Hållbar miljö och tillväxt


Förespeglade slutsatser baserade på tveksamma forskningsresultat. Miljön och synen på den miljö som är vår allas levandsgrundförutsättning har blivit politisk ideologi. Alla politiska ideologier måste tåla att belysas. Man kan säga mycket om politisk ideologi, men alla ideologier är Världens så som en eller flera människor önskar att den såg ut.

Vi moderater drömmer om ett samhälle där fria människor under demokratiska omständigheter, jobbar och sliter för ett Välfärdssamhälle skall kunna växa och bli starkt. Där miljö och människliga strävanden går hand i hand. Där ny jobb och förtag växer fram utifrån att landets konkurrenskraft succesivt ökar.

Men vad säger den gröna ideologin? Lite tillspetsat skulle man kunna säga att allt bygger på att ren miljö och den fria människans strävande är en motsägelse. En människa som vill se tillväxt är en okunnig miljöbov. Det är en sanning att tillväxt påverkar miljön. Men hur långt kan man tillåtas rida på den gröna ideologin för att hitta en balanserad väg där tillväxt och miljö kan vandra hand i hand?

Hade vi idag varit framme vid en punkt där teknologi och verklighet befann sig på samma nivå, kunde kanske te x  all energi kommit från vindkraft. Då hade vindkraften i sig varit en motor i Sveriges ekonomi som skapat tillväxt. Men lägger man sen dessutom på nästan sten i ryggsäcken, som hänger på den gröna ideologin, så skall tillväxten vara noll och fler skall jobba mindre. Man behöver då inte vara speciellt begåvad i matematik för att kunna räkna ut vad som händer med Sveriges globala konkurrenskraft. Vad som då händer med nyföretagandet och jobbtillväxten.

Ser man sen till hur den gröna ideologin fungerar rent praktiskt, finns dubier att plocka fram. Alla företag bygger på förmågan att kunna omsätta varor och tjänster till bestående värden. När ett företag skapar lite mer än det förbrukar uppstår vinster som är mätbara i likvida medel. Denna process kommer man inte runt om man så tar till all grön ideologi som idag är tillgänglig. Hur mycket det kostar att förbruka i ett land är i direkt koppling till en nations förmåga att konkurrera. Varje öre det är dyrare att skapa energi, föda upp, producera, transportera eller utvinna är ett öre som gör produkter dyrare när de skall omsättas på den växande global marknaden. Sveriges produkter skall konkurrera på samma globala marknad, där te x Ghana och Sydkorea skall försöka sig på att omsätta sina produkter.

På något sätt känns det som den gröna ideologin inte vill ta in detta perspektiv. Man silar mygg och sväljer elefanter i en omfattning som riskerar Sveriges tillväxt och nya jobb. Kanske är det så att de gröna idealisterna är så pass inne i alla nymodigheter att man tappar fotfästet. Miljörörelsen och den gröna ideologin är i behov av att snabbt kunna få information. All den nya informationen om Jorden och hur det egentligen står till med den är mycket färska forskar rön. Det finns många studier och långt ifrån alla är entydiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: