Faran med toppstyrda stater


Ryssland må ha en ledare vid namn Putin. Men vad tycker egentligen Rysslands befolkning om att de har en armé som invanderar ett annat land. Det kanske är som så att en majoritet av Ryssarna tycker som Putin. Men det vet vi mycket lite om. Det verkar dessutom som om det inte nämnvärt oroar denne Putin.

Det finns fler liknande stater här i denna Värld, där man verkligen undrar vad befolkningen egentligen tycker. Vi här i Sverige vågar inte ens skicka en representant till Eurovision utan att tillrådsfråga befolkningen. Man kan kanske säga att demokrati inte är alla problems stora källa till visdom och kloka beslut. Men en sak kan man säga och det blir sällan åt pepparn fel. Dvs att besluten leder till att människor kommer till skada. Visserligen kan ett och ett annat risigt beslut leda till att Sverige sänder ett haltande bidrag till Eurovison som aspirerar på sistaplatsen. Men mycket värre än så blir det sällan. Värre är det när en ledare för ett land tror sig kunna spegla vad befolkning i stort verkligen tycker. Än värre blir det när ledaren tycker sig veta vad som är bäst för landets befolkning.

Här kan man verkligen säga att det kan bli fel, och det blir inte allt för sällan åt peppar fel.  Vi kan börja med att titta på alla Världens kommuniststater. Där blir det alltid åt pepparn fel. Mycket talar för att den ställning som innehas av Putin, är en rest från ett svunnet havererat kommunist projekt. Där i stort sett alla beslut slog fel till följd av ett enormt mänskligt lidande. Kanske inte på exakt samma sätt ser vi nu en ny snedseglare vid rodret för den Ryska björnen, agera över huvudet på den Ryska befolkningen. Jag vågar redan nu komma med en ny förutsägelse. Även denna gång kommer det att gå åt pepparn fel. Är det så att Putin inte tar sig i kragen och börjar anamma demokratiska metoder, kommer vi att skåda den ryska björnen åter en gång gå i ide.

Vi har ett exempel på samma tema nämligen Nordkorea. Så länge Kim Jung Un lyckas undanhålla befolkning mat och kunskap kan man kanske fortsatta med tyranniet. Men allt är en tidsfråga. Det är inte en fråga om om. Det är en fråga om tid innan även denna galenskap ser sitt slut.

Slutligen något att tänka på. Om Ryssland varit en riktig demokrati. Hade då en sådan (Stolle) som Putin suttit vid makten? Fråga två, hade då den omdiskuterade homolagstiftingen sett dagens ljus ens som ett förslag??

2 svar

 1. Tar vi Nordkorea kan vi äntligen (kanske) se ett förändringens ljus i tunneln för de arma människorna som tvingas ha Kim-Jong Un till landsfader. Kim-Jong Un ficka ”bara” 100 procent av rösterna i det senaste valet. Hans farsa diktatorn Kim-Jong Il fick alltid 106 procent (!) av rösterna. Således kanske revolutionen är nära nu i det slutna landet… :p

  • Hej Peter
   Människoperspektivet segrar alltid i slutet. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Men vi människor trasslar bara till det lite ibland. Det kommer att födas fria människor även i Nordkorea, det är bara en fråga om tid. Ibland går det fortare än man tror..

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: