Hur lånade pengar bör användas?


Det har väl inte undgått någon att Sverige har en statsskuld. Närmare bestämt ca 1300 miljarder kronor. Detta är en skuld och i mångt och mycket tillkommit för att vi i Sverige vill leva i välstånd och i en succesiv välfärds utveckling.

2014 är supervalåret då hela Europa har att ta ställning till hur välfärdsskulden skall förvaltas. Ska vi göra som Europas och Sveriges vänsterpolitiker önskar, så skall man spä på välfärdsskulden med mer lån eller skall man satsa på ansvar och sunda finanser som högerpolitiker förespråkar.

Det må handla om många olika retoriska tekniker. Men faktum är att det är här den stora frågan inför de båda valen 2014 står att finna. Frågan är i grund och botten mycket enkel. Men svaren kan i princip göras hur avancerade man så önskar.

Man skulle också kunna säga att bondförnuft står mot galenskap. Säg den företagare som bestämmer sig för att öka sina krediter, samtidigt som hen väljer att sänka sitt företags konkurrenskraft. Lånar man pengar så bör dessa läggas på åtgärder som gör företagets produkter mer konkurrenskraftiga på den marknad de är satta att verka.

Nu kan man säkert argumentera att det inte går att jämföra samhällsekonomi med ett vanligt företags dito. Det är förvisso sant. Men faktum är att det är ett företags samlade förmåga som avgör ett företags möjlighet att växa och överleva. Men om företagets produkter inte går att omsätta, så kvittar det hur trygg och välmående detta företags personal än må känna sig.

Ett företag som precis genomgott en stor kris, nästintill varit bankrutt, som väljer att öka sina krediter istället för att effektivisera, för kunna bli mer konkurrenskraftig, uppvisar prov på galenskap. Dessutom skulle det säkert varit svårt att hitta en kreditgivare.

Det är inte som så att vi har för mycket välfärd. Välfärd är ett tåg i mänskligheten där alla vill vara medresenärer. Men för få vill vara med och dra vagnarna. Välfärd är en ekonomisk kalkyl som sällan eller aldrig går jämt ut. Man säger att människan inte skall mätas i kronor och ören. Men säg det till en kreditgivare. Säg den som skall ge en kredit, som inte vet värdet av den verksamhet man har för avsikt att kreditera. Det är faktiskt så att vi har en hel bransch som inte gör annat än utfärdar så kallade kreditprövningar. En kreditgivare som skall låna ut pengar till Svenska staten, gör en värdering av Sveriges samlad förmåga att både månad för månad uppbära krediten och även den långsiktiga förmågan att återbetala den samma.

Men kreditvärdighet är inget värde. Det är en bedömning av värden och förmåga historiskt, idag och i framtiden. Lånar man pengar skall de gå till att skapa värden via ökad förmåga. När sen värden börjas skapas, bör dessa värden satsas för att nya värden skall kunna växa fram. Men att satsa lånade pengar på välfärd i förhoppning om att kunna skapa värden, är inte bra. Pengar som satsas på välfärd skall vara pengar som är inarbetade via vinst av omsättning inte krediterade dito.

Välfärd är människans förhoppning om ett bättre liv. Än så länge har vi alla bara lärt oss välfärd via skulder. För att framtiden skall vara välfärdsförsedd måste dagens välfärd bäras upp av konkurrenskraft. Vänsterkrafterna säger att vi inte skall konkurrera med produktivitet, produkter och tjänsters pris. Men faktum är att det är inget som bara går att bestämma. Vi kan visserligen fatta ett sådant beslut.  Då återstår att leva med marknadens stenhårda dom. Få och ett minskande antal länder och människor som efterfrågar då de produkter som produceras i Sverige. Vilket i förlängningen gör att färre företag ser möjligheter att växa inom Sveriges gränser. Känns det igen?

I en inte allt för avlägsen dåtid befann sig Sverige i en situation där färre och färre företag tyckte att det inte fanns förutsättningar att bedriva sina verksamheter i landet. Det finns verkligen orsak att tänka både en och två gånger innan man lägger sin valsedel i valurnan detta år. Man bör man vara försiktig med att köpa vänsterns löfteskarusell. Sverige behöver en politik för att fler skall få jobb i konkurrenskraftiga företag, som kan skapa långsiktiga värden, för att kunna bygga framtidens välfärd utan skuldsättning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: