Kliningrad, obehagligt nära


Den Ryska enklaven Kaliningrad som annekterades av Sovjetunionen 1945, hamnar helt plötsligt i ett helt annat säkerhetspolitiskt läge sett med Svenska ögon. Ryssland agerande i Ukraina har lärt oss att vi inte lärt oss något. Hela den Ryska maktappraten är i gungning. Det handlar om en jätte som yrvaket börjar se sig om efter en tids sömn.

Bara en kortare båtfärd bort har vi Ryskt territorium. Dessutom med tillgång till en stor hamn. På bara nåra timmar kan ett armada Ryska skepp vara framme vid hamnen i Visby.

Frågan om NATO medlemskap för Sveriges del är nog inne i en fas där vi mycket snabbt bör ta ställning. Det må kännas långsökt idag. Men helt plötsligt har vi en situation där Ryssland börjar marschera in med trupper i Ukraina.

Det finns inte på kartan att Sverige kan mobilisera ett försvar värt namnet inom överskådlig tid, om vi så börjar idag och satsar alla tänkbara resurser på upprustning. Det är lätt att få känslan att ett dito agerande bara skulle vara som att elda upp pengar.

Frågan om ett NATO medlemskap är ingen valvinnare. Det finns idag ingen majoritet i Sverige för ett NATO medlemskap. Men frågan bör ändå på något sätt lyftas i valrörelsen 2014. Kanske som ett projekt där man förbereder olika alternativ som kan ligga till grund för en folkomröstning ed.

Det känns verkligen inte seriöst att Sverige skall dra igång ett eget försvar. De rödgröna vill ha tillbaka allmän värnplikt. Mycket talar för att ett anfall mot Sverige idag, skulle vara över innan ens inkallelse ordrarna skickats ut. Det känns verkligen inte som ett alternativ värt att satsa pengar på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: