Varje politisk kamp lever sitt eget liv


Jobb, ekonomi och ansvar är kanske de frågor som fört fram två efter varandra följande borgerliga valsegrar. Efter att lyssnat på Moderaternas partisekreterare inför supervalåret 2014, får jag känslan av att samma tankar och vokabulär från tidigare valrörelser bara dammas av och återanvänds på nytt.

Visst är det så att vi moderater har haft det lite jobbigt både med vår partiorganisation och ekonomi. Eller är det kanske i omvänd ordning man skall se på saken.

Idéer och nya djärva tag behöver inte nödvändigtvis vara kostsamma. Nya moderaterna och jobblinjen känns kanske idag inte direkt fräscha och kittlande när man skall ta sig an en kräsen väljarkår anno 2014.

Ser man till dagens opinion är det traditionella vänsterfrågor och höger-extremism /rasism som av någon outgrundlig orsak vinner mark. Kokar man ner dessa strömningar till fast substans, kan det mycket väl vara som så att det är ”utspridd oro vad gäller välfärdens framtid” och ”invandringen” som skapar detta opinionsläge. Att i detta skede prata om mer i plånboken efter skatt för den som jobbar, ordning och reda i de statliga finanserna eller ens att vi nu ser att arbetslösheten sjunker och att utanförskapet minskar, är inte allt för sällan som elda för kråkorna. Idag görs inte automtiskt kopplingen goda statliga finanser och en framtida säker välfärd. Många tror att höjda skatter är det enda sättet man kan säkra framtidens välfärd. Man ser inte generellt hur starka statliga finanser även göder välfärden. Här finns en stor pedagogisk uppgift att slutföra. Man förstår inte heller per automatik att den framväxande valfriheten i det offentliga underbygger en stark svensk framtida välfärd. På mycket goda grunder skulle moderaterna mycket väl även kunnat kallat sig för välfärdspartiet med tanke på de insatser som gjorts på området valfrihet. Men i stället lyckas snedseglande vänsterretoriker få frågan om vinster i välfärden till att bli en opinionsvinnare. På mycket goda grunder kan man säga att 99% av alla Sveriges offentliga välfärdsföretag är mycket skötsamma och betalar sin skatt punktligt här i Sverige. Man har ett starkt arbetsmiljöarbete, goda moraliska och etiska preferenser, som vanligvis är mycket bättre än i de verksamheter som bedrivs i offentlig regi, vilket avspeglas när man bedömer nyttjarnas upplevelser. Jag vill påstå att här har vi moderater verkligen en bra defensiv eller offensiv strategi i syfte att kunna bygga upp ett bra spel, för att prata fotbollstermer.

Samma sak när det kommer till invandringen. På mycket goda grunder kan man säga att den invandringspolitik vi idag har i Sverige, är en mycket restriktiv sådan. Här finns en pedagogisk uppgift att fullfölja. Att få väljarna att förstå vikten av en ansvarsfull invandringspolitik. Såväl ur ett humanistiskt perspektiv som av att göra det förståeligt att det är näst intill omöjligt att bli Svenska medborgare om det inte föreligger mycket goda själ och grunder. Vi hör hela tiden hjärtskärande historier om asylsökande människor som skickas till sina hemländer.

Min favorittränare i Fotboll (Nanne Bergstrand) brukar alltid säga inför match; ”Varje ny match lever sitt eget liv”. När man möter en motståndare på fotbollsplanen som rekryterat en ny forward, som står för alla målen, då måste man även lära sig förstå vad det är som gör denna forward så framgångsrik. Vad har han för vapen, hur använder han sina vapen, sist men inte minst vilka vapen kan man använda för att förhindra denna forward från använda sina vapen så framgångsrikt. Sen måste man självklart till 100% fokusera på att bygga upp sitt eget spel och genomföra det så skickligt det bara går. Men matchen i matchen måste ändå vinnas. Kanske är det även så så att matcherna i matchen måste vinnas.

2014 vinns inte valet med att säga mer i plånboken efter skatt till alla som jobbar eller starka statliga finanser. Tåget kommer oavsett om man lägger örat mot spåret och lyssnar eller ej. När tåget kommer gäller det att vara beredd på att resa. Bäst är kanske att redan idag köpa sig en aktuell politisk tidtabell anno 2014, om man vill vara med på tåget som leder till borgerlig valseger 2014. För det är bara borgerlig valseger som gäller…

3 svar

 1. Tågen har ju under sittande regim spårat ur pga av rälsbrott och eftersatt underhåll så chansen att komma ombord på ditt allianståg förefaller vara rätt liten. Bara en fanatiker som du lär ha köpt biljett redan nu till det inställda tåget den 14:e september 2014 🙂

  • Hej Peter
   Vad är det man säger? Vägen är allt – Målet är ingenting. Den som verkligen vill tar sig fram, gör det oavsett biljett eller ej. Det gäller bara att där inte står vänster-betonghäckar i vägen..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Personligen har jag svårt för både vänsterbetonghäckar och högerbetonghäckar. Tittar man ner i betongblandningen är det inte så mycket som skiljer. Inte i Sverige. Beviset är de senaste 8 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: