De osäkra väljarna är på väg in i matchen


När det kommer till nya jobb, mer i plånboken, färre i utanförskap, Sveriges konkurrenskraft, ökad köpkraft, räntan, nya pengar till välfärd, valfrihet, finansierad välfärd, äkta Genus, miljöfrågor som verkligen har betydelse, en arbetsmarknadspolitik som tar sitt ansvar och inga tomma löften, då känns alliansen som en trygg vän att hålla i handen.

Må hända att många känner sig lockade populismens vänsterpartier, rasismens och nazismens Sverigedemokrater eller kanske de som tror sig se en framtid med Gudrun Schyman och dennes avart från äkta Genus. Alla har en verklighet att förhålla sig till. Räkningar skall betalas, räntor och amorteringar knackar på dörren och man har sina barn att tänka på.

Då finns vi Moderater där som säger att det har vi alltid gjort. Vi har ingen Gudrun Schyman som populistiskt flörtar med kameran, vi har inga Stefan Löfvén, Jonas Sjöstedt eller Gustav Fridolin/Åsa Romson som lovar allt till alla, vi har inga som går ut i gatustrid beväpnade med järnrör. Vi tror på individen, vi tror på frihet, vi gillar läget och gläds åt det vi har och gör allt för att allt skall bli så bra det bara går utifrån det vi faktiskt har. Helt enkelt en trygg vän att hålla i handen..

16 svar

 1. Ja du Roger, du framstår mer och mer som Bagdad Bob. Fullkomligt verklighetsfrånvänd.

  När inte ens moderater själva längre tror på moderaterna blir det en smula märkligt att du anser de som inte gillar moderat politik vara populister. Alliansen vittrar sönder inifrån och väljarna flyr nu det sjunkande skeppet alliansen.

  När Moderaternas tidigare vice partiledare Kristina Axén Olina säger i TV 4 att det inte längre är självklart för henne att rösta på Moderaterna borde det ringa en varningsklocka inom partiet men icke. Anser du att den tidigare vice partiledaren Kristina Axén Olin är en populist nu?

  Förre partiledaren Ulf Adelsohn är öppet kritiskt mot alliansen och Moderaterna. Som du säkert vet fick han sparken som ordförande för SJ då han kritiserade regimen Reinfeldt för bristande underhåll av järnvägen.

  Tidigare partisekreterare Sven Otto Littorin har uttryckt sin glädje över att han inte längre är partisekreterare.

  Riksdagsledamot Hanif Bali säger att Moderaterna har svar på samhällsproblemen, ”men de är i snitt kanske sju år gamla”. Riksdagskollegan Karl Sigfrid har också uttryckt sitt missnöje först försiktigt och sedan i en rejäl debattartikel i Svenska Dagbladet. Tätt följd av företrädare för studentförbundet. Till och med partistyrelseledamoten Erik Langby tycker att ”sakpolitiken borde varit skarpare”.

  Det är rätt tunga namn som du nu anser vara populister Roger! 🙂

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18965457.ab

  http://www.sydsvenskan.se/ingen-sektion/adelsohn-moderater-visar-missnoje/

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/moderaterna-borde-ha-lyft-fram-ekonomin_3600976.svd

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4657&grupp=20695&artikel=5872779

  • Hej Peter
   Först hade jag inte tänkt svara. Men så fick jag se en till synes, för dagen nykter Per Gahrton uttal sig gällande en ny rödgrön allians. Så det får bli ett inlägg i frågan istället.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Att du inte vill svara med anledning av att höga moderater och fd partiledare kritiserar, till och med flyr sitt gamla parti är ju förstås förståeligt. Dock typiskt dig att stoppa huvudet i sanden och låtsas som ingenting. Precis som sittande regim nu gjort i 8 år…

   • Hej Peter
    Att ett parti blir kritiserat av sina egna anhängare är knappast något ovanligt. Den som kanske mest uttalar sig kritiskt till moderaterna den senaste tiden är den förre, förre detta partiledaren Ulf Adolfsson. Vi är moderater, vi tror på frihet…
    Men hur ser det egentligen ut i den rödgröna röran. Vilken ministerpost skall kamrat Jonas Sjöstedt få vid en rödgrön valseger? Hur många företag skall gå i konkurs med Miljöpartiets skattechock? Hur många jobb kommer försvinna med socialdemokraternas utslagningspolitik? Vilket land kommer ta emot alla investeringar som nu inte kommer Sverige till del till följd av de nu föreslagna rödgröna skattehöjningarna? Vilka företag skall nu anställa ungdomar och utanförsatta? Dessa frågor borde kanske i större utstäckning uppta dina tankeprocesser?

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/genomklappning-oroar-saval-veteraner-som-unga_3598256.svd

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Då din fattningsförmåga är lika med noll får jag väl passa på att, återigen, meddela att jag varken är medlem i något parti, att min röst inte kommer läggas på någon av partierna som eventuellt kommer bilda nästa regim. Jag har sett 8 år av misslyckad politik och jag kommer se 8 år till av misslyckad politik, oavsett regim som sitter vid makten. Problemen är så mycket större än så, vilket du ännu inte har fattat. Vi har snuddat vid frågan några gånger men du har, precis som samtliga politiker du ser på teve inte heller fattat.

  • Hej Peter
   Fattningsförmåga eller ej. Men det är verkligheten jag pratar om. Att vi har utmaningar i samhället är på inget sätt något som hamnar på löpsedlarna. Om politik skall lyckas måste man kunna se vilka utmaningar vi har idag och vilka som kommer lite längre fram, sen är det kanske inte heller en belastning att kunna sin historia. Samhällets förnärvarande största problem är utanförskapet. Kanske är det så att den största bedriften vi borgare utfört, var när vi började räkna utanförsatta som arbetslösa. Det är den enskilt största sociala förändring i modern tid. Kanske den största någonsin. Har pratar vi om politik som förändrar, skapar och utvecklar livet för 100 000 tals människor på alla tänkbara plan. Du som sitter där i din vänsterbubbla kan inte se detta, inte ens om man så skriver det på din näsa.
   Du säger att du misstror politik och politiker. Det beror på att du inte förstår dig på verkligheten och bara speglar samhället ur den verklighets frånvända vänstervinklen som bevisligen bara leder människor till utslagning, fattigdom och fördärv. Är man förvirrad är det inte lätt att se vart man skall gå. Välj en annan karta och kompass som visar rätt väg. Då finns åtminstone den teoretiska chansen att du skall se och förstå sanningen.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Mina kommentarer handlar just om verkligheten och om att fd partiledare och partifunktionärer inom moderaterna nu flyr sitt parti. För egen del tycker jag det är jättebra då dessa människor har fått upp ögonen för just verkligheten. Den verklighet som du blundar för.

    Jag misstror inte politik och politiker. Jag misstror sittande regim och jag tror inte ett dugg på efterkommande regim. För dig handlar allt fortfarande bara om höger eller vänster och är man fastlåst i det paradigmet som du är…well, då blir det svårt.

   • Hej Peter
    Misstror inte politiker, bara den sittande och den kommande regeringen. Sen är du dessutom en vänsterretoriker själv. Snacka om motsägelser… Skulle tippa på att det innefattar nästan samtliga politiker, undantaget SD.

    Ok, redogör nu en gång för alla hur ditt paradigm ser ut? För enkelhetens skull räcker det att du via ditt paradigm beskriver hur utanförsatta, på ett bättre sätt kan ansluta sig till samhället som aktiva samhällsbyggare. Du får faktiskt ursäkta, att jag i alla min okunskap ber om något som i dina ögon är så trivialt och enkelt. När man sitter fast i höger-vänster tänket är det inte lätt att se klart och objektivt. Då behövs högre och vassare ideologier, sådana som du kan leverera hur enkelt som helst.
    Hälsningar
    Roger Söderval

 3. Paradigmet vi befinner oss i är att penningsystemet, som det är uppbyggt med sin inneboende felfunktion med ränta på ränta gör att stater, samhällen, företag och vanliga människor inte längre klarar av att hålla uppe sina egna skulder. Vi måste hela tiden skapa nya skulder för att betala de gamla. Vi befinner oss mitt i en finanskris som inte är långt ifrån kollaps. Efter denna kris kommer vi få en energikris då peak oil är ett faktum, peak coal kommer inträffa 2020-2030 och då 84 procent av all energiförbrukning är fossilberoende borde till och med du förstå det ohållbara med att hela tiden sträva och kräva, då systemet kräver det, ständigt ökad tillväxt vilket blir en omöjlig ekvation då resurserna är ändliga på denna planet. Efter energikrisen får vi som ett brev på posten en matkris då vi ska föda en växande befolkning.

  Jag vet att du alltid tycker jag låter dystopisk men det jag säger är redan något som händer. 1) vi har en finanskris. 2) energikrisen är redan i antågande då vi brottas med vårt fossilberoende. 3) 1 miljard människor går idag hungriga och har ingen tillgång till mat. Sen 2008 har fattiga och hungriga ökat. Bara i Europa räknas nu 130 miljoner Europeer som fattiga, enligt EU:s sätt att räkna.

  För att återkoppla min misstro till dagens politiker är att ingen av de som sitter i riksdagen har någon lösning på morgondagens problem. De vill fortsätta dagens tillväxthysteri som inte kan fungera i det långa loppet och det tänker jag inte vara delaktig i.

  Då du inte kan ta till dig kritik och är fast i höger/vänsterparadigmet och inte kan tänka utanför de hjulspåren så lär du väl fortsätta kalla mig för vänsteranhängare, vilket är så fel som det kan bli.

  • Hej Peter
   Din bild är intressant ur många perspektiv. Men du ser allt ur ett på tok för snävt perspektiv. Du är verklighetsfrånvänd. Fråga den miljard människor som går hungrig om de tror på tillväxt. Tillväxt är den motor i den fria ekonomin som skapar värden. Ska fattigdom kunna bekämpas måste det finnas krafter kopplade till de fattiga länderna som kan skapa värden utifrån den fria ekonomins grundstomme. Precis enligt samma förutsättningar som vi här i Sverige skapar nya jobb och möjligheter. I Sverige har vi skapat välfärd på ca 100 år. Många länder som idag är fattiga var rika under den period då Sverige levde i krig och fattigdom. Syren var blommande på 1700 talet, medans vi då svalt och levde på barkbröd här i Norden. Du har ett på tok för snävt perspektiv i dina antaganden. Kanske blir det får oss att äta barkbröd igen om 200 år, vilket inte alls på något sätt är otänkbart. Då kanske Ghana står för välfärdsutvecklingen här på Jorden…

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Läs detta 100 gånger så kanske du fattar:

    Evig tillväxt i en ändlig värld är en omöjlighet. Evig tillväxt genom ökad skuldsättning är ohållbart och kommer inte fungera.

   • Hej Peter
    Du har verkligen hakat upp dig på begreppet tillväxt så som du tror dig att tillväxt fungerar. Begreppet tillväxt är ingen konstant. Tillväxt är ett relationsförhållande. Vad skulle te x befolkningen i Ghana tycka om sina liv om tillväxt inte fanns. Så som vi idag mäter tillväxt är det utifrån de omsättningsmöjligheter och tillgångar som idag är kända. Tillväxten är inte oändlig om man inte själv tror på sina egna oändliga möjligheter. Man kan tillåta sig bli begränsad av domedagsprofeter som du och/eller profit sugna miljöforskare som saltar sina resultat, eller så kan man tro på sin gen förmåga och driva upp tillväxten till nya höjder genom sitt hårda arbete och kreativa tankesätt. Här har faktiskt alla människor ett val som går att utföra utan minsta lilla förutsättning…

    Hälsningar
    Roger Södervall

 4. Jag börjar faktiskt tro du är dum på riktigt.

  Du menar alltså att exempelvis oljan är oändlig? Att om man bara är lite ”kreativ” så finns det olja i all evighet.

  Som jag sa, evig tillväxt i en ändlig värld är en omöjlighet. Lika omöjligt som att 1+1=3.

  Din samhällsmodell bygger dessutom att skulderna hela tiden måste öka, vilket också är en ohållbar konstruktion i sig då stater, samhälle, företag och enskilda människor inte längre orkar bära denna skuldbörda. Du kan vara hur fiffig och kreativ du vill men vi har nått vägs ände med detta penningsystem.

  • Hej Peter
   Alla system måste ha en människa som styr. Oljan är väl inte den enda naturtillgång som skapar tillväxt? Den mänskliga kreativiten, när den släpps fri har en fantastisk förmåga att hitta objekt som kan grundlägga tillväxt.
   Kreditsidan av ekonomin, som du tydligen helt missuppfattat, är en tillväxtfaktor så god som någon. Varför är du så rädd för skulder? Oroa dig istället för att skapa nya jobb, att människor inte hamnar i utanförskap, för att det skall ske måste ett land ha tillväxt. Med all tydlighet vet vi nu att rödgröna vänsterpolitiker inte förstår den ekvationen. Tydligen sällar du dig även till den skaran. Tillväxt och värden är det som skapar välfärd.
   Jag vet att du är av en annan uppfattning. Förklara då för mig hur framtidens välfärd skall finanseras utan tillväxt? Förklara då samtidigt för den svältande Nordafrikanen hur han/hon skall ta sig ur fattigdomen utan att landet han/hon bor i får tillväxt?

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Eftersom du inte begriper hur penningsystemet är uppbyggt förstår jag varför du inte är rädd för skulder och det vittnar om din direkta okunskap i ämnet. Som i ungefär de flesta ämnen du tar upp på denna blogg.

    Eftersom du förespråkar evig tillväxt i en ändlig värld och då du inte begriper att just olja är en ändlig resurs så blir ditt tillväxttrams just trams. Det krävs nämligen bla olja för att tillverka det mesta du har i ditt hem. Vad tror du saker är tillverkat av? Luft och vatten?

    ROM-klubbens senaste rapport talar om peak-coal redan 2020.
    Du som dessutom är kärnkraftsförespråkare begriper inte att när olja och kol tar slut måste det till 2 600 nya kärnkraftverk för att ersätta den fossila energiförbrukningen och då kommer vi till nästa knäckfråga, bristen på uran. Det finns nämligen inte tillräckligt med uran i världen och då kommer vi till nästa knäckfråga, är du beredd att börja bryta uran på de håll i Sverige där den finns med alla dess miljöaspekter? Knappast väljarna och det svenska folket.

    Du är ju dessutom motståndare till allt vad förnyelsebar energi heter, kol-olje-kärnkraftskramare som du är…

    http://www.clubofrome.org/?p=7169

    http://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2014/jun/04/mineral-resource-fossil-fuel-depletion-terraform-earth-collapse-civilisation

   • Hej Peter
    Det är så att du sitter fast i förgången tid. Tillväxt är målet men medlen kan och skall variera. Skuldsättning är bara ett i sätt mängden att nå tillväxt och kunna skapa nya jobb. Oljan och kärnkraften är inte oändlig, men tillväxt och förmågan att generera vinster på en fri marknad är all välfärd, allt miljöarbete och allt gotts grundförutsättning. Alla måste kunna tjäna på något. Allt måste kunna växa. Allt måste tillåtas växa. Så är mänskligheten uppbyggd, så länge den fortlever så kommer detta att vara vägen till fortsatt utveckling. Blundar du för detta faktum är du en vänstermänniska eller numera miljöpartist.

    Hälsningar
    Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: