(S)amhällsklyftor som inte finns


Vad socialdemokratisk retorik menar med samhällsklyftor är att det finns skillnader i samhället. Man ser ett politiskt problem, att alla i samhället agerar utifrån olika förutsättningar. Men hur hade motsatsen sett ut. Att alla i samhället agerade utifrån precis samma förutsättning. Det är i skivandes smak inte en strävan som skall drivas av staten. Det är en individens kamp. Samhällets roll skall vara en stötta till den som utövar sin kamp för ett drägligt liv.
Allt mänskligt bygger på olikheter. Samhällets roll är att koordinera olikheternas varierande styrkor och svagheter så att ett socialt rutnät skapas. Vi skall inte ta från de rika. Alla skall ha möjlighet att göra sig så rika det bara är möjligt. För att göra allt begripligt måste debatten kunna skilja på samhälle och stat.

Samhället är den arena där vi alla samexisterar. Staten är den överripande instans som vi gemensamt utifrån demokratiska styrmedel förvaltar samhällets alla olika värden och värderingar. För att denna förvaltning skall vara möjlig krävs lagar, skatter och verkställande myndigheter.

I samhället finns även det som gärna glöms bort i vänsterretoriken och det är hur dessa värdens skapas. Det är inte enbart skatter som skapar jobb. Det som verkligen skapar nya jobb är det värde omvärlden ser i de varor och tjänster som Sverige har att erbjuda.

Lite tillspetsat kan man då säga att den delen av kostnaden för att skapa en produkt, som har med skatter att göra är det samma som en sammatagen sänkt konkurrenskraft för denna produkt. Det finns andra värden som också belastar produktens konkurrenskraft som te x reklam, råvarukostnad, distribution etc. Men dessa kostander kan marknadens aktörer påverka om det bara finns ett tillräckligt stort intresse. Men skatter kan man bara påverka via allmänna val vart 4,e år.

Vänsterpolitikens syn på samhällsklyftor har handlat om olika människor förmåga till att solidariskt fördela de värden som skapats. Det kan man tycka och tänka precis vad som helst om. Men när det kommer till den delen där dessa värden skall skapas, handlar det mycket om förtidspensionering och utanförskap. Idéerna är hämtade direkt ifrån Karl Marx och dennes ideologier om att värden skall fördelas via revolution. En socialist blir inte mindre socialist för att man väljer att kalla sista delen av partinamnet för demokraterna. Precis lika lite som en Nazist upphör att vara Nazist för att sista delen av partinamnet döps till demokraterna.

Samhällsklyftor och samhällsklasser är en vänsterkonstruktion. Bara för att man skall legitimera den människofientliga grund syn som socialism och kommunism bär i sin smutsiga famn. Det är människosynen och människas självklara rätt till frihet som alltid är den bärande kraften i ett välfärdssamhälle som är i ständigt utveckling. Det är när värden skapas som välfärden blommar ut. Det är då alla har något att vara delaktiga i. Det är då jobb och välfärd skapas. Det kan bara ske när omvärlden både kan och vill köpa de produkter som landet har att erbjuda.

3 svar

 1. Har Du provat Mantrat ”ut”?

  Sök på Google ”Mantrat ”ut””

  • Hej Thomas
   Följde din uppmaning. Vad vill du påvisa?

   Hälsningar
   Roger Södervall

 2. Han kanske menade att moderaterna åker ur Rosenbad i höst!
  Jag hoppas på det i alla fall, och nej till vinster i välfärden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: