(M)iljödebatten


Miljön ligger oss alla varmt om hjärtat. Det verkar som att det går att göra rubriker av allt som bara lite lätt går att koppla till miljön. Att komma med påstående att miljörörelsen är populistisk är kanske nästan som att begå politiskt självmord . Men det hade inte varit fel att börja ifrågasatta alla s.k. gröna skrämselrubriker.

Påståenden om polarisar som smälter och domedags uttaladen om co2 halter låter nästan som parodiska uppföljare av sig själva. Vi vet också att co2 halten ur ett historisk perspektiv (Då avses lite mer än 200 år) av ca 200 000 år /vilket i sig är en obetydlig tidsrymd/ har varierat högst påtagligt. Innan den senaste istiden var våra polar områden i stort sett gröna. Att vi just nu har isbeprydda poler är bara en smärre parates i Jordens historia.

Men det är kanske inte intressant när information om Jordens bedrövliga tillstånd är vad som är allmänt vedertaget. Men något som motsäger alla skämselrapporter måste det finnas. Det finns risk för att denna plötsliga unisona ”miljöskämselhicka” allt får länge får stå oemotsagd. Det kan tvinga fram plötsliga beslut baserat på denna psykosliknade miljösyn, som vi idag låter agera norm. Vindkraften är ett exempel på en sådan företeelse som allt för snabbt fick se dagens ljus. Sällan har vi Svenskar blivit så lurade som när vi satsade på vindkrafter. Den ger oss inget annat än kostnader. Ett dyrare experiment har vi aldrig råkat ut för i detta land. Dessutom vet vi att den aldrig någonsin kommer att bli lönsam. Följden av satsningen på vindkraft blir sämre underhållna kärnkraftverk, mer smutsig kolkraft från Europa måste importeras och som lök på laxen får vi dyrare elpris och sämre underhållna elnät. Allt detta för att få, kanske i bästa fall 2% av vårt elbehov försörjt.

Ingen människa kan fatta kloka beslut när man är försänkt i psykos. Sverige är kanske ett av Världens renaste länder. Våra utsläpp är i stort sett noll, om man speglar oss i det globala perspektivet. Tiden är kanske kommen för en psykosfri miljödebatt. Sveriges framtida elförsörjning måste även ha en nivå överställd miljöfrågorna. Det är tid att inse sanningen. Det kommer inte att finnas en pålitlig energikälla som kan ersätta kärnkraften på minst 100 år. Ska kärnkraften fasas ut måste det till energikällor som täcker vårt behov av energi i minst 100 år. Energidebatten behöver minst ha ett 100 års perspektiv för att kunna anses vara seriös.

Kanske är det så att vi blir tvungna att elda gas under denna period. Då är kanske köpet av NUON inte så fel trots allt…

4 svar

 1. Du har rätt i att ingen människa kan fatta kloka beslut när man är försänkt i psykos. Det är du i allra högsta grad ett levande bevis på! 🙂

  Den nyligen framlagda klimatrapporten där mer än 300 av världens samlade klimatforskarexpertis från 78 länder gemensamt kom fram till slutsatsen att utsläppen från fossila bränslen är den bidragande orsaken till att vårt klimat håller på att förändras i grunden sätter du dig alltså över med din oerhörda kunskap i ämnet. Högmod går före fall sägs det och jag kan ställa en diagnos på dig här och nu, for free, du lider av hybris av episka mått.

  Dessutom, du som är tillväxtkramare borde förstå att om tillväxten hela tiden skall öka MÅSTE också förbrukningen av fossila bränslen öka. Du kommer inte runt den ekvationen. Vilket åter visar vilken katastrof du är i ditt försök att tänka klart. Alla prylar som finns i alla gigantiska konsumtionslador runtom i landet är proppade med prylar som har olja som beståndsdel. Vad tror du en teveapparat, bildäck, leksaker, datorer, stekspadar etc är tillverkade av? Luft och vatten?

  • Hej Peter
   Hur många forskare du än lyckas samla ihop, finns där alltid en felmarginal. Man är forskare av en enda orsak, och där är att man kan tänka sig att trivas i en situation, där man inte helt förstår alla samband. Ta precis vilken forskare du vill. Graden av framgång för en forskare mäts vanligtvis i termerna att forskningen och resultaten därutav, åtminstone huvudsakligen skall vara positivt för mänskligheten. Det är därför vi ser en samling halvdöda gubbar och kärringar som tar emot Nobelpriset. Nobelkommittén vill vara säkra på att människorna som får priset och deras uppfinningar, varit lite mera positiva än negativa för mänskligheten.
   Förra gången det begav sig med larmrapporter om miljön, visade det sig att stora felaktigheter fanns med i beräkningarna. Jag är fast och fullt övertygad om att det även här kommer att visa sig att även denna rapport innehåller felaktigheter. Vanligtvis stora sådana, så var det förra gången.
   När jag avläser rapporter från forskare som utfört en studie, blir rapporten bara intressant den dag han/hon släpper sina felmarginalsberäkningar. Alla publicerade studier måste ha sådana. Men av tidssjäl bedömer man sig inte hinna publicera dessa samtidigt som huvudstudien. Sanningen är den att man gör så för att beställarna av rapporten skall vara nöjda, och att rapporten skall få det önskade mediala genomslaget helt utan motsägelser.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Så vad du säger är alltså att du vet bättre än vad dryga 300 klimatforskare kommit fram till?

   • Hej Peter
    Jag säger bara att det med största säkerhet är fel på flera olika punkter. Vänta bara till felmarginalsberäkningar publiceras. Ingen forskningsstudie har ännu så länge saknat avvikelser från studiens slutsatser. Frågan är bara i vilken grad och hur omfattade de är. Minns du Al Gores Power Point, som sågades efter fotknölarna? Det är ungefär samma ”tomtenissar” som sammanställt den senaste miljörapporten om Jordens tillstånd. Finns ingen orsak att inte vänta sig något liknande denna gång.

    Hälsningar
    Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: