi står inför på arbetsmarkanden och i den inhemska såväl som den globala ekonomin. Men det är likväl så att tittar man på den samhällsmodell som skalar de största välstånd, så är de liberala samhällsmodellen helt överlägsen alla andra samhällsmodeller. Skall vi kapa budgetunderskott så skall det ske under liberala förut satser. Idag finns inga andra alternativ. Valfrihet och fria fritänkande människor som hela tiden kämpar för sin individuella frihet i ett liberalt kunskapssamhälle är den väg som idag och i framtiden är framkomlig.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   Gilla

   • Den liberala samhällsmodellen är en utopi så länge skuldslaveriet hålls vid liv. Jan Björklund påstår sig exempelvis vara partiledare för ett liberalt parti. För han någon liberal politik? Nej. Och där står vi.

    Gilla

   • Hej Peter!
    Skulderna är en rest från utopiska vänsterexperiment. Där har du den sanna utopin. Man har under stora delar av 1900 talet som vänsterivrare försökt skapa välfärd till alla, utan att livnära en enda verklighetsbaserad tanke om att debet och kredit skall gå ihop. Där har du sanningen bakom den stora skuldbördan. En skuldbörda som vi nu ser har varit på god väg att försätta hela nationer på fattighuset. Hade vi i Sverige inte haft en borgerlig arbetsmarknadspolitik och en frisk syn på vikten av att ett land måste ha positiv konkurrenskraft (Sänkta skatter) för att bryta utanförskap kunde även Sverige varit ett land på ruinens brant.
    Vägen ur en skuldfälla är som en tanke ganska enkel. Öka inkomsterna och minska på utgifterna fram tills dessa att du får en ekonomi som är balanserad och generar vinst. Det kan gälla dig som person eller hela nationer. I denna vågskål ligger receptet till den långsiktigt hållbara välfärden. Många nationer runt om i Europa har en lång väg att vandra. Men, tack vara federationens dynamiska inverkan kan vi idag snabbare hjälpa de nationer som är på efterkälken.

    Hälsningar
    Roger Södervall

    Gilla

 2. ”Skulderna är en rest från utopiska vänsterexperiment.”

  Haha…tycker om när du idiotförklarar dig å det grövsta och verkligen inte har en susning om hur penningsystemet är uppbyggt och vilka som tjänar på detta pyramidspel. För det är ett pyramidspel och inget annat.

  85 procent av all världshandel mellan länder sker i dollar. Menar du att USA:s ekonomiska politik och FED är ett ”vänsterexperiment?

  Menar du att den gigantiska statsskuld USA har är ett resultat ett ”vänsterexperiment”?

  Menar du på fullaste allvar att bankernas skulder (svenska som utländska banker) till kontoinnehavarna är resultatet av ett ”vänsterexperiment”?

  Förklara dig gärna, ska bli kul läsning 😀

  Gilla

  • Hej Peter!
   Skulle kanske sagt att skulderna i Sverige och för den delen Europa är rester från misslyckade vänsterexperiment. Skulderna i USA har kanske flera aspekter än så. Amerikas (USA) ekonomi har under snart hundra år agerat bränsle åt ett Världssamvete. Kostsamma krig på flera olika kontinenter har påfrestat världens mest utvecklade ekonomi. Men dessa problem är i själva verket inte så stora då det egentligen handlar om en politisk strid. En höersida som säger sanningen om vad som händer med ett samhälle om man överskrider budget med ett allt för vidstäckt socialt reformarbete. Skulle man sagt samma sak i Sverige skulle man kalla det ofinansierade reformer. Typ i stort sett alla reformer på det sociala planet i Sverige fram till år 2000. På den tiden hade vi ju ingen jobblinje. USA har som bekant ingen uttalad jobblinje, då anser de konservativa krafterna att landet inte heller har råd med sociala reformer, vilket är en helt korrekt analys.
   Det finns i stort sett bara tre vägar att få in pengar i statskassan: 1, bekämpa utanförskap. 2, fler som betalar skatt. 3, låna pengar. Att sätta sprätt på statens pengar är för dem däremot inget som helst problem. Fråga Socialdemokraterna, vänsterpartiet, Demokraterna (USA). Där vet man hur man gör när man sätter sprätt på resurserna, men man har inte ett enda svar när det kommer till att dra in pengar så att de balanserar utgifterna. Någon jobblinje finns inte ens i deras vildaste fantasivärld. Då får man stå där med mössan i hand så som Svenska socialdemokrater har gjort så länge det funnits socialdemokrater vid makten i Svenska politik.
   Vad det gäller bankerna i Världen är det häpnadsväckande vad många av dessa som agerar kortsiktigt. Med en bättre kapitalisering skulle många av de kriser vi sett på senaste tiden inte behövt hända. Men Borg har tagit dem i örat och nu är det nog lite andra tankebanor som styr deras agerande på denna front inför framtiden. Inte minst (Gud förbjuder) om det skulle bli skattehöjningar och Sverige skulle hamna i ett läge av fallande konkurrenskraft. Samtidigt som slarvande vänsterpolitiker får för sig att öka de statliga utgifterna. Idag har Sverige inte råd med fler vänsterexperiment.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   Gilla

   • Du fortsätter alltså…

    Ta och sätt dig in i hur penningsystemet och banker fungerar så kanske du kan släppa sargen som du krampaktigt håller dig fast vid. Vem vet, du kanske blir en smula upplyst du med!

    Gilla

 3. Hej Peter
  Jag tycker nog att det är du som måste presenterar din syn på det du kallar penningsystemet, min känsla är den inte riktigt synkar med verkligheten.

  Hälsningar
  Roger Södervall

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: