Den gradvis befriade själen


Den förtyckta själen längtar efter frihet. Men den förtryckta själen under sin vandring mot frihet, kan inte rimligtvis veta hur det är att verkligen vara fri.

Tar man den Ryska befolkningen som ett exempel. Under århundraden har man varit kuvad av Tsarer, kommunism och religiös fanatism. Efter bara 25 år, när Järnridån föll då man tog ett första steg mot frihet, är det inte rimligt att den ryska medborgaren generellt vet vad det innebär att verkligen vara en fri individ. Ett exempel på att frihetsprocessen åtminstone är i rullning är den reaktion samhället utförde i samband med att Pussy Riot gjorde sin aktion. En aktion som knappt hade platsat i ett Svenskt barnprogram, innebar rättsliga åtgärder i det förstelnade Ryska samhället.

Om man nu kan tala om Ryssland som en demokrati (Vilket det ju inte är enligt våra mått). Hade befolkningen varit fri i sinnelag och själ hade man kanske inte röstat fram en ledare likt Putin. Sen är det kanske så att fri i själ och sinne inget är något man bara blir. En kuvad folksjäl kanske behöver generationer som succesivt vänjer sig vid ett liv i stegarande frihet och valfrihet.

Man behöver inte endast prata om Ryssland i detta fall. Här duger även Sverige bra. Vi hade inte på något sätt samma typ av kuvande kommunismen som Ryssarna blev utsatta för. Men vi fick ändå smaka på vänsterkuvningen av folksjälen här i Sverige under nästan ett halvt sekel. Skrivande är uppvuxen under en period i Sverige där vi ofrivilligt lärde oss att tänka vänster. Man skulle vara lagom. Sådant sätter spår i folksjälen på många sätt. Man skulle inte prata om pengar, framgång och sina bedrifter. Man fick inte vara rik och framgångsrik. Då var man en kollaboratör till kapitalet. Man skulle vara en lydig socialdemokrat och absolut inte på något sätt visa framfötterna på annat sätt an att vara aktiv i facket och demonstrera på 1 maj. Säg den friska fritänkande människosjäl som mår bra under sådana omständigheter.

Använder man detta perspektiv är det kanske enklare att förstå graden av vänsterkuvning den Ryska folksjälen befinner sig på. Vi pratar om generationer av Ryssar som succesivt måste lära sig vad frihet innebär. Man måste också inse att frihetskampen går i vågor och just nu befinner sig Ryssland i en vågdal. En av den djupare typen. Ett folk som finner sig i att genomföra en folkomröstning, när man befinner sig vara ockuperade, är inget tecken på en offensiv frihetskamp.  Att man stillasittande accepterar att staten klubbar igenom en lagstiftning som diskriminerar HBT personer, är ett exempel på oförmågan att just nu kunna klättra liberalismens stege. Men det kommer dagar då nya och friska frihetssteg kommer att utföras av en succesivt uppvaknande Rysk befolkning. På bara 8 år har vi kunnat beskåda en avsevärd uppvakning här på hemmaplan. Friheten kommer att stå där som segare, det är bara en fråga om tid.. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att bli.. Först vaknar individen sen vaknar samhället..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: