Arbetslösa studerande ungdomar


Det är alltid en utmaning att vara ung. Speciellt i dessa dagar får landets ungdomar ta emot ganska mycket uppmärksamhet i den politiska debatten. I inte allt för trevliga ordalag framställs t.ex. ungdomsarbetslösheten som en stor och viktig utmaning.

Men faktum är att denna samhällsutmaning har betydligt flera ansikten, än de som vi hela tiden får uppmålade i debatten och i media. Må hända att Sverige har en hög ungdomsarbetslöshet. Men Sverige har mycket ambitiösa ungdomar. Mer än hälften av Sveriges ungdomar som ställt sig till arbetsmarkandens förfogande är samtidigt heltidsstudenter (Källa SCB).

Lägger man sen till alla ungdomar som är aktiva i någon arbetsmarknadsåtgärd, träder det fram en bild av Sveriges ungdomsarbetslöshet som inte alls är jämförbar med den bild som media och landets oppositionspolitiker vill göra gällande.

Utifrån detta perspektiv är Sveriges öppna ungdomsarbetslöshet 5-6%. Visst är det inte bra att heltidsstudenterna inte kan beredas jobb. Men tittar man lite närmare på detta kan man se att mång av dessa faktiskt regelbundet jobbar. Man tar nattpass, obekväma arbetstider inom handeln, restaurang och hotell.

Åldersgruppen 15-25 är av tradition en grupp som har det svårt att ta klivet ut på arbetsmarknaden. Det är ett välkänt faktum. Men skulle man sammanfatta ungdomsarbetslösheten med ett enda ord så handlar det om obeslutsamhet.

Det är naturligt att söka och treva när man är ung. Man har kanske påbörjat en utbildning som man efter ett tag känner obekväm.  Att man använder ett eller några år av tiden i ålderkategorin 15-25 till att söka sig fram mot ett liv där man trivs, kan tyckas vara högst mänskligt.

Det är nog hög tid att närma sig ungdomsarbetslösheten med en betydligt större respekt och försiktighet. Man kan inte kontraktera bort sökande och trevande ungdomar. Man måste låta besluten i livets inledning får mogna och växa sig stärka.

Inom sjukvården satsas resurser, kunnande och forskning på vård i livets slutskede. Det är kanske även hög tid att satsa resurser, kunnande och forskning på att skapa större förståelse, för de som befinner sig i det vuxna livets inledning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: