Strukturella förutsättningar i samhället


Frihet är den ultimata strukturella förutsättningen.  En förutsättning som skall och bör vara över överställd samhällets strukturer. Att som människa befinna sig i en position där allt upplevs som en möjlighet, är kanske också den ultimata drivkraften till att utföra kreativa ansträngningar. Allt talar för att här hittar vi en mänsklig drivkraft som är överst på önskelistan ur alla perspektiv.

Det är också mycket intressant ur en samhällsekonomisk perspektiv. För det är i stävan efter frihet som bestående värden skapas. Dessa värden skapas ur handlingsfriheten och den kreativa tankens dynamiska effekt på mänskligt liv.

Man kan prata om politisk ideologi ur i stort sett alla perspektiv. Men allt som beskär den mänskliga drivkraften frihet, är också en negativ faktor som sätter de ekonomiska krafterna i gungning. Ungefär på samma sätt som att beskåda en bäck som däms upp. En bäck som tillåts formas fritt kan strömma på miljarder olika sätt. Men sakta förändras flöde och flodfåra efter de förutsättningar som råder. Den bäck som tillåts flöda fritt kommer att följa de växlingar som naturen tillåter. Det människan kan göra är att beskåda och försöka lära sig naturens inverkan, kanske lära sig något om hur den skall utforma sitt liv så att bäcken störs så lite som det bara är möjligt. Något som vi människor var hyfsat dåliga på att utföra. Hellre än att lära oss har vi på många sätt våldfört oss på det som fungerar bäst när det får flöda fritt.

Vi lever i villfarelserna att vi kan skapa positiva strukturella förutsättningar genom vår medverkan. När det enda vi kan göra är att skademinimera genom att hålla oss borta, för att livets krafter skall få ha sin gång. Nu låter det kanske som om man gått och blivit fundamentalist. Nu är det inte riktigt så men det är den grundideologi som denna blogg vilar på. Nu finns det många regioner som t ex inte vill att människor skall ta emot sjukvård av just dessa grunder. Det kan tolkas som om man missuppfattat bibelns budskap i denna fråga. När bibeln skrev en gång i tiden fanns inte den kunskap som dagens läkekost kan uppvisa. Underkastade man sig läkekonsten för 2000 år sedan var det nog ungefär samma sak som en förtidig död. Den eller de som skrev bibeln, skrev som de gjorde för att de tyckte att den tidens läkare inte riktig var förenliga med kunskap som kunde leda till att sjukdomen kunde läkas. Men idag besitter läkare den kunskap som är tillräcklig för att förstå hur kroppen, i sitt fria tillstånd, i huvudsak fungerar. Skulle bibelns skrivits idag skulle man säkert uppmana alla troende att uppsöka sjukvård när så behövdes.

Kanske är det så att den kunskap som läkekonsten befann sig i för 2000 år sedan är ungefär samma nivå som vi idag hanterar samhällsutmaningar. Social struktur, samhällsekonomi är t ex två områden som visserligen har sina profeter. Men den övergripande sanningen lyser med sin frånvaro. Kanske för att det finns en oförmåga/ovilja att se det mänskliga så som det är. I alla ideologier (Utom liberalismen) finns en önskan om hur människan borde vara. Mycket lite eller ingen tid alla hars spenderats på att i grunden lära sig människan utifrån alla perspektiv. Beviset för detta är alla förfärade lagstiftare och teologer som oroas av den liderliga människans fel och brister.

Varför inte i stället verkligen skapa ideologiska samhälleliga strukturella förutsättningar där hela människan finns med. Inga idealbilder, bara så som det verkligen ligger till. Den osminkade verkligheten så som verkligheten ser ut. Inga moralkakor. Inga förbannanden. Ta fram den verkliga kostnaden(Social, ekonomisk, materiell) för välfärden, där hela det mänskliga spektra blir synligt. Studera i stället för att inspektera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: