Operation, fyllda läktare


Inga människor på landets alla fotbollsarenor, ingen fotboll, så enkelt är det. I strävan efter att få mer folk som bevittnar fotboll s.a.s. live, är det i landets alla fotbollsklubbars stora intresse att skapa en så kallad läktarkultur. Läktarkulturens grundläggande drivkrafter är hämtade från kärleken till hemma laget från ena sidan och så hatet riktat mot de som är besökare på den motsatta sidan. Späder man sen på dessa drivkrafter med öl och alkohol växer dessa krafter till att utveckla fysiskt våld som i princip kan gå hur illa som helst.

De närbesläktade mänskliga känslorna hat och kärlek i sin absolut farligaste mix. Bäst är såklart att dessa två mänskliga känslor håller sig borta i från varandra i största möjliga mån. Att begära från an människa att utöva dessa två känslor på en och samma gång är som att be om problem. Speciellt när vi vet vilka svårigheter det är att hantera dessa känslor vart och en för sig.

Huliganism är ett exempel på när hat och kärlek försöker sig på att besitta en människa på en och samma gång. Med största möjliga ansträngning kan en individ ta sig an en dito utmaning med värdigheten intakt. Men med en öl i handen tar frestelsen att mäta sina krafter med sin omgivning oanade proportioner.

På något sätt handlar detta i grund och botten om de basala skeenden som skapat mänskligt liv och mänskliga framsteg. När mänskligheten står inför stora förändringar, då drar vi ut i strid. Historien bara tar sig nya skepnader, men i grund och botten är det samma mänskliga drivkrafter som är verksamma.

Alla tidigare kulturer här på Jorden vi sett skapas, blomma och försvinna. Men då har det varit en direkt fråga om liv och död. Vann man inte slaget, striden eller kriget kunde det innebära slutet för ett land, kultur eller folkslags suveräna ställning. Idag i Sverige är det kanske inte riktigt så allvarligt, men att tro att dessa känslor förvunnit ur våra gener på bara 200 år är såklart naivt att tro. Känslorna kärlek till det man vill beskydda, och hat mot det man vill bekämpa ligger där latent i våra gener och aktiveras när tillfälle eller behov uppstår. För bara 200 år sedan var det förenigt med hjältedåd att använda mixen av dessa känslor för att frambringa vrede och slagkraft. Idag när känslorna blommar upp blir man en lagbrytare som riskerar långa fängelsestraff.

Oförstående s.k. feminsiter säger att det uteslutande är män som blir Huliganer. Skulle nog säga att de egentligen inte handlar om ett beteende som av genetik är kopplat till det manliga könet. Skulle kvinnor under årtusenden varit upplärda att använda kärlek och hat för att frambringa stridslust, skulle det varit kvinnorna som är Huliganer. Kvinnor har istället fått lära sig att kärlek och hat är känslor man måste känna för att kunna bilda familj och avla barn. Hatsidan i det kvinnliga fallet handlar om att beskydda och bevara familjens alla olika värden. Samma känslor har helt olika uppgifter beroende på i vilket kön de utövas ifrån.

Skall man då försöka sig på att dra slutsatser av detta resonemang, skulle man kunna säga att vägen bort från läktravåld och Huliganism handlar om att bygga upp budskap, kopplade till arenasport, som särar på känslorna hat och kärlek. Kanske är det även en uppgift som hör hemma i lärosäten och samhället i stort. Skapa bred könsgränsövergripande förståelse för hur komplexa dessa två känslor egentligen är. Visa respekt för att kärlek och hat kanske är det två viktigaste drivkrafter som mänskligeten är besittning utav. Precis lika underbara som de kan vara, lika destruktivt kan de dyka upp när vi egentligen önskar dem som minst. Men den som kan historien vet att det inte alltid varit så när dessa känslor kommit på tal..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: