Barnarbete, som om det var något nytt?


Nu är det verkligen hög tid att vakna? Barn i utvecklingsländer har gjort kläder till feta vita västerlänningar de senaste 30 åren. Barn har städat hotell, där vita västerlänningar vilat upp sig under sina semestrar. Barn har fått bjuda på sina kroppar när feta vita västerlänningar vill ha lite skoj i sänghalmen under sin semester.

Så långt fram i tiden som för ca 80 år sedan arbetade faktiskt även Svenska barn ute på åkrarna. Om det är någon som glömt det så hjälpte Svenska barn till med att plocka potatis under det som idag kallas höstlovet. Sommarlovet kom till för att Svenska barn skulle kunna hjälpa till med skörden. Vad jag vet så var det sällan tal om att något barn fick ersättning för dessa insatser.

De Svenska moraltanterna har nu hittat ett nytt ämne att oroa sig över. Men sanningen är den att det är våra Svenska barn vi borde lägga våra pannor i djupa veck över. Vi ser oroande tendenser med inaktiva barn som sitter framför datorn och spelar till långt in på nätterna. Här borde moraltanterna vekligen kunna få utlopp för sin oro. Kanske skulle det vara nyttigt för många Svenska barn att komma ner till ett utvecklingsland och plocka lite papper till Stora Enzo.

En annan sak som oroar mig. Jag ser fördelar för de barn som lär sig alla sidor av livet när de växer upp. Jag kan tänka mig att de barn som är uppväxta med att samla papper under sin uppväxt, kan bli livsfarliga på en framtida global arbetsmarknad. Sannolikt går det framtida entreprenörer i denna skola som blir giftiga när de sätts i samma förutsättningar som våra framför datorn, pizza och läsk, fantasi lösa barn. Stora Enzo må vara anklagade för att utnyttja barnarbetare. Men kanske är det så att de föder upp framtidens globala entreprenörer.

6 svar

 1. Ännu ett synnerligen korkat inlägg och bara en cynisk nyliberal dåre som du kan försvara denna text.

  För det första så var de barn du nämner som hjälpte till på svenska gårdar med att plocka potatis och hjälpa till med skörd barn till de föräldrar som hade dessa gårdar. Gårdar som försörjde familjerna, och barnen. Om bönderna haft råd kanske de haft annan hjälp än sina egna till att bestå arbetet med skörd och potatisplock. Nu fick barnen hjälpa till.

  De barn som idag arbetar i låglöneländer i Asien på Adidas, Nike, Pumas eller annat random globalt megaföretag utnyttjas under slavliknande förhållanden där barnen och deras familjer blir satta i livslång skuld istället för att kunna arbeta sig fria och skapa sig en egen livskraftig situation. Nästa gång du går på fotboll och ser ditt favoritlag Kalmar FF kan du påminna dig själv om att samtliga spelare på planen, inklusive domarna, alla har på sig utrustning som barn tillverkat. Till och med den rödvita halsduk du kan värma dig med när höstmatcherna spelas är förmodligen tillverkade av barn. Det kan du tänka på när du sitter på ditt vita blekfeta arsle och jublar när ditt favoritlag spelar.

  Du har dock rätt i att dagens barn är stillasittande men den problematiken hjälps knappast av att de återgår till barnarbete…

  • Hej Peter
   Vad är enligt dig alternativet till barnarbete i dessa länder? Tror du verkligen att alla barn i Sverige som utnyttjats som barnarbetare haft föräldrar som ägt ett jordbruk?

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Du missar målet. Igen.

    Ställ dig själv frågan varför barn utnyttjas. Ställ dig frågan varför du själv stödjer barnarbete genom att gå på Kalmar FF:s matcher där all utrustning tillverkats av barn. Du brukar tala så fint och vackert om hur solidarisk du är och vilken fin människosyn du har men du är inget annat än en cynisk tokliberal och synnerligen hjärntvättad.

    Alternativet till barnarbete är förstås inget barnarbete alls. Tänk att du inte kunde svara på den enkla frågan själv. Suck.

   • Hej Peter
    Återigen ger du utryck för dina vänsterextrema åsikter. Socialliberal jo, jag tackar jag.. Klart att man kan förbjuda barnarabete. Men skulle det verkligen lösa utmaningen?
    För mig handlar barnarbete om ett samhälles vandring mot förändring. Man får i allt detta inte glömma att dessa barn en gång i tiden blir vuxna. Bli de som skapar framtiden. Erfarenheten säger att dessa barn inte blir nådiga att tas med. Enligt mitt sätt att se på saken så är arbetarrörelsen skapade av barn som en gång i livet varit tvungna att jobba för sin överlevnad. En sämre skola går att uppbringa. Kanske är den typen av skolsystem vi idag när ett exempel på ett som är sämre. De som en gång i livet kämpat för sin överlevnad, vet vad livet egentligen handlar om. Dessa människor skaffar sig kunskap, som ett livslångt lärande i ett skolväsen kanske inte ens i närheten kan uppbringa.
    När dessa barnarbetare når mogen ålder, skulle jag inte vilja vara den som sitter i stora Enzos styrelse. Det kanske t.o.m är så att stora Enzo reda fått smaka på denna medmänsklighetens dynamiska storslagna revange.
    Man kan tycka att det är naivt att tro sig komma undan. Man kan smita från nästan allt utom ett samvete. När man träffas av denna typ av samvete är det samma sak som en dödsdom..

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Du är alltså för barnarbete!? Vem är det som är extrem av oss två?

  Galning.

  • Hej Peter
   Med viss ansträngning kan man kanske tolka det så. Men väljer man att tolka det så som jag menar, väljer jag att ta in verkligheten. Spegla barnarabete ur ett bredare perspektiv och där komma med vissa förutsägelser om vad framtiden har i sitt sköte. Tänkte stora Enzos ledning allt ur detta perspektiv, hade de nog ganska snabbt funderat både en och två gånger över deras handlande. Ett annat perspektiv är ju vad som händer om stora Enzo helt plötslig avvecklar sitt engagemang.
   Ett annat perspektiv i mina ögon är dessa barns föräldrar. Det verkar som om deras föräldrar inte är speciellt aktiva som pappersplockare. Får jag säga vad jag tror så är denna situation betydligt mer komplicerad än vad vi tror. Jag tror att de som vi uppfattar som barnarbetarnas föräldrar i själva verket är någon form av slavdrivare, som har plockat upp gatubarn och ger dem mat och husrum mot att de plockar papper åt dem. Det har du inte tänkt på.. eller hur? Hur vill du passa in detta i ditt vänstertänk.. Förbud.. eller?

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: