Med ett spadtags avstånd


Samhället är du, jag och alla andra. Staten är vår lagstiftning, styrning över våra samlade gemsamma värden och vårt demokratiska ramverk. Som den engagerade samhällsmedborgare skrivande gärna vill räkna in sig som, verkar det som om vi har att göra många missförstånd på detta område. Man hör ofta människor lägga samhället till last för ”än det ena och än det andra”.

Är man missnöjd med något och tycker att det är samhällets som brister och man lever i en demokrati, ligger det på medborgarnas ansvar att i demokratisk anda börja engagera sig för att rätta till de missförhållanden man anser har uppstått.

Men så tror jag inte det generellt menas när någon säger att samhället är det som ligger bakom dv olika missförhållanden. Då avser man nog i själva verket staten. Skall de byggas upp en livskraftig politisk debatt måste det kunna skiljas på samhället och staten. Så som Sverige och många andra demokratier är uppbyggda.

Att man skall gräva där man står är en gammal sliten klyscha. Men att använda sig av länden från en spadskaft i sitt samhällsperspektiv, är kanske inte fel. Det hål man gräver i detta perspektiv är då inte allt för sällan anpassat utifrån de behov som kan finnas, och så förhoppningsvis löser även hålets storlek de utmaningar som åtgärden kräver.  Så snart man försäker gräver generella hål utifrån ett brett behovsspektra, eller hål som grävs av någon med ett allt för lång spadskaft, då uppstår möjligheten att hålet i sig orsakar större utmaningar än den utmaning som föranledde att ett hål skulle grävas överhuvudtaget.

Ett exempel på ett samhällshål som både grävs och håller på att grävas, handlar om en samhällssyn som beroende på missförstånd och slarv nu har lyfts till att handlar om en statlig utmaning. Det som åsyftas är den framväxande främlingsfientligheten. I och med att Sverige fick ett parti i Sveriges riksdag som har som enda fråga att minska invandringen, lyftes denna samhällsutmaning upp en nivå. Ett enligt skrivandes åsikt helt onödigt steg.

Rasister, Nazister och Fasister såg helt plötsligt en chans att utifrån en hoper missförstånd som skapats i folklagren, vinna folkligt stöd och acceptans för sin samlade galenskap. Andra Världskriget slutade 1945. En samlad Värld fördömer Naziters förgripelser mot mänskligheten under det andra Världskriget. Förgripelser som innebär att nästan 10 miljoner Judar mister livet i Nazisternas gaskammare. 69 år senare vinner ett främlingsfientligt parti mark i Sveriges riskdag. Det som hade varit fullkomligt omöjligt för 50 år sedan, ser idag många Svenska som en möjlig väg in i framtiden för Sverige.

Enligt skrivande beror detta till stor del på det vi tänker och utrycker när vi stå i kön till kassan på den lokala ICA-butiken. I stället för att ta sig an utmaningar, så som att hjälpa ungdomar in på arbetsmarknaden, genom att själv vara aktiv i det företag där man är verksam eller försöker starta ett eget företag som kan generera jobb, ställer man sig i kassa-kön på det lokala ICA-butiken och skyller på te x  invandringen. Att invandrarna skulle vara roten till allt det som man själv inte förmår att utföra, väljer man att skylla i från sig med. Att hitta en syndabock är i många fall viktigare än att faktiskt göra något åt samhällsutmaningar är ett väl känt faktum.

I detta fall leder denna oförmåga till ett att politiskt parti (Sverige demokraterna) ser dagens ljus. Det hade kunnat undvikits om vi tagit emot nyanlända Svenskar med större omsorg. Sett till att alla nysvenskar direkt lärt sig Svenska. Fått snabbare och effektivarte integrering i det Svenska samhället. I stället för att ondgöra sig över invandringen baserat på spritt spångade galna tankgångar, hämtat från en idébank som om den vore utformad av förskolans ungdomar. Det kanske är att förtala dessa ungdomar..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: