Gränsöverskridande frihet inom EU


Inför möjligheten att en ny frihet öppnar nya vägar, står ofta rädslan i vägen. Rädslor iklär sig ofta rollen av att kalla sig socialister, kommunsiter, s.k. miljökämpar, Rasister, Nazister och Fascister. Alla det gemensmat är att man har svårt att förhålla sig och sin ideologi med mänsklig frihet. Man använder inte allt för sällan sig av en retorik som kan låta tolerant och försonande. Men egentligen är man frihetens motståndare nummer ett. Man tror inte på mänskligheten och dess förmåga att hitta de bästa vägar under succesiv frihetskamp. Man tror sig ha en idé för vad som är bäst för individen och senare även mänskligheten.

Kanske är det så att bästa sättet att bekämpa nazism, rasism, kommunism, socialism och fascism är att låta människor röra sig fritt över alla gränser. Betänk bara vad som skulle hänt om man öppnade gränserna i Nordkorea. Frågan är hur många (Som har ork att fly) som faktisk skulle stannat kvar. Sen har vi det där med arbetskraft som rör sig över gränserna. Socialdemokraternas argument för en begränsning av de fria rörligeten är att det snedvrider konkurrensen och sänker lönerna i det land som får ta emot arbetskraftinvandring. Man vill skruva åt de s.k. cabotage reglerna.

Det är sant att frihet inte är alla utmaningarnas lösning. Men att stäva efter en ökande frihet leder alltid till en positiv utveckling i förlängningen. Det är under frihet som man kan lära sig att överblicka det som sker och skall ske. Om man redan från början bestämmer sig för vad som blir bäst, kan man inte skapa förståelse för vad som verkligen sker, när människans fria vilja är med och skapar det som uppstår i en situation.

Frirörlighet skapar förståelse för hur kapital och rörelser i ett land påverkar de omgivande ländernas möjligheter till fortsatt utveckling på så väl miljöområdet som på förtagsklimat. Att kunna koordinera transportvägar via en integrerad logisk plan i Europa, kan man göra enorma miljövinster. När arbetskraften rör sig över gränserna öppnas nya möjligeter i landet som får utvandring av folk som tynger arbetslösheten och det invandrande landet får förstärkning av arbetskraften där det så behövs. Sen finns det såklart avvarter här precis som överallt annars där det sker förändringar. Men ser man till helheten så blir det övervägende positivt i både fallen. Sverige är ett land som alltid varit beroende av en kraftfull invandring för att klara jobb och tillväxt. Faktiskt har de varit så i alla tider. Senast innan denna tid var det Greker, Finnar och Turkar som räddade Volvo på 1960-70 talet. Innan dess var det bl. a Valloner som var med och byggde upp vår metallindustri.

Det fria gränsöverskridandet är en förutsättning för Sveriges framtida tillväxt. Utan invandring skulle vi faktiskt haft en påtagligt negativ befolkningsutveckling. Sannolikt hade vi inte varit den framgångsrika nation i dessa ganska så kärva tider, om det inte varit för vår invandring. Frihet är som sagt en kamp som alltid måste hållas levande på alla samhällets olika områden. Det gäller även den fortsatta kampen för det fria gränsöverskridandet inom EU.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: