Det sociala skyddsnätet


Det Svenska sociala skyddsnätet är något som vi alla är med och betalar. 2009 sprängdes 1000 miljarder nivån för det sociala skyddsnätet. Man hittar här en tydlig koppling mellan krisen Europa och hur mycket vi i Sverige måste öka vår utgifter för att kunna upprätthålla den sociala tryggheten.

Väljer man att titta i backspelen några år bakåt i tiden, uppenbara sig något mycket spännande. Men först måste man utröna om det är bra eller dåligt att kostnaderna för det sociala skyddsnätet ökar. Här måste man börja att gräva i vad som verkligen händer i samhället. Det som händer under tidsperioden 1995-2005 är att Sveriges utgifter för det sociala skyddsnätet ökar, men i en låg takt. Vi ser att arbetslösheten faller under denna period.  Men vid en annan parameter ser vi att fler och fler lämnar samhället och försätts i utanförskap. På något förunderligt sätt, utöver de som t ex blir förtidspensionärer, försvinner ca 200 000 människor bort från samhället. Här har man såklart räknat bort normala dödsfall etc.

Dessa ca 200 000 utslagna är i dag något äldre. Men i stort sett ingen av dessa har bidragit till sin pension med ett aktivt liv. Men när dagen kommer för pensionering kommer de att få garantipension. Kanske är det så att de redan har börjat för sin garantipension. På något sätt är det nu som notan för sossarnas utslagningspolitik skall betalas. Samma sossar och kommunister som idag angriper Alliansen för att spenderat stora pengar på att sänka skatterna. Det är bara ett bevis för viljan att fly från sitt ansvar. Sanningen är den att det nu är Allinansens skattesänkningar som betalar det sociala skyddsnätet, som sossar och kommunister en gång drog undan för dessa ca 200 000 människor.

Det är obegripligt att en sosse och/eller kommunist vågar ta ordet samhällsklyfta i sin mun. För det är samhällsklyftor som deras politik leder till. Inte ens nu, när man svart på vitt kan se utvecklingen, väljer man att ändra sin politik. Man tror fortfarande att det är bra att öka kostnaderna för statsapparaten, att det skall leda till att fler får jobb och att fler lämnar sitt utanförskap. Vi har sett vad som händer med vänsterpolitik. Fler får inte jobb för att man gör det dyrare att anställa. Precis som man inte får en bättre skola för att man hindrar människor från att välja fritt. Vi har redan prövat vänster vägen. Det leder till sämre kunskaper i skolan, mera utslagning, större samhällsklyftor, färre jobb och en mager statskassa att bygga välfärd utifrån.

10 svar

 1. Är man fast i vänster/höger-paradigmet som du uppenbarligen är har du förvisso förstått en sak och det är att vänsterexperimentet inte föll väl ut. Vad du omöjligen tycks begripa är att högerexperimentet är dömt att misslyckas det också.

  Du som är historiskt intresserad borde läsa Thomas Piketty’s bok: ”Capital in the twenty-first century”.

  http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/en-kapitalet-for-2000-talet/

  • Hej Peter
   Människans frihetskamp kan aldrig misslyckas. Däremot kan den tillfälligt hindras. För tillfället och sedan några årtionden, har det varit socialismen och kommunismen som varit hindren. Frihetsprocessen har alltså hindrats av sådana människor som när åsikter likt dina..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Ta och läs på istället för att svamla en massa. Ta och förkovra dig lite i litteratur och forskning som säger något annat än Moderaternas mossiga idé om frihet vilket aldrig någonsin kan kallas vid frihet.

   • Hej Peter
    Jag vet att du inte tror på frihet. Det är inget som vänstermänniskor tror på. Frihet är inget som passar in i din ideologi. Vad är det för forskning du baserar din höga ideal på? John Maynard Keynes, eller?? Men får jag gissa en gång till så har du nog sneglat på Amartya Sen. Han är nog lite i din smak…
    Men efter närmare eftertanke är det nog Michel de Nostradamus som är din förebild.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Ja själv läser du Ayn Rand från morgon till kväll.

  Jag vänstermänniska? Njae, har ju försökt påtala detta ickevarande för dig ett antal gånger nu men då du tycks vara trög, korkad och en smula svagbegåvad spelar det väl ingen roll vad jag eller någon annan försöker beskriva för dig då du tycks ha bestämt dig för vad andra är och aldrig vill inse vad du själv är. Säger rätt mycket om dig som person.

  • Hej Peter
   Spännande att du tar upp Ayn Rand. Om jag inte missminner mig, föddes hon i Sovjetunionen och flyttade till USA. Då är det kanske lätt att se skillnaderna på frihet och ofrihet.
   Har faktiskt läst Urkällan för en hisklig massa år sedan. Bestående minnen från läsningen var hur hon hela tiden trycker på människans behovs av att befria sig från kollektiva ideologier. Nu ser jag kanske Ayn Rand mer som en författare än en stor ideolog.
   Men ökad frihet=större välstånd, det är något jag kan ta henne i hand om. Graden av mänsklig frihet ett land kan leverera till sina medborgare, är nästan alltid det samma som landets välstånd. Nord och Sydkorea bord tex ha samma möjligheter att bygga välstånd. Ryssland hade en kort blomningstid efter Sovjetunionens fall, när man släppte in frihet. Kina som är en hemsk kommuniststat, har på något sätt lyckats anamma frihet på sin marknad. Men hela landets framgång bygger på skräck, avrättningar, våld och att befolkningen skräms till lydnad via kuvning och låga löner. Det är med viss oro man kan tänka sig vad som händer den dag då Kinas befolkning kräver sin rättmätiga frihet. Har svårt att tänka mig att Ayn Rands böcker är tillåtna i Kina.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • ”Kina som är en hemsk kommuniststat, har på något sätt lyckats anamma frihet på sin marknad. Men hela landets framgång bygger på skräck, avrättningar, våld och att befolkningen skräms till lydnad vida kuvning och låga löner.”

    Nu är USA visserligen ingen kommuniststat men mig veterligen avrättas människor även där. 50 miljoner överlever tack vare den socialistiske(?) regimen som förser dem med matkuponger. De sämst betalda har lägre löner än minimilön. Paradiset på jorden är en definitionsfråga. Själv rankar jag varken Kina eller USA särskilt högt.

    Ayn Rand är en av Annie Lööfs stora inspirationskällor. Vad det betyder i praktiken ser vi i opinionssiffrorna…

   • Hej Peter
    Frihet är tydligen inte något du tror på. Du pratar om vetenskap od. Men på något sätt måste värden skapas. Min, Annie Lööf och Ayn Rands tro på det fria samhället, behöver inte någon vetenskap för att övertygas om vilket samhälle som långsiktigt bygger välstånd. Man behöver bara gå till sin egen känsla. Gå till dig själv. Kuvad under kommunisterna i Kina eller få matkuponger i USA. Skillnaden är kanske inte stor i dina ögon. Men i mina ögon handlar det om enorma skillnader. Är man kuvad i Kina är man kuvad i Kina. Helt utan människovärde och en framtid helt utan frihet. I USA har du din frihet. Så länge du håller dig inom lag och rätt står det dig fritt att göra precis vad du vill. Du kanske hoppar lunchen, löser in din matkupong mot en burk bullens korv och öppnar en korvkiosk. I USA behöver du inte högsta politbyråns godkännande för en dito åtgärd. Det är skillnaden mellan frihet och ofrihet.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. Jag ger dig den kommentaren. Men du menar alltså att det är eftersträvansvärt att få den frihet som människor exempelvis har i USA, där 50 miljoner amerikaner överlever genom matkuponger? Där 1 procent av de rikaste äger mer än de övriga 99 procenten tillsammans?
  Detta i ”världens rikaste land”

  När du nu erkänner dig som tokliberal och tillber Ayn Rand blir det så konstigt alltihop när den liberala individualismen leder till en relativisering av alla värden. Hur kan man ha visioner om nånting när ingenting är bättre än något annat?

  Tipsar om Dokument Inifrån ikväll på Kanal2, 20.00
  Om politiker som inte längre har några visioner. Se!

  http://www.svt.se/dokument-inifran/politiker-utan-mal

  • Hej Peter
   Det finns något som kallas verkligheten (Eller numera IRL). I verkligheten skapas värden eller så skapas inte dessa värden. Problemet eller utmaningen är inte vem dessa värden tillfaller utan att dessa värden skapas. Fråga en människa om dess djupaste önskan och du får svaret, att överleva. Kapa vingarna på en fågel och be den att flyga. Samma sak är det med människor och deras koppling till frihet. Den fria människan skapar värden. I en nation med fria människor behövs inga övergripande högre politiska visioner. Vill man utveckla ett samhälle skall man slå vakt om invånarnas frihet. Det låter nästa för enkelt, eller hur?
   Men frihet är en mycket komplicerad balansgång mellan anpassad kontroll och den yttersta friheten. Det finns alltid faror som kan komma i vägen för det fria samhällets fortsatta utveckling. 1900 talet lärde oss att Nazism, Kommunism och socialism inte var en väg som skapade speciellt fri människor och samhällen. 2000 talet har lärt oss att religiös fanatism inte direkt är bra för att utveckla det fria samhället.
   Om tio år kommer vi att blicka tillbaka på nutiden och sätta fingret på något som hindrade friheten osv osv. Frihetskampen är en ständigt pågående process. En process jag bedrivit i motvind tidigare. Så länge jag lever kommer jag att hålla den vid liv och förhoppningsvis, för jag den vidare via mina barn.

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: