Kemiska tillsatser i livsmedel – En maktfaktor


Människovärlden

Debatten om kemiska tillsatser i livsmedel har ständigt kommit i bakvatten i dagens politiska klimat. När frågor om jobb och klimat står på agendan kan detta tyckas oviktigt.

Därför vill jag nu hitta en ny infallsvinkel.

Att vi tillsätter oprövade kemikalier som vi vet framkallar svåra allegier och cancer är tydligen inte tillräckligt intressant för att starta en meningsfull debatt.

Att vi idag låter många av våra livsmedel segla ett varv runt jorden innan de når våra trevliga middagsbord har däremot hittat ut till en bredare allmänhet. Men inte ur livsmedelssynpunkt. Man har konstaterat att det är dåligt för miljön och leder till ökade koldixid utsläpp.

Sila mygg och käka elefanter tycker jag.

Att vi tillsätter kemiska tillsatser i livsmedel möjliggör denna hantering. Skulle vi inte göra detta hade livsmedeln med största säkerhet ruttnat halvvägs till Kina där de packeteras.

Stora grossister som ICA, COOP, AXFOOD etc bygger hela sin…

View original post 117 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: