Rulla in en boll och låt den rulla


Att vara passionerad är ofta ett utryck som väcker positiva känslor. För visst är det passionen och kärleken till fotboll som driver en människa att år ut och år in, i framgång och i motgång (Efter som skrivande håller på Kalmar FF blir det inte tal om så många motgångar) på plats väljer att visa sitt stöd till sitt favoritlag i fotboll.

Men gränsen där passionen låter sig styras och hålla sig inom samhällets gränszoner för lag och rätt, kan ibland låta sig sträckas. Passinens avigsida stavas ibland huliganism. Ett i skrivandes smak slarvigt uttryck. Man måste börja med att beskriva det tillstånd där passionen och den innevarande kärleken till fotboll övergår i det stadium, där en supporter förvandlas från att vara en passionerad fotbollsälskare till en bli en fullfjädrad huligan.

I skrivandes smak är linjen en bred gråzon. För det första måste man kunna skilja på människors beteende under påverkan av alkohol och så agerandet utan dito inverkan. Här skulle man kunna tänka sig att huliganismens inverkan på landets fotbollsevenemang sjunker med åtminstone 50% om man tog bort alkoholen helt från dessa människor.

Här kan man inte låta bli att låta tankarna falla in i barndomens läsning av serietidningen Asterix. Serien handlar om en lite by i västra Frankrike (Gallien) under Romartiden. Romarna gör allt för att inta den lilla byn. Men befolkningen i byn besitter övermänskliga krafter, beroende på att de har en druid (Miraculix) som gör en s.k. trolldryck. Med denna trolldryck innanför västen är det stört omöjligt för Romarna att lyckas med det de företar sig nämligen att inta den lilla byn.

Det är nog så det ligger till med oss Nordbor. För skrivande tror att det är så att västra Frankrike heter Normandie, just för att det var Nordbor som slog läger där under Vikingatiden. Vi som är Nordbor vet vad vi dricker, som kokas i stora grytor och får oss att känna oss övermänskligt starka. Öl är den mirakulösa dryck som får oss Nordbor är känna oss starka i kropp och själ.

Som skrivande till detta inlägg vill jag säga att formeln till att lösa våldet på landets fotbolls arenor är som följer. 100% Passionerade fotbollsfans  / 50% Öl = trygga fotbollsevenemang. Lättare sagt än gjort. Men nog skulle det gå att reducera mängden öldrickande på arenorna i Sverige, även se till att de som ansluter till arenorna uppeldade av trolldryck inte bereds tillträde.

Inte allt för sällan ser man ölreklam i direkt anslutning till fotbollsevenemang. Det känns verkligen konstigt när man sen samtidigt hör fotbollens ledande förträdare ondgöra sig över huliganismen effekter. Speciellt när man vet trolldryckens (Ölets) inverkan. Typ, drick gärna trolldrycken, men när du börjar känns dig stor, stark och oövervinnerlig, så sitt då bara och ta det lugnt och småprata lite käckt med dina kompisar. Var hittar vi logiken med detta resonemang. Den som känner sig stor, strak och oövervinnerlig vill såklart mäta sina krafter med omgivningen. En omgivning som dessutom även den smakat på trolldrycken och går runt och när ungefär samma inneboende känslor.

Det sägs att man inte skall bära eld i ett krutförråd. Men det är helt ok att dricka trolldryck som får människor att kännas sig stora, starka och oövervinnerliga band uppeldade passionerade fotbollsfans.

”Själv göra – själv ha” kan tyckas cyniskt. Men faktum är att det är lite så när man tittar på det där med våld i samband med fotbollsevenemang. Den som ser och förstår borde ganska lätt kunna hantera detta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: