Gröna jobb – Röd ofinansierad löfteskarusell


Jobben, landsbygden och ekonomin är tre utmaningar som de rödgröna väljer att lämna VO inför valet i september. Det finns inget i deras politik som leder till nya jobb skapade på en fri öppne marknad. Man säger sig vilja skapa jobb. Men det är jobb som s.a.s skall skapas via skattemedel. Det finns inte ett enda rödgrönt förslag som tydligt stärker Sveriges konkurrenskraft, och på så sätt skapar nya jobb på den fria marknaden.

Hur välvilligt man än läser de förslag som presteras av Stefan Löfvén och Magdalena Andersson, finns inte ett enda som bärs upp av den öppna arbetsmarknaden. Det finns en beräkning vad gäller matchning. Men den beräkningen är gjord utifrån den arbetsmarkand och de behov vi idag kan se. Man tar inte med i beräkningen att utbildningsinsatser tar tid. Dem moderna arbetsmarknaden är en rörelse i ständig förändring. Går man 50år bakåt i tiden kunde man kanske stötvis efter behov vinna framgång med kortsiktiga utbildningsinsatser. Men bara för att man idag kör igång kortsiktiga utbildningar kan såklart ingen av dessa människor ta några jobb i år eller ens nästa år. All utbildning är såklart värdefull. Men här finns stor möjlighet att dessa insatser som kanske matcher dagens arbetsmarknad, inte alls svarar på efterfrågan 2 år in i framtiden.

Sen har vi det där med nya gröna jobb. Med en elitistisk rödgrön politik, som tydligen bara skall gynna storstädernas invånare. Vi har ett miljöparti som idag tydligen gör försök att ta sig in i utbildningspolitiken. När man enbart var et s.k. parti för miljön, gjorde man sitt bästa för att ta död på landsbygden och proppa den ful med värdelös, extremt dyr vindkraft. Det är med fasa man tänker vad samma parti skulle kunna ställa till med inom utbildningspolitiken. På vilket sätt tänker man slå till mot skolan. Är det månne de stigande lärarlönerna, elevernas kunskap eller kanske är det den gröna ideologin som skall färga läroplaner o.d.

Sen kommer den mycket intressanta frågan varför man inte tror på sina egna åtgärder. När man själv höjde skatterna på fossila bränslen, får man anta att det var för att man trodde det skulle få människor att använda mindre drivmedel och att det skulle få bilindustrin att utveckla bilar som kan drivas av andra bränslen.

Nu ställer sig de rödgröna bakom en politik som tydligt gör det dyrare att anställa både unga och gamla människor. Frågan man med all rätt kan ställa sig, är vilken typ av effekt man hoppas kunna uppnå? Signalen man sänder till Sveriges alla förtagare, är att man måste utveckla företag som inte har behov av att nyanställa. Speciellt inte ungdomar. Man måste kanske göra sig beredd att söka arbetskraften någon annanstans än i Sverige. Eller så bör man kanske bedriva sitt företag i något annat land där det är billigare att anställa ungdomar. Vill man trots detta anställa Svenska ungdomar, drar man igång utbildningar som är färdiga om 2 år. Om det sen visar sig att stödinsatserna inte utbildat människor som passar till arbetsmarknadens behov om 2 år, då får man vänta ytterligare 2 år. Med största säkerhet har då företaget reda flyttat ut ur landet.

Värden är inget man fördelar – Värden måste skapas och förtjänas. Man kan inte börja med att fördela, för att sen se om man skapat tillräckligt med värden. Värden skapas när varor och tjänster byter ägare på en fri öppen marknad. Hur mycket man än trixar och skapar en falsk tro på vad skattemedlet kan åstadkomma. Så är det ändå till sist så att värden som måste skapas.

Här kommer en fråga till alla er i den rödgröna röran. Hur vill ni skapa värden som kan vara med och bygga Sveriges framtida välfärd?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: