S skapar utanförskap


Retorik är en sak medans verkligheten säger något helt annat. Det finns ingen broderskap. ler för den delen systerskap inom socialdemokratin. Det kanske inte är tanken, men effekten av S-politik blir att ett snabbt växande antal människor hamnar i utanförskap. Den stora frågan är bidra eller bidrag. Här är den stora utmaningen att hitta drivkrafter.

En fotbollstränare som ser alla sina adepter som gråa lagkuggar, utsedda att enbart tjäna ett högre syfte, som inte försöka överglänsa varandra, lär inte vinna VM-guld. Det finns en gemensam nämnare hos framgångsrika fotbollstränare och det handlar om att de sätter individen framför laget. De engagerar sig i att förstå individuella olikheter. Den skicklige fotbollstränaren ser till att spelarnas personligheter kompletterar varandra så att det bästa hos alla spelare får möjlighet att samverka.

Här har vi i grunden den mycket ideologiskt laddade frågan ”bidra eller bidrag”.  Ett samhälle som i större utsträckning drivs av ”bidrag” framför att ”bidra” tappar drivkrafter. Det som i praktiken sker är att det förväntas mer av laget (Samhället) än vad individen är beredd att bidra med.

Man gå än djupare i de ideologiska tankarna och enbart prata i termer om människovärde. Det är ett faktum att människovärdet devalveras i de kollektiva ideologierna. Det är därför de kollektiva ideologierna (Kommunism, socialism) måste styra aktoritärt. Det blir här nödvändigt att via hot, våld, begränsad frihet och avrättningar piska fram drivkrafter. Vilket i sin tur får till effekt att befolkningen kuvas. Vilket i förlängningen leder till folkresningar o.d.

Men det finns ett annat sätt att på ett mera demokratiskt sätt skapa drivkrafter i ett vänstersamhälle. Det handlar om att bygga upp ett utanförskap. Ett samhälle som väger lika mellan att bidra och att få bidrag måste på något sätt kunna skapa drivkrafter. Säg den som vill hamna i utanförskap. Men sen kommer det där med att få bidrag. I vänstersamhället finns inte någon större skillnad mellan att jobba och att få bidrag. Då uppstår i detta skede en portal som i andra ändan leder till utanförskap. Här behövs dessutom två extra komponenter för att en människa skall utveckla sitt utanförskap. 1, Ett vänstersamhälle som degraderar individen och dennes värde. 2, Ett vänstersamhälle som inte klarar av att se och ta tillvara och premiera alla individers unika styrker. I denna miljö gror ett växande utanförskap. Det finns enormt många olika orsaker att på ideologisk nivå angripa dessa utmaningar.

Kanske går det att ur ett ideologiskt perspektiv sammanfatta dessa utmaningar. Det handlar om att se och behandla alla individer med ökad succesiv frihet, skapa kreativa förutsättningar åt alla individer oavsett vart i samhället de befinner sig. Sannolikt går det inte att bekämpa utanförskap genom dv olika sociala reformer. Utanförskap kan bara bekämpas på ideologiska grunder. Det handlar om att skapa valmöjligheter. Säg den som aktivt väljer att hamna i utanförskap.

Väljer man att spegla en utanförsatt, är kanske bara en liten del av utanförskapet kopplat till samhället. Uppväxt, familj, sjukdom och sociala relationer är ofta de faktorer som grundlägger ett utanförskap. När man väl befinner sig i ett utanförskap är det kanske lätt att tycka sig vara i en återvändsgränd. I denna situation hjälper inte alla tänkbara kollektiva ideologier. Här måste ideologierna kunna se de unika individen och vad dennes utmaningar består av. Här hjälper inte alla fönsterkuvert med bidrag i Världen. Här behövs ett samhälle likt den skicklige fotbollstränaren som klarar av att se alla unika individers positiva egenskaper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: