(V)älfärd på kredit


Lyssnade på det första maj tal som framfördes av Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. I en inbakad mening i detta tal, framfördes något anmärkningsvärt.

Jonas Sjöstedt vill göra gällande att det är kapitalets fel att vi har och har haft ekonomisk kris ute i Europa.  Ta fallet Grekland. Är det kapitalets fel att man instiftar lagar för att kunna pensionera sig vid 50 års ålder? Är det kapitalets fel att staten i Grekland tillåts upprätthållas av stora lån utan säkerheter. Det är ju tack vara kapitalet som Grekland inte hamnade på ruinens brant redan för 15-20 år sedan. Självklart kan man anklaga kapitalet för att stötta Grekland med nya lån när de egentligen inte var kreditvärdiga. Men faktum är att Grekerna faktiskt mörkade hur illa det låg till med nationens ekonomi, för att kunna ansluta sig som ett Euroland 2001.

Sannolikt var det samma bild som målades upp för EU,  som kreditgivarna fick ta del utav.

Skall man nu mycket enkelt förklara Greklands välfärdsutveckling, så har den skett på kredit. Precis på samma sätt som alla andra välfärdsnationer så sker välfärdens utveckling genom att skuldsätta nationerna.

Frågan man med rätt kan ställa sig, är om t ex Sverige skulle återbetala sin statsskuld på en dag, hur mycket blev då kvar av välfärdsnationen Sveriges.

Att på en dag samla ihop värden motsvarande 1 255 038 881 241 kr, skulle sannolikt inneburit att så gott som hela välfärdsapparaten i Sverige skulle avstanna. Hela det västerländska välfärdsprojektet är byggt på en brasa som ständigt håller sig levande från elden av 1000 tals tusenlappar i minuten.

Det behöver inte ske speciellt stora förändringar även i Sverige, för att skuldberget skall kantra. Det finns en enskild händelse som skiljer Sveriges utvecklig, de senaste 8 åren och den utveckling vi under samma tid sett i t ex Grekland och det är alliansens jobblinje samt att staten sålt bolag och fått inkomster via dessa försäljningar, har räddat Sverige, denna gång. 

Europas samlade värden är Europas räddning. Det är kapitalismens förmåga att samla stora värden som räddat Grekland. Inte den Grekiska vänsterns matpaket, som Jonas Sjöstedt så påpassligt försöker göra gällande i sitt röda 1 maj tal.

En spännande fråga till Jonas Sjöstedt och dennes anhängare är, varför man tror mer på matpaket än nya jobb som skapar värden. Tänk bara på vad som skulle hänt Sverige om Jonas Sjöstedt varit vid makten under 2008 när krisen ute i Europa slog till. Då hade Jonas Sjöstedts matpaket varit en klen tröst. Då behövdes precis som nu en politik för stabila finanser och en välfärd där statens inkomster balanserar med statens utgifter. En politisk som bjuder in alla att vara med och bygga välfärden.

    

4 svar

 1. EU räddade bankerna – men inte Grekland.

  Den grekiska ekonomin varken växer eller krymper, den har kollapsat. Så beskrev Financial Times läget för Grekland nyligen. Läget är nattsvart med fattigdom och enorm arbetslöshet, fler än 60 procent av landets unga saknar arbete. Den grekiska statsskulden är över 170 procent av BNP och kostnaderna för räntor på skulden är enorma. Större än vad någon realistisk bedömare tror att landet kan klara av.
  Det enda som EUs krispolitik har räddat är bankerna och euron. Den sociala krisen fortsätter.

  Din väg till ”räddning” är alltså mer skulder. Ett liv på kredit. Hej å hå.

  • Hej Peter
   Vad kan EU göra mer än att rädda Bankerna? Något för väl faktiskt Grekerna göra själva. Det var inte EU som uppmanade Grekerna att börja pensionera sig vid 50…
   Nu finns det åtminstone en rimlig chans att den Grekiska ekonomin kan börja rulla framåt. Men ekonomi är bara ett steg, sen måste det till hårt jobb, under många år för att skutan skall börja flyta på nytt..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Eftersom du inte har en aning om hur penningsystemet är uppbyggt och vad dess felfunktion gör med detta system är det inte märkligt att du avgudar det. Du vet helt enkelt inte bättre.

   • Hej Peter!
    Passa nu på att upplysa en stackars ovetande sata…

    Hälsningar
    Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: