Putins makthunger och Rysslands återupprättelse


Sargat, sönderslaget och kanske lite förnedrat, det är såklart den Ryska självbilden efter det kalla krigets upphörande som avses. Det man som Ryss kanske trodde var något stort och framgångsrikt, fick man se falla söder bit för bit. Man fick se det man trodde var sanning framstå som enda stor lögn. De ledare man kanske så upp till (Stalin o.d.) visade sig vara mer eller mindre färdiga för dårhuset (Just på denna punkt verkar det som om man har lite otur, för Putin känns inte heller han speciellt stabil).

Att man som befolkning dessutom ovan på allt detta lät sig kuvas under Kommunismens plågorris under nästan ett halvt sekel , är kanske inget man skriver hem till familjen och imponerar på grannarna med. Det verkar på något sätt som att det Ryska folket helt enkelt inte är vana vid att fatta beslut som leder dem mot demokrati och frihet. Man vet helt enkelt inte vad det är att leva som en fri människa. Man har haft Tsarer, religiösa ledare och kommunismens politruker som mycket effektivt de senaste 200 åren berövat Ryssarna deras tro på en effektiv frihetskamp.

Jämför gärna Ryssarnas senaste 200 år med våra senaste 200 år här i Sverige. Ställ krigstörstande Tsarer, religiösa galenpannor och verklighetsfrånvända kuvande Ryska kommunister mot en stornäst Svensk-fransk kungs ättlingar som inget högre vill än att skapa ett land i fred och frihet. Vad det gör med ett land och dess befolkning är alldeles uppenbart. Det kanske t.o.m är så att den Ryska folksjälen varit kuvad och eftersatt under så lång tid att den inte ens vet vad det innebär att ta första steget mot frihet. Den frustration och hopplöshet som säkert många Ryssar går och bär på, är kanske i själva verket obearbetade trauman från kalla krigets tidevarv. Putin själv är i en sådan ålder att han säkert går och bär på negativa upplever från kalla kriget. Putin är en rest från ett Ryssland som inte längre finns. Säkert är det så att Putins uppväxt under tiden då Sovjetunion gjorde sitt bästa att föda upp barn i den anda man trodde var bäst för dem, för att de skulle passa in i den kommunismens andan. Dessa barn som Putin är ett utav, känner säkert ett behov av revange och återupprättelse. Sett utifrån ett människoperspektiv har säkert även Putin en kuvad Rysk själ i botten av sin personlighet. Lägger man där till de upplevelser som Sovjetunionens barn fick uppleva i samband med kommunismens fall, har vi säkert en del att vänta ifrån Ryssland på hämndens område. Dödssynd eller ej. Men hämnd är kanske en av de absolut smutsigaste och svårbemästrade mänskliga drivkrafter vi alla har att möta..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: