Stort stöd för valfrihet i välfärden


Efter att tagit del av SOM-institutets senaste seminarium har man blivit lite klokare. Sånt som det senaste året engagerat och debatterats kan man nu se i faktiska siffror. Men kanske de mest spännande av alla nya fakta att ta del utav, var den generella synen på privatiseringarna av offentlig verksamhet.

Lyssnar man på debatten och sen jämför den med hur det faktisk ser ut, blir man faktiskt lite förvånad.
Rakt över blockgränserna finns en majoritet för fortsatta privatiseringar, om man såklart undantar vänsterpartiet. Däremot finns där en ganska stor majortet för att på något sätt begränsa privat driven välfärd att ta ut vinster.
Frågan med vinster i välfärden är alltså uppdelad i fler olika täter. Vänsterkrafterna ha lyckats klumpa ihop frågan till en enda.
Frågan om vinster i välfärden borde inte tillåtas handla om vinster i sig, utan frågan borde vara mera inriktad på vad företagen faktisk gör med sina vinster.

När det nu är så att valfriheten stöttas av en majoritet. Då borde det rimligen vara fullt möjligt att få frågan att anta nya former.
Utgångspunkten måste vara att skapa förutsättningar för att någon enda aktör faktisk vill satsa på att driva välfärdsföretag i privat regi. Opinionen har bara matats med två alternativ. För eller emot vinster i välfärdsföretag.
När frågan egentligen borde handla om vad företagen gör med sina vinster. När man nu vill ha valfrihet, och att något skall känna sig manad att driva dessa verksamheten, måste det rimligen också gå att göra vinst.
Det inte opinionen kan tänka sig är att det finns en naturlig motsättning i detta. Här finns en mycket delikat pedagogisk uppgift att fullfölja. Man kan inte både ha kakan och så äta kakan. Här har vi alltså en ideologiskt laddad fråga, som vänsterkrafterna mot opinionens tycke tillåtits vinna enkla poänger.

Man kan inte blunda för det faktum att media som speglat s.k. historier som inträffat i privat driven välfärd, haft en mycket snäv negativ vinkel. Det har varit lätt att skapa opinion och vinna nya tittare. Men faktum är att en majortet av Svenskarna är för valfrihet i välfärden.

Detta kan faktisk vara en ny öppning i frågan utifrån ett bredare perspektiv, nu när det är ett faktum att Svenska folket står bakom valfrihet i välfärden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: